Publicitate

Restart și în MLS, liga care a suferit pierderi de un miliard de dolari din cauza pandemiei

Articol de GSP.RO  —  miercuri, 08 iulie 2020

De Gabriel Ilcu

Fotbalul se pregătește de revenire în Statele Unite, Major League Soccer urmând să se reia în această săptămână. Formatul va fi însă unul total diferit, iar rezultatele puținelor meciuri care au avut loc înainte de pauza forțată nu vor mai conta pentru competiția creată de nord-americani. Deschide cont la Superbet.ro și obține Bonusul de Bun Venit Online, care poate ajunge până la 1.200 Lei!

SuperAmbiția Soccerului, sportul care va cuceri America!

Sezonul actual, primul cu 26 de francize, a fost întrerupt la scurt timp după start, cu fiecare echipă având doar două meciuri disputate. Pandemia de coronavirus care a cauzat această pauză foarte lungă în sport a generat o pierdere de un miliard de dolari în MLS, bani care ar fi venit din încasări, conform declarațiilor făcute recent de comisarul organizației, Don Garber. „Major League Soccer va pierde un miliard de dolari din încasări din cauza pandemiei. Am pierdut posibilitatea de a vinde bilete, am pierdut alte încasări generate de o zi de meci și încă așteptăm. Nu știm ce urmează să se întâmple. Dar ne dorim să continuăm și continuăm să credem în această ligă”, a spus Garber, conform ESPN, în urmă cu o lună.

MLS is Back Tournament cu 25 de echipe

După analizarea mai multor variante, MLS se întoarce cu un format total diferit, cu șase grupe plus runde eliminatorii. Toate partidele se vor disputa în Florida, la ESPN Wide World of Sports Complex, care se află în stațiunea Walt Disney World, din Bay Lake, din apropiere de Orlando. „550 de jucători au fost deja testați, iar 13 dintre ei au fost pozitivi. Avem un procent extrem de mic. Jucătorii care se află aici sunt în siguranță, se simt confortabil, se antrenează, mănâncă și se recreează. Fac totul în concordanță cu protocolul stabilit, poartă mască și păstrează distanța. Își duc viața într-o bulă. A trebuit să renunțăm la meciurile din sezonul regulat”, a declarat Don Garber, comisionerul MLS.

Format inspirat din cel de la Mondialul din S.U.A. 1994

6 grupe, urmate de fazele eliminatorii. 56 de meciuri în total. Nu vorbim însă de un număr egal de echipe în aceste grupe. Ar fi trebuit să avem șase francize în grupa A și câte patru în celelalte cinci. Grupa B a rămas doar cu trei formații, după ce FC Dallas s-a retras, întrucât zece jucători și un membru al staff-ului tehnic au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Rezultatele au venit la sosirea echipei în Orlanda sau cu câteva zile înainte. MLS is Back Tournament se va încheia pe 11 august, iar, după această dată, urmează să se reia și sezonul regulat al campionatului nord-american, cu un nou format revizuit, după care vor urma play-off-urile și MLS Cup. Câștigătoarea turneului din Florida va merge însă în CONCACAF Champions League.

Componența grupelor și structura turneului

Echipele au fost împărțite în grupe pe baza tragerii la sorți, ținându-se cont de conferința din care fac parte și urmărindu-se faptul ca toate grupele să conțină un număr par de echipe (de aceea s-a ajuns ca grupa A să conțină șase echipe, iar celelalte, câte patru). De asemenea, pentru a se păstra un număr par de echipe în fiecare conferință, Nashville SC a fost mutată din vest în est pentru restul sezonului 2020.

La tragerea la sorți, șase echipe au fost considerate capi de serie (printre acestea Orlando City, considerată gazdă a turneului), în timp ce restul de 22, „unseeded”. Orlando a fost repartizată automat în grupa A, la fel ca și Inter Miami CF, pentru a avea un derby floridian în deschiderea turneului.

Cum arată grupele:

Grupa A (Est): Orlando City, Inter Miami, New York City, Philadelphia Union, Chicago Fire, Nashville SC.

Grupa B (Vest): Seattle Sounders, FC Dallas, Vancouver White Caps, San Jose Earthquakes.

Grupa C (Est): Toronto FC, New England Revolution, Montreal Impact, DC United.

Grupa D (Vest): Real Salt Lake, Sporting Kansas City, Colorado Rapids, Minnesota United.

Grupa E (Est): Atlanta United, FC Cincinnati, New York Red Bulls, Columbus Crew.

Grupa F (Vest): Los Angeles FC, LA Galaxy, Houston Dynamo, Portland Timbers.

În faza grupelor, fiecare echipă ar fi trebuit să joace câte trei meciuri. Există însă excepția grupei B, unde au rămas doar trei franceze, după retragerea lui FC Dallas. De asemenea, dacă în toate celelalte grupe, fiecare formație va juca împotriva tuturor celorlalte, în A, o grupare nu se va întâlni cu alte două, urmând să se întâlnească cu doar trei dintre cele cinci adversare.

În fazele eliminatorii vor ajunge 16 echipe, după cum urmează:

* primele trei echipe din grupa A și primele două din grupele B, C, D, E și F.

* echipele cu cel mai bun punctaj dintre cele care au terminat pe locul 4 în grupa A și pe locul trei în celelalte cinci grupe.

Meciuri reprogramate înainte de restart

Chiar dacă MLS a anunțat că toate regulile privind siguranța sunt respectate, există deja meciuri care au fost amânate, deși turneul nu a început încă. Este vorba despre trei partide.

Primul a fost cel dintre Toronto FC și DC United, care va avea loc pe 12 iulie, cu două zile mai târziu față de data inițială, întrucât canadienii au ajuns mai târziu în Orlando. De asemenea, ora de disputare a partidei San Jose Earthquakes - Seattle Sounders, de pe 10 iulie, a fost schimbată.

De asemenea, jocul Nashville SC - Chicago Fire FC a fost amânat pentru o dată ulterioară. Acesta nu va mai putea avea loc pe 8 iulie, întrucât franciza din Tennessee are cinci jucători depistați pozitiv la coronavirus. De altfel, MLS urmează să analizeze dacă Nashville mai poate participa în acest turneu.

Primul sezon întrerupt, după aproape 20 de ani

Sezonul 2020 din Major League Soccer este primul afectat de o asemenea întrerupere, care ar putea duce și la reducerea numărului de meciuri, după cel din 2001. Atunci, campionatul a fost modificat din mers, după ce atentatele teroriste de la 11 septembrie au cauzat o pauză în timpul stagiunii.

2020, prin mărirea numărului de francize la 26, ar fi trebuit să fie oricum primul an în care o echipă nu ar fi jucat cel puțin o dată împotriva tuturor celorlalte. Sezonul regulat urma să cuprindă 34 de meciuri - 24 fiind partide tur-retur împotriva celorlalte 12 echipe din conferință și alte zece urmând să fie disputate împotriva a zece formații din 13 din cealaltă conferință.

Regula Designated Player și controversele din jurul ei

Cu o lună înainte de reluarea sezonului, MLS și asociația jucătorilor au ajuns la o nouă înțelegere asupra contractului colectiv (numi Collective Bargaining Agreement), care permitea francizelor să utilizeze bugete mai mari și, implicit, să le ofere fotbaliștilor și salarii mai mari, inclusiv non-starurilor (în MLS, există o regulă numită Designated Player, care permite echipelor să aducă până la trei jucători ale căror salarii nu sunt contabilizate în acel plafon numit salary cap). CBA-ul fusese semnat înainte de actualul sezon, însă, având în vedere situația specială creată de pandemie, a fost nevoie de o înțelegere revizuită. Dacă după implementarea formei inițiale, toată lumea a fost mulțumită, noile modificări i-au făcut pe fotbaliști să nu mai fie la fel de fericiți. Aceștia s-au văzut acum cu salariile și bonusurile reduse. Vezi aici oferta completă Superbet pentru fotbalul din Statele Unite ale Americii

Își revin Mitriță și NYCFC după startul slab?

În MLS s-au jucat în acest an doar două etape, iar pauza provocată de pandemie a venit într-un moment în care New York City FC, franciza deținută de City Football Group (care deține și Manchester City) și pentru care evoluează Alexandru Mitriță, singurul fotbalist profesionist român din Statele Unite, nu o ducea foarte bine. NYCFC a pierdut ambele meciuri disputate în acest sezon. Gruparea din New York a fost învinsă cu 1-0 atât de Columbus Crew, cât și de Toronto FC, la începutul lunii martie, în deplasare.

Echipa antrenată de Ronny Deila a pierdut la limită, cu același scor, și partida din sferturile de finală ale Ligii Campionilor, din zona CONCACAF, cu Tigres. Returul din Mexic nu a avut încă loc. În ceea ce îl privește pe Mitriță, românul a marcat singurul gol al sezonului în această competiție, în runda anterioară, când yankeii au trecut de costa-ricanii de la San Carlos, cu 6-3 la general. În respectiva dublă manșă, fostul jucător al Viitorului, Pescarei și Craiovei a mai reușit și două assist-uri.

În ciuda startului mai slab de sezon, New York City FC este văzută ca fiind una dintre cele mai bune echipe din MLS, alături de Los Angeles FC, Atlanta United, Seattle Sounders sau Toronto FC. De asemenea, Alexandru Mitriță a fost inclus de Major League Soccer într-un top al celor mai buni 50 de jucători din campionat. Primii cinci erau considerați, în ordine, Carlos Vela (LAFC), Josef Martinez (Atlanta), Nicolas Lodeiro (Seattle), Maxi Moralez (NYCFC) și Jonathan dos Santos (LA Galaxy), însă, pe listă se mai aflau și nume precum Chicharito Hernandez (LA Galaxy), Cristian Pavon (Galaxy), Jozy Altidor (Toronto) sau Nani (Orlando).

În stagiunea anterioară, new-yorkezii au câștigat Conferința de Est, au fost pe locul al doilea la general, în sezonul regulat, după Los Angeles FC, campioana din Vest, însă, în play-off, a fost eliminată în semifinalele conferinței, de Toronto.

Acum, în MLS is Back Tournament, New York City va face parte din grupa A și va debuta împotriva Philadelphiei Union. În celelalte meciuri, echipa lui Mitriță se va duela cu Orlando City și Chicago Fire.

O singură schimbare de antrenor

În perioada pandemiei, o singură franciză a schimbat antrenorul. Este vorba de FC Cincinnati, care l-a numit principal pe legendarul fost fundaș olandez, Jaap Stam. Inițial, echipa din Ohio a început sezonul cu francezul Yoann Damet pe bancă, cel care preluase ca interimar conducerea tehnică, după demisia lui Ron Jans. Acesta din urmă demisionase înainte de starul sezonului, după ce, în timpul unei conferințe de presă a avut o exprimare cu tentă rasistă, folosind celebrul „N-word”.

Patru echipe în sferturile Champions League

În afară de New York City FC, alte trei echipe din Major League Soccer se află în continure, în competiție, în CONCACAF Champions League. Este vorba despre Atlanta United (învinsă de Club America cu 3-0, pe Estadio Azteca, în prima manșă a sferturilor de finală), Los Angeles FC (nu s-a disputat nici meciul tur cu Cruz Azul) și canadienii de la Montreal Impact (echipa antrenată de Thierry Henry a fost învinsă acasă, în prima manșă, cu 2-1 de hondurienii de la CD Olimpia). Descarcă și instalează aplicația Superbet și vezi toate meciurile din MLS Is Back Tournament în direct!

Bucură-te de o vară americană pariind pe meciurile din S.U.A și allege-ți Bonusul de Bun Venit!

Trăiește SuperIntens “soccerul”. Deschide cont online la Superbet și încasează Bonusul de Bun Venit Sport, care poate ajunge până la 500 de lei! Sau alege-l pe cel de Casino, care poate ajunge până la 1.200 de lei plus 300 rotiri gratuite în Shining Crown, Burning Hot și 20 Super Hot. Iar ca totul să fie Super, beneficiezi de retrageri fără limită de sumă, dacă optezi pentru transfer bancar! Pentru retragerile pe card, suma maximă a crescut de la 45.000 de lei la 200.000 de lei. Hai online și SuperJoacă! 

#PARIEMPEBINE #ÎMPREUNĂSUNTEMSUPER

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.