Fotbal   •   Liga 1   •   CRAIOVA - FCSB

CRAIOVA - FCSB. EXCLUSIV Derby între Becali și Rotaru cu Hrebe la centru » Dedesubturile unei relații stranii între 3 personaje de forță

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  sâmbătă, 11 iulie 2020

Dosarul prin care FCSB a evitat excluderea din Europa în 2013, în cazul „Valiza”, a fost realizat de avocatul lui Viorel Hrebenciuc, în vreme ce Andrei Hrebenciuc, pentru care Mihai Rotaru a făcut lobby să fie votat în CA la SIF Moldova, a adus sponsorul principal al roș-albaștrilor din ultimii 7 ani.

U Craiova vs FCSB nu înseamnă doar un meci vital în lupta pentru titlu, ci și un duel între doi dintre patronii puternici din actuala Liga 1 și care se află într-o relație extrem de rece. Cei doi, Mihai Rotaru și Gigi Becali, n-au fost niciodată apropiați și nici n-au avut relații de afaceri, în ciuda faptului că actualul finanțator din Bănie frecventa des lojele stadionului din Ghencea atunci când FCSB, până să piardă numele și marca Steaua, disputa jocuri importante în campionat sau în cupele europene.

Becali - Rotaru, o rivalitate plină de polemici și declarații jignitoare

De când Rotaru și-a făcut echipă, în vara lui 2013, și a primit un loc direct în liga secundă, dar mai ales după ce clubul oltean a promovat, în 2014, boss-ul Universității a căutat mereu să se declare un dușman și al FCSB-ului, dar și al lui Becali. Iar între ei, pe parcursul ultimilor 5-6 ani, au și avut loc polemici care au conținut fapte și declarații jignitoare.


Deși se află în război, cei doi au ceva în comun. Un nume care până în urmă cu câțiva ani avea o influență incredibil de mare în spațiul politic, dar și în multe dintre firmele importante cu capital de stat. E vorba despre familia Hrebenciuc. Tatăl, Viorel, și fiul, Andrei. Cei doi au avut acțiuni prin care au sprijinit sau au fost sprijiniți din plin de Rotaru și Becali.

Cum a ajutat-o familia Hrebenciuc pe FCSB în 2013

În vara lui 2013, când FCSB a traversat probabil cel mai dramatic moment, Viorel și Andrei Hrebenciuc au avut un rol decisiv în păstrarea echipei pe linia de plutire. Gigi intrase în închisoare, iar condamnarea primită în cazul "Valiza" a determinat UEFA să deschidă o procedură disciplinară în care să judece dacă echipa trebuie sau nu să fie exclusă din Europa.


Atunci, FCSB urma să joace preliminarii în Champions League. Viorel Hrebenciuc i-a cerut avocatului său, Nicolae Mergeani, unul dintre cei mai bine cotați în domeniu, să se ocupe de dosarul de apărare al clubului la Nyon. Mergeani a avut câștig de cauză, iar Hrebenciuc a anunțat încă de atunci că nu a solicitat nicio sumă de bani din partea lui Becali pentru acest serviciu.

Tot în acea vară, Andrei Hrebenciuc s-a folosit de influența și relațiile pe care le avea și a convins o firmă importantă de asigurări să devină sponsorul principal al roș-albaștrilor. E vorba despre City Insurance, care e partenerul numărul 1 al clubului și în prezent. În toată această perioadă, FCSB s-a ales cu circa 6-7 milioane de euro din partea societății aduse de Hrebenciuc jr.

Cum l-a ajutat Rotaru pe Hrebe jr. în 2013

Familia Hrebenciuc a fost însă, în paralel, extrem de apropiată și de Mihai Rotaru. În primăvara lui 2013, cu câteva luni înainte de a ajuta decisisv FCSB, Hrebenciuc a primit o susținere importantă din partea actualului patron al Craiovei, într-o afacere pe care fiul lui Hrebenciuc și-o dorea în mod expres. Și anume să prindă un loc în Consiliul de Administrație al SIF Moldova.

În acea vreme, SIF-urile erau cele mai tranzacționate la bursa din România. Valoarea acțiunilor SIF Moldova se ridica la peste 200 de milioane de euro.

Mihai Rotaru cred că este în prezent între primii 5 investitori autohtoni de pe piaţa de capital. Eu îl cunosc de aproximativ un an. Ne-am întâlnit întâmplător într-un grup de prieteni.

Andrei Hrebenciuc în 2014, pentru Ziarul Financiar

Rotaru avea atunci o influență imensă în privința investițiilor pe bursă. De fapt, era considerat inclusiv de presa economică unul dintre primii 4-5 investitori de acest gen. El i-a făcut lobby lui Hrebenciuc junior pentru a câștiga locul mult dorit. În spatele inițiativei a stat, de fapt, tot relația pe care acesta o avea cu Viorel Hrebenciu, cel mai important personaj în marile retrocedări realizate în România și de care a beneficiat din plin inclusiv finanțatorul Universității. Andrei Hrebenciuc a devenit atunci, la 28 de ani, cel mai tânăr membru în Consiliul de Administrație al unui SIF.

Ulterior, când Hrebenciuc junior s-a căsătorit cu Irina Noapteș, fiica fostului șef CFR Călători, Alexandru Noapteș, ei au fost cununați de nimeni altul decât Mihai Rotaru. Nunta a avut loc la Palatul Snagov în 2014, în prezența a 500 de participanți.

Cum să câștigi 25 de milioane € din retrocedări

Mihai Rotaru a fost personaj principal în celebrele dosare privind retrocedări de terenuri anchetate de DNA. Procurorii au și detaliat modul în care actualul patron al Craiovei ar fi fraudat statul. Rotaru a cumpărat în 2009, cu doar 750.000 de euro, drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren în Pitești. Persoana respectivă încercase fără succes, timp de 8 ani, să obțină proprietățile revendicate. 

După numai 6 luni, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat în regim de urgență raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost estimat la aproape 26 de milioane de euro, sumă care i-a fost acordată lui Rotaru drept despăgubiri. Terenul a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu aproape 24 de milioane de euro, sumă pentru care Ministerul Finanțelor s-a constituit parte civilă în dosarul deschis.

Procesul familiei Hrebenciuc se rejudecă

În 2015 era trimis în instanță un dosar în care Viorel și Andrei Hrebenciuc, alături de alte persoane, erau acuzați de procurori că au fraudat statul în urma unor retrocedări de terenuri. Erau invocate în retrocedările ilegale peste 43.000 de hectare de teren forestier în județul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. 

Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la peste 300 de milioane de euro. În mai 2018 s-a dat un prim verdict, la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar Viorel Hrebenciuc a primit 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, iar fiul său tot 2 ani, dar cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influență. Anul trecut însă, un complet de 5 judecători, tot de la ÎCCJ, a decis desființarea sentințelor inițiale, iar dosarul să fie rejudecat de la zero, de către Curtea de Apel Brașov.

4 acțiuni anti-FCSB ale lui Rotaru

Odată cu preluarea echipei din Craiova și cu ascensiunea pe care trupa olteană a avut-o, Mihai Rotaru a devenit un dușman al lui Gigi Becali, în ciuda faptului că aveau un prieten comun, pe Hrebenciuc. Mai toate acțiunile clubului craiovean au creat o ostilitate totală la adresa roș-albaștrilor, care de multe ori a depășit limitele normale de conduită sau cele trasate de regulament.

1. A DETURNAT TITLUL DIN 2017 PRINTR-UN NON-COMBAT

În finalul sezonului 2016-2017, Craiova era complet ieșită din lupta pentru titlu, bătălie în care se aflau FCSB și Viitorul. În penultima etapă urma meciul Universitatea - Viitorul, iar orice pas greșit al oaspeților, chiar și un egal, ar fi trimis trupa lui Hagi pe locul 2. La ordinul lui Mihai Rotaru, în acel joc au fost folosiți mai mulți juniori, tocmai pentru a facilita succesul Viitorului, ceea ce s-a și întâmplat, iar Viitorul a luat titlul în detrimentul FCSB-ului.

2. PROGRAM DE MECI JIGNITOR

În urmă cu 3 ani, înaintea unui meci direct în Bănie, Craiova a realizat un program de meci în care pe copertă apărea un leu care jupuise o oaie și-și făcuse cojoc din blana ei. Pe blană scria FCSB, iar din oaia fără lână a rămas un lup pe care scria FCSB. În interiorul programului, titlul era unul jignitor: "Fecesebistul, o specie scârboasă, pe cale de consacrare". 

Gigi a avut o reacție violentă atunci și l-a considerat direct răspunzător pe Rotaru: "El controlează tot acolo. Orice ar face, tot dobitoc e! El prost nu e, că doar a făcut mulți bani, dar nu știe să iasă în viața publică. Nu e prost, doar că e jigodie. Oamenii ăștia doar așa știu să iasă în față. Nu sunt bărbați, sunt găini. Dacă ești mârțoagă poți să te compari vreodată cu armăsarul? Nu am fost vreodată prieten cu Rotaru, nici măcar nu îl cunosc. Am auzit că venea la partidele Stelei în lojă. Îți dai seama ce valoare are dacă eu nici nu-l cunosc?!".

3. GESTURI OBSCENE ÎN TRAFIC

În 2017, după un meci disputat la Turnu Severin, Mihai Rotaru i-a cerut șoferului, care conducea mașina în care se afla, să facă manevre agresive pe șosea la adresa autocarului FCSB-ului. Mai mult, limuzina lui Rotaru a spart atunci coloana oficială, iar patronul oltenilor a deschis geamul și a făcut gesturi obscene la adresa roș-albaștrilor.

4. EMBARGO LA JUCĂTORI

Rotaru a fost cam singurul patron din Liga 1 care a reușit să blocheze plecările de fotbaliști către FCSB. În ultimii ani, Becali a dorit mai multe nume din Bănie, printre care Ivan, Băluță, Vătăjelu, Mateiu, însă pe niciunul nu a reușit să-l ia. Singurul care a ajuns de la Universitatea în roș-albastru a fost Andrei Vlad, dar și el în urma unui mare scandal.

 Laurențiu Reghecampf intervine în scandalul momentului: „Steaua pentru mine este echipa mea de suflet”

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.