Fotbal   •   Nationala   •   ROMÂNIA

Mirel Rădoi: „Îi taxam pe jucătorii care mă provocau” » Cum a răspuns unor întrebări inedite: „Din lotul actual, el e Rădoi de pe vremuri”

Mirel Rădoi: „Îi taxam pe jucătorii care mă provocau”

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  sâmbătă, 11 iulie 2020

Rădoi a răspuns mai multor întrebări inedite, în studioul TV Telekom Sport, inclusiv celei adresate de Nicolae Dică, actualul său secund, dar cu care a fost coleg la FCSB timp de 4 ani și jumătate, care a vrut să știe de unde provenea duritatea fostului fundaș.

Pe parcursul emisiunii, antrenorul naționalei României a fost supus mai multor întrebări venite din partea celor care au calitatea de experți ai postului respectiv. Printre ei se regăsește și Nicolae Dică, actualul său colaborator de la prima reprezentativă, dar care i-a fost coechipier la FCSB în cea mai glorioasă perioadă a clubului patronat de Gigi Becali, între 2004 și 2008. În acest interval, FCSB a câștigat de două ori campionatul, s-a calificat de două ori în grupele Champions League, a jucat în 3 primăveri europene și a bifat și o incredibilă calificare în semifinalele Cupei UEFA.

Întrebarea lui Dică pentru Rădoi a fost: "Cum te simțeai când veneai cu gheata în ceafa adversarilor?". Mirel a izbucnit în râs, după care a explicat pe un ton serios. "Sincer, de cele mai multe ori, de fapt, întotdeauna, îmi părea rău dacă aveam un astfel de duel cu un jucător cu care nu avusesem nicio problemă. Eu nu eram genul de jucător care să mă duc chitit să fac câte un fault dur asupra unuia care nu-mi făcuse nimic, nu mă provocase cu nimic. În schimb, dacă îl simțeam că îmi vorbește urât, că mă împinge, se făcea că scuipă, dar scuipa spre mine sau mă călca, ăia erau jucătorii pe care îi taxam imediat", a reacționat Rădoi, care a adăugat: "Singurul antrenor care m-a făcut să înțeleg cât de grav e să iau cartonaș roșu a fost Oli. Până la el, ceilalți antrenori, cum luam roșu, pac amendă sau afară din lot. Oli m-a făcut să înțeleg într-o discuție de nici 10 minute. Mi-a spus: "În momentul în care tu iei roșu, ceilalți 10 trebuie să compenseze lipsa ta. Știi cum o compensează? Fiecare trebuie să alerge în plus un kilometru pentru tine". Și am stat să mă gândesc. După o oră și ceva de antrenament să mă mai pună cineva să mai fac nu știu câte lansate, un kilometru, nu mi-ar pica bine".

ALTE ÎNTREBĂRI LA CARE A RĂSPUNS RĂDOI


Cristi Balaj: Care e postul care te îngrijorează cel mai tare în perspectiva barajului cu Islanda?

Rădoi: Cel de fundaș central. Chiricheș abia a revenit, Nedelcearu și Toșca joacă, dar o fac într-un sistem cu 3 stoperi, Moți și Grigore joacă alternativ, iar Burcă, în ultimele două etape, arată o lipsă de formă.

Basarab Panduru: Care crezi că e postul unde poate fi valorificat cel mai bine Ianis Hagi și ce sistem crezi că i se potrivește cel mai bine?

Rădoi: Pentru mine e cel mai bun număr 10 cu care am lucrat. Cred că Ianis gâdește cel mai bine spațiul dintre linii. Acum să ne gândim dacă ar trebui să facem un sistem de joc numai pentru Ianis, nu știu dacă e în regulă. Ar însemna să sacrificăm alți jucători pentru Ianis, dar ca să răspund strict la întrebare, în 4-2-3-1, să joace în centrul liniei de 3.

Cornel Dinu: Care e criteriul după care te ghidezi atunci când faci selecția: forma sau valoarea jucătorului?

Rădoi: Dacă am ales 22 de jucători și la cel cu numărul 23 am acest semn de întrebare, atunci îl aleg pe cel aflat în formă!

Iulian Miu: Care crezi că e cea mai mare calitate și care e defectul principal ale antrenorului Rădoi?

Rădoi: Mă așteptam să mă întrebe dacă FCSB e Steaua! Hahaha... Cred că defectul meu e că mă ia valul în privința faptului că cer echipei să facă presing avansat indiferent de adversar. Am realizat acest lucru și în meciul cu Anglia, de la U21, dar și atunci cred că mi-am dat seama cam târziu. Calitatea mea? Că sunt foarte deschis cu jucătorii. Pot veni la mine să vorbească orice: probleme în relația cu iubita sau soția, o investiție pe care vor să o facă, o altă problemă personală, de fotbal, de viață, de orice.


Andrei Vochin: Dacă ai de selecționat un singur jucător pentru un post anume dintre 4 nume care au doar câte o calitate: foarte tehnic, foarte disciplinat tactic, foarte puternic fizic și unul care are cel mai puternic spirit de competiție, mental-emoțional. Pe cine ai alege?

Rădoi: Pe cel tehnic, indiferent de post! Din experiența mea de fotbalist am simțit că atunci când aveam un duel cu un adversar în fața căruia nu eram cu nimic mai prejos ca agresivitate, dorință, ambiție, atitudine, forță, mă făcea destul de ușor pentru că avea calitate tehnică superioară.

Ioan Andone: Ești tentat cu Islanda să mergi pe mâna jucătorilor de la U21, pe care îi cunoști extrem de bine, decât să folosești alți jucători, pe care poate că până acum nu i-ai antrenat deloc?

Rădoi: Pare logic, dar nu știu câți dintre ei, într-un moment atât de delicat, cu o presiune așa de mare, ar putea din punct de vedere psihologic să reziste mizei meciului. Sunt jucători care în momentul în care au avut de înfruntat adversari de aceeași valoare sau chiar mai mare, din punct de vedere psihologic, s-au resimțit și au dat puțin în spate, au cedat.

Florin Răducioiu: Dacă nu ne calificăm la Euro, pentru tine ar fi un fiasco total, lumea își va aminti mereu de tine ca antrenorul care a lăsat România acasă la turneul pe care îl organizează. Resimți o presiune în plus și crezi că o poți gestiona?

Rădoi: V-am spus de la început că din partea lui Radu mă aștept să fie cea mai grea întrebare. Fiasco total cred că e cam mult spus. Nici presiune nu pot să zic că e foarte mare, poate dacă aș fi fost eu de la începutul campaniei, da, aș fi resimțit, dar așa, nu.

ÎNTREBĂRI-BLITZ

- Cine crezi că e, din lotul actual, Mirel Rădoi de pe vremuri?

- Mă regăsesc în Cicâldău. Vă spun sincer, n-a contat dacă la antrenament l-a avut în față pe Ianis, să gândească stai să nu te calc, să nu te lovesc, nu. N-a ținut cont că sunt prieteni, că au fost colegi. La fel cu Andrei Ivan, dacă a fost în fața lui, la revedere, a uitat cine e. Are și el un minus, bineînțeles că nu driblează la fel de bine ca mine... hahaha.

- Care e cel mai bun dribleur de la națională?

- Mitriță.

- Pasatorul numărul 1?

- Ianis Hagi.

- Cine are cel mai bun șut?

- Stanciu

- Care centrează cel mai bine?

- Benzar.

- Cine își controlează emoțiile cel mai bine?

- Cred că Vlad Chiricheș. De fapt, duelul e între el și Tătărușanu.

- Care e cel mai rapid jucător al naționalei?

- Eu cred că Florinel Coman.

- Cine e cel mai cerebral?

- Tudor Băluță.

- Cel mai puternic?

- Din ce mi-am dat seama, că nu i-am avut încă la vreo acțiune, cred că Mogoș.

- Cine are cel mai mare succes la fete?

- Hahaha... Aici nu știu... Cred că portarul Radu.

"Posibili decari la națională. Ianis, Budescu, Nistor, Stanciu, dar și Cicâldău și Maxim. Avem șase până acum, așa, la prima strigare. Îi mai pun pe Alex Băluță și Bicfalvi, deci să nu vă mire dacă într-un sistem 4-2-3-1, cei 3 din spatele atacantului vor fi, să zicem, Ianis, Stanciu și Nistor. Cine cred că trebuie să poarte 10? Decarul meu e Ianis"



"Nu consider mandatul lui Contra un eșec. În continuare avem o șansă să ne calificăm la Euro datorită lui Cosmin. În schimb, nu mi-a plăcut nimic în mandatul lui Daum. Nici selecția, nici sistemul de joc, nici atitudinea, nici automatisme, nici organizare, nimic"



"Cluburile ne vor trimite greutatea jucătorilor. Dacă eu voi vedea că un jucător are 4 kilograme peste greutatea optimă nu mai ajunge să facă primul cântar la națională fiindcă el vine să joace, nu să stea lângă mine pe bancă. Dacă cineva are 4 kilograme în plus ar trebui să se lase de fotbal, nu să se pună problema dacă e de națională"



"I-am zis și lui Bogdan Vintilă, cu privire la Man, că mi se pare că Dennis are o problemă de ordin fizic. Am vorbit și cu băiatul și i-am spus în față: nu știu ce faci, dar trebuie să te antrenezi mai bine



Mirel Rădoi

Rădoi despre Coman, Man, Tănase și Moruțan: „Trebuie să schimbe echipa”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.