Liga 2

Comentariu de Dan Udrea după scandalul de la Petrolul - Rapid: „Reverență pentru asistent, lecitină pentru Burcă”

+28 Foto
Petrolul a ratat de 3 ori de la punctul cu var, după ce asistentul Ferencz Tunyogi a dictat repetarea penalty-ului

Articol de Dan Udrea  —  duminică, 12 iulie 2020

Arbitrajul e o lume care nu inspiră deloc încredere. Pentru că există multe exemple de arbitri dovediți corupți și nu e doar cazul celor din România. În plus, sintagme de genul „are acoperire" au fost parcă inventate special pentru ca arbitrul să nu poarte niciodată o răspundere clară.

Tocmai ținând cont de aceste lucruri, comportamentul de sâmbătă seara, de la Ploiești, al asistentul Ferencz Tunyogi merită scos în evidență. Elogiat. 

Fiindcă sunt atât de puțini oameni, mai ales în România, care aleg să respecte legea orice ar fi, încât fanionul ridicat la cele două penalty-uri în care portarul Rapidului a încălcat regulamentul trebuie privit ca o oază de normalitate și curaj într-un imens ocean de bădărănie, ilegalități și lipsă de bun-simț.

La 36 de ani, Ferencz Tunyogi nu a realizat lucruri mari în arbitraj. Are puține partide la Liga 1, însă modul ireproșabil în care s-a comportat sâmbătă, la un meci și la o fază care au presupus o presiune teribilă, arată că în această țară nu s-a pierdut definitiv gena de om corect, onest, cu coloană vertebrală. Portarul Rapidului încalcă regulamentul, bun, prost, așa cum e el, dar îl încalcă, iar asistentul avea rolul să vadă. Și a văzut. Spre dosebire de mulți alți arbitri, nu a judecat la mica înțelegere sau la adăpostul „trecem cu vederea", ci a indicat exact ce trebuia.

Sunt atât de rare astfel de cazuri în care arbitrii sunt corecți, încât nu e nicio exagerare să ne înclinăm în fața domnului Ferencz Tunyogi. O reverență, făcută în fața unui om pentru care corectitudinea e deasupra la orice, nu ne costă nimic. Însă avem obligația să o facem, tocmai fiindcă ne lipsesc atât de mult aceste exemple. În fotbal, dar mai ales în viața de zi cu zi.

PS: Ovidiu Burcă, directorul general al Rapidului, susține că va face un memoriu la FRF, în care să amendeze prestația brigăzii de la Ploiești. „De la juniori n-am mai văzut așa ceva", susține Burcă. E ciudat că susține că n-a mai văzut de la juniori un astfel de arbitraj. Nu mai departe de săptămâna trecută, chiar meciul Rapidului de la Mioveni a avut parte de un arbitraj scandalos. E drept, pro-Rapid, probabil din acest motiv oficialul din Giulești nu și-l amintește.

FOTO Cele mai tari imagini din partida Petrolul - Rapid 0-0

VIDEO Ce a spus Dan Alexa după Petrolul - Rapid 0-0

Citește mai multe știri din Liga 2:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.