Antrenorul, care a fost alături de Simona Halep la Londra, povestește la un an distanță de la acel succes care au fost coordonatele magiei de pe iarba de la All England Club
„Nu m-am gândit că o să pot câștiga vreodată la Wimbledon", spunea Simona Halep anul trecut. Însă cineva care credea a fost mereu alături de ea în mare parte a sezonului. Antrenorul Daniel Dobre, cu care începuse încă o colaborare în luna martie, s-a gândit mereu la ea ca la o campioană pe iarba londoneză.
Au pregătit minuțios participarea la al treilea turneu de Mare Șlem al anului, cu o săptămână la Londra, apoi una de turneu la Eastbourne și apoi din nou în capitala Marii Britanii. „La turneul premergător a avut meciuri bune și la simplu, și la dublu. Erau semne încurajatoare. A contat mult acea pregătire, dar și partidele de la Eastbourne", deapănă povestea verde Daniel Dobre. Lucrurile bune au continuat să se întâmple odată cu revenirea la Londra. „S-au legat anumite chestii, de la cum ne-au primit cei de la club până la hotelul care s-a nimerit a fi ceea ce ne doream noi", continuă antrenorul în vârstă de 51 de ani.
"Am avut o plecare foarte plăcută, am avut un hotel frumos, o echipă bună, pentru că întotdeauna trebuie să vorbim și de echipă, Teo și Marian care au fost alături de noi. Au fost niște lucruri care s-au legat de minune anul trecut la Wimbledon. Au fost multe momente plăcute. Ieșirile la masă, momentele când am mers cu băieții să ne cumpăram haine ca să participăm la dineu" - Daniel Dobre
„Mingea s-a dus unde a vrut ea!"
Au intrat în rutina unui turneu de Mare Șlem cu mai multă relaxare ca de obicei și cu ceva diferit față de anii trecuți. Simona se simțea altfel pe iarbă, iar acest lucru s-a văzut de la primul meci, cel cu Aliaksandra Sasnovici, până la ultimul, cel cu Serena Williams. „S-a pregătit foarte bine înainte de fiecare partidă, în ziua liberă, dar și înainte ca încălzire. A intrat pe teren de fiecare dată cu un simț foarte bun al mingii pe ceea ce avea de făcut, a putut să aplice o tactică din primul moment pentru că mingea s-a dus unde a vrut și atunci a început bine majoritatea partidelor", a spus Daniel Dobre.
„La Wimbledon s-a dovedit încă o dată ce calitate are în ea Simona, pentru că multă lume spunea că a câștigat la Roland Garros, că s-a luptat, că nu știe aia, că nu știe cealaltă, dar la Londra a demonstrat că știe tot, că joacă un tenis total" - Daniel Dobre
Dacă pe fața Simonei s-au văzut concentrarea, determinarea, uneori nemulțumirea, bucuria, trăirile lui Daniel Dobre au rămas cumva secrete până la finală. La ce meci i-a fost cel mai greu în tribună? „Confruntarea cu Mihaela Buzărnescu a fost dificilă din cauza încărcăturii psihice. Nu mai jucaseră până atunci una împotriva alteia, româncă împotriva unei alte românce. N-avea voie să piardă pentru că ea se simțea numărul unu. Mihaela jucase bine în 2018 pe iarbă", și-a amintit Dobre.
A venit apoi întâlnirea cu Victoria Azarenka. „Am văzut toți cât de bine a jucat! Doamna Virginia Ruzici a spus atunci că Simona va câștiga titlul". Însă pentru Daniel Dobre, cel mai dificil a fost meciul cu Coco Gauff. "A fost pregătit în presă foarte amănunțit, Gauff era numită viitoarea campioană, se spunea despre Simona că nu are voie să piardă. A fost un război psihologic destul de mare în toată presa", a spus antrenorul.
O atitudine pozitivă
Daniel Dobre în tribună, aplaudând o reușită a Simonei Foto Raed KrishanChiar dacă se spune că jucătorii trăiesc în bula lor în timpul turneelor, aceste vibrații dinainte de meciul cu puștoaica americană au ajuns și la Simona. „Nu i-am spus direct, dar mai citești, mai auzea și ea, mai simțea. S-a văzut și în joc. A evoluat foarte bine tactic, dar din punct de vedere emoțional a fost tensionată la început. Și-a ținut foarte bine nervii în frâu până la urmă", a explicat Daniel Dobre.
Încărcătura emoțională a fost diferită de la meci la meci, în „sferturi", când a întâlnit-o pe Shuai Zhang, ea a fost dată de întâlnirile precedente pierdute, însă și atunci Simona a reușit să o îndepărteze. Pe măsură ce trofeul se apropia, Halep a reușit să gestioneze și mai bine această tensiune, apogeul fiind atins în finala cu Serena Williams.
Au existat cuvinte magice înainte de meciuri? „N-am vorbit prea mult de-a lungul timpului cu Simona. Făceam foarte mult pe teren, adică în ziua liberă antrenamentele erau adaptate la adversar, urmărind situațiile de joc și ce trebuie urmat. La fel se întâmpla și în ziua meciului, pe teren băteam mingea, repetam anumite scheme. Înainte de partidă, dacă mai era nevoie mai întreba, dar întotdeauna se pregătește mental exemplar. Îi mai spuneam: «OK, succes, ține-te de ce ai făcut, joci bine!». Încercam să rămân pozitiv", a povestit el.
În dialogul despre cele două săptămâni de la Wimbledon 2019 apar de multe ori conceptele de relaxare și liniște, care au ajutat-o pe Simona să devină prima româncă învingătoare la Wimbledon la simplu. Ce a descoperit Daniel Dobre nou la Simona Halep în acea perioadă? „Am simțit cât de bună poate să fie atunci când este liniștită total, adică sufletește, mental, fizic. Știam acest lucru pentru că-l văzusem la antrenamente și în anumite turnee. Să se întâmple acest lucru la un nivel mare și aplicat contra celor mai bune jucătoare din lume, vezi Svitolina, vezi Serena, a fost o confirmare a chestiilor pe care le știam".
"Eu știam că ea poate să joace un tenis total, unul pe care l-am antrenat de multe ori, dar câteodată o anumită presiune - când noi spunem că joci cu frâna de mână, un pic tensionat - nu a lăsat-o să scoată la iveală tot ce poate. La Wimbledon s-au aranjat toate și a ieșit cel mai frumos tenis pe care-l poate juca!" - Daniel Dobre
"Fericire în stare pură"
Cu toate că o cunoștea atât de bine, Simona l-a surprins cu ceva: cu discursul de la festivitatea de premiere. Imaginile cu Daniel Dobre plângând au făcut înconjurul rețelelor sociale, toată lumea l-a întrebat despre acea clipă.
Și de fiecare dată mai găsește un pic de emoție pentru a povesti acel moment. „Lacrimile nu au fost pentru victorie, care a fost incredibilă, ci pentru eliberarea ei și pentru felul în care a vorbit, după ce a scăpat, probabil, de presiunea câștigării a încă unui Grand Slam. A fost o eliberare să o vezi vorbind așa frumos, niciodată nu o auzisem ținând un discurs atât de bun în engleză în fața atâtor oameni importanți, iar lucrul acesta m-a lovit. Am văzut ce înseamnă împlinirea, ce efect are fericirea din suflet asupra psihicului, cum te eliberează și ce poți să scoți din tine. Incredibil acest lucru!", a detaliat Dobre.
Simona Halep și Daniel Dobre la dineul oficialPoveștile nu se încheie aici, cel mai încântător moment de la Wimbledon 2019, dincolo de terenuri, a avut loc într-o duminică seara. „Așteptam dineul, Djokovic întârziase, și ne-au băgat într-o cameră în spate, unde stăteam cu cei apropiați Simonei. Am făcut niște poze cu toți cu trofeul pe care doar Simona avea voie să-l atingă, noi nu. Era o atmosferă atât de plăcută, plină de voie bună și de fericire pură". Acesta este finalul fericit a două săptămâni în care s-au consumat multe emoții, informații, muncă, transpirație și inspirație.
"În general, există o rutină pentru fiecare antrenor pe care o adaptezi la cea a jucătorului și nu prea se schimbă, rutina e cam totul la nivelul acesta" - Daniel Dobre
"Înainte de sezonul de zgură i-am spus că obiectivul e să încercăm să facem cât mai multe puncte și a făcut destule cu Madridul și Roland Garros-ul. Știam că nu are nimic de apărat în perioada următoare, a fost ideea că poate să facă puncte și după sezonul de zgură și am spus că, după mine, Wimbledon-ul e prima șansă și că poate să joace foarte bine" - Daniel Dobre
„Nu s-a schimbat nimic"
Daniel Dobre se ocupă în prezent de un club pe care-l are împreună cu Adrian Marcu, fiind și director tehnic în cadrul Federației Române de Tenis. Chiar dacă a încheiat colaborarea cu Simona la finalul lui 2019, continuă să păstreze legătura. „Vorbim tot timpul, acum două sâmbete am jucat un dublu la club cu niște prieteni. Comunicăm mereu, suntem într-o relație foarte bună, nu s-a schimbat nimic, chiar dacă eu nu mai sunt pe teren și este Arti", a dezvăluit tehnicianul.
Atenție diferită
Faptul că i-a fost alături Simonei Halep la victoria de la Wimbledon i-a schimbat puțin viața lui Daniel Dobre. „În ceea ce privește felul în care oamenii m-au privit, cu toate că eu vorbesc de ani de zile și predau același lucru, au devenit mai atenți. Nu știu cum va fi acum, după un an, dar atunci țineau mai mult cont de ce spuneam, deși eu nu mi-am schimbat discursul. Ca și cum dacă a câștigat un turneu mare înseamnă că trebuie să acorzi mai multă atenție unui om care spune același lucru", a explicat el.
Cum a ajuns la starea de la Londra?
Antrenorul român a vorbit de mai multe ori despre liniștea pe care a văzut-o la Simona Halep în cele două săptămâni la Wimbledon. Cum crede el că a ajuns în acea stare care a dus-o la trofeu? „Nu știu dacă a fost doar prezența lui Toni pentru că doar ce începuse relația lor, dar cred că a contat și că scăpase de presiunea Roland Garros-ului", a spus tehnicianul. Apoi a continuat: „Cu toate că nu a arătat-o așa, direct, a apăra un turneu de Mare Șlem nu este ușor. De multe ori și noi mai vorbeam de unul, de altul, "Uite, a câștigat anul trecut, acum a pierdut în primul tur", e ca o palmă, te simți prost. Scăpând de această presiune și neavând puncte de apărat, cred că și acest lucru a contribuit la relaxarea ei, dar și faptul că s-a antrenat bine pe iarbă".
Consultările cu Darren Cahill
Pe lângă Daniel Dobre, la Wimbledon, Simona s-a mai consultat și cu Darren Cahill, prezent acolo cu ESPN. Cum a arătat colaborarea românului cu australianul? "Simona a vorbit cu el. A venit la mai multe antrenamente, s-a mai uitat, a mai schimbat anumite chestii, dar nu s-a băgat pe teren, a mai vorbit cu ea în afară. Au mai ieșit și la masă împreună. Când eram pe teren, eu pregăteam meciul specific pentru a doua zi și mă mai consultam și cu el. Schimbam tot timpul păreri, a fost a fost alături de noi și din umbră, și pe teren, nu foarte mult cum e de obicei, dar totdeauna am comunicat. Tot timpul a fost pozitiv în ceea ce a făcut pentru Simona și pentru noi acolo", a explicat Dobre.
Consecințele unui meci
Simona Halep în timpul meciului cu Anisimova Foto Guliver/GettyImagesRezultatul de la Wimbledon ar putea fi și o consecință a faptului că Simona Halep a pierdut în "sferturi" la Roland Garros în fața Amandei Anisimova cu 2-6, 4-6. „După meciul acela, am spus că trebuie să mă focusez pe ce am de făcut eu, să am încredere și să nu mă las doborâtă de momentele grele pe care le am. De aceea am ajuns la Wimbledon foarte împăcată, foarte liniștită", spunea Simona Halep la finalul lui 2019.
Cum a văzut Daniel Dobre această situație? „Partida cu Anisimova a fost foarte ciudată pentru mine și nu pot să-o cataloghez, s-o încadrez. Era o jucătoare pe care n-o știa, terenul a fost diferit, a încercat să etaleze un joc care nu i se potrivea pentru acea adversară. A vrut să dea mai tare de multe ori, să intre în retur, deși cealaltă servea bine, a jucat foarte mult pe rever, iar după mine, Anisimova e mai bine pe acea parte decât pe dreapta. Nu pot să spun prea multe pentru că nu am vorbit despre acest lucru cu ea", a explicat el.
{{text}}