Costel Gâlcă (48 de ani) povestește cum a reușit s-o readucă pe Vejle în prima ligă daneză după un singur sezon petrecut în eșalonul secund și descrie fotbalul românesc văzut de la distanță, transmițându-le „tricolorilor” un mesaj de încurajare înaintea meciurilor de baraj pentru calificarea la Europene.
- Costel, ai reușit s-o readuci pe Vejle în prima ligă daneză după numai un sezon petrecut în eșalonul secund. Cum a fost?
- Foarte greu după retrogradarea din vara trecută! Echipa se dezmembrase, ne-au plecat opt jucători de valoare, care dădeau echilibru pe teren, iar noile achiziții au venit destul de târziu. E și motivul pentru care am pornit mai greu, n-am câștigat niciun meci în primele cinci-șase etape, dar am reușit încet, încet să ne impunem ideile pentru a face o formație competitivă. Știam că avem nevoie de timp, care a lucrat în favoarea noastră.
- Diferența consistentă din clasament față de urmăritoare ar trăda o cursă solitară spre promovare. Așa au stat lucrurile?
- Nu chiar! Din afară ar putea părea că am urmat un drum ușor, dar noi, în interior, n-am uitat cu ce probleme ne-am confruntat. De exemplu, în ultimele șapte-opt etape a trebuit să jucăm cu un puști de 18 ani ca fundaș dreapta, mijlocaș de felul lui, dar am avut noroc că s-a descurcat foarte bine. De asemenea, am promovat un copil de 17 ani de la Academie, un băiat cu personalitate, extremă, care ne-a ajutat mult. Și eu mi-am închipuit la început că vom avea parte de o promovare fără probleme din liga a doua, dar realitatea a fost alta.
Gâlcă: „Promovare sărbătorită cu ponderație”
- Cum ați sărbătorit evenimentul?
- Mai reținut! Bucuria și entuziasmul au fost și sunt mari, pentru că discutăm despre un club istoric în Danemarca, dar vremurile sunt cum sunt și am preferat să fim mai ponderați. Au fost vreo 500 de spectatori în tribună, am ieșit un pic și în fața stadionului, unde ne așteptau alți fani, după care am stat puțin la o masă cu familiile, cu conducerea și am mers acasă. Am băut un pahar de vin, o bere Carlsberg și m-am simțit foarte bine când am văzut fețele jucătorilor și ale colegilor din staff radiind de bucurie, fiindcă a fost un sezon complicat, cu multă presiune și extins neobișnuit din cauza pandemiei. Am colaborat însă extraordinar și asta s-a reflectat în rezultate.
- Ai mai avut timp să vezi și ce se întâmplă în Liga 1 din România?
- M-am uitat constant la meciurile Clujului, ale Craiovei, ale lui FCSB. Oltenii mi se par favoriți acum, dar Clujul vine cu experiența în acest final de sezon încurcat din cauza pandemiei. Probabil că partida din ultima etapă va decide campioana.
Gâlcă: „Nu eu trebuie să vorbesc despre antrenorii de la FCSB”
- Ești ultimul antrenor care a adus titlul la roș-albaștri. Cum ți se pare caruselul de pe banca lui FCSB, unde ajung tehnicieni din ce în ce mai neînsemnați, iar rezultatele sunt modeste?
- Scuză-mă, dar asta nu e o întrebare pentru mine, ci pentru cei care gestionează clubul! Eu am spus mereu că mi-aș dori să câștige campionatul, are o putere economică însemnată și trebuie să fie prezent an de an în cupele europene. Mai departe nu e problema mea!
- Pentru națională urmează o toamnă cu un program foarte dens, începând cu deplasarea de la Reykjavik, pentru barajul Euro.
- Cred că jucătorii ar trebui să se adapteze repede la acest ritm alert. Important e ca toți cei care vor fi convocați să fie în formă și la cluburi, să evolueze constant. Dacă lucrurile vor sta așa, nu-mi fac probleme pentru calificare. Sigur, islandezii ne sunt superiori fizic, dar îi putem domina prin inteligență și tehnică. Trebuie să fim alături de Rădoi și de băieți la partidele viitoare, să-i sprijinim, să-i încurajăm.
- Pe care dintre Man, Coman și Mihăilă ai plăti 15-20 de milioane de euro?
- Discuția e într-un alt sens. Să ne gândim în primul rând la parcursuri cât mai lungi în cupele europene, la calificarea echipei naționale la turnee finale și după aceea să luăm în calcul astfel de prețuri. Acum, din păcate, nu cred că e posibil ca vreo echipă din Liga 1 să vândă jucători pe asemenea sume. Sigur, toți trei îmi plac, au un viitor interesant la orizont dacă vor continua să arate constanță în joc, să apară mai mult în prim-plan. Mi-ar fi însă greu să aleg unul singur dintre ei, fiindcă-i admir pe toți în egală măsură.
Gâlcă: „Vreau să rămân la Vejle”
Contractul lui Gâlcă în Danemarca expiră la finalul acestui sezon, dar fostul internațional își dorește să continue la fosta adversară a Stelei din campania triumfătoare din Cupa Campionilor Europeni 1986:
„Am discutat destul de mult cu patronii în ultima perioadă, mai sunt de pus la punct mici detalii, dar suntem pe drumul cel bun. Vreau să ne ducem mai departe munca la Vejle, mai ales că acum știm bine campionatul, jucătorii, rigorile. Am și alte propuneri, dar deocamdată nu mă gândesc decât la actualul club, care e prioritatea numărul unu. Vom avea destul timp să pregătim și viitorul sezon, care începe abia pe 12 septembrie”.
După cele două luni de pauză cauzate de pandemie, jucătorii s-au întors la pregătiri și la meciuri mai lenți în gândire, în execuții. A fost ceva normal, fiindcă e greu să reintri, dar am prins încredere pe parcurs, am crescut constant nivelul și fiecare meci a adus câte un plus” - Costel Gâlcă
Ce români lucrează în staff-ul lui Vejle
- Constantin Gâlcă – antrenor principal
- Dumitru Uzunea – antrenor secund
- Ciprian Prună – preparator fizic
- Valentin Covaciu – antrenor portari
2015e anul în care Gâlcă a reușit o "triplă" remarcabilă pe banca lui FCSB: titlul, Cupa României și Cupa Ligii
{{text}}