Liga 1

Clauză pandemică » Cluburile din Liga 1 se blindează după coronavirus! Ce vor să introducă în contractele jucătorilor

Speriate de experiența acumulată deja în pandemie, cluburile din Liga 1 inventează o clauză nouă în contracte: jucătorii își asumă că salariile lor se vor înjumătăți în perioada din sezonul viitor în care nu se va putea juca fotbal din cauza virusului

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  vineri, 24 iulie 2020

Speriate de experiența acumulată deja în pandemie, cluburile din Liga 1 inventează o clauză nouă în contracte: jucătorii își asumă că salariile lor se vor înjumătăți în perioada din sezonul viitor în care nu se va putea juca fotbal din cauza virusului

Cluburile modifică acordurile cu fotbaliștii, în așa fel încât ele să fie la adăpost în situația în care campionatul va mai fi oprit din cauza coronavirusului și pe parcursul sezonului viitor.

O "clauză pandemică" apare în contractele pe care echipele le propun jucătorilor în perioada aceasta, înțelegeri valabile pentru campionatul următor: sportivii semnează că acceptă scăderea cu 50 la sută a salariilor în perioada în care competiția este întreruptă.

Acum s-au certat din cauza banilor

Sezonul aflat în desfășurare a fost oprit din martie până în iunie din cauza stării de urgență pe care a decretat-o Guvernul României. Fiecare club a procedat așa cum a putut, unele au apelat la șomajul tehnic, reglementat tot de Guvern pentru activitățile blocate de starea de urgență, altele au scăzut salarii. Reducerea a fost posibilă însă numai în urma negocierilor cu fotbaliștii.

Unii dintre ei nu au acceptat să renunțe la bani și s-a ajuns la conflicte, așa cum s-a întâmplat la FCSB, unde Gnohere, Planici, Adi Popa, Alexandru Stan au refuzat și au fost pedepsiți.

Clubul nu i-a mai păstrat pe Gnohere și pe Popa, aflați la finalul contractelor, Planici s-a supărat și a forțat el rezilierea, Stan se antrenează singur fiindcă ține cu dinții de salariul de 10.000 de euro lunar, pe care-l are garantat încă un an de acum înainte.

"Șomajul vă retrogradează!"

Nici șomajul tehnic n-a fost acceptat ușor, jucătorii au protestat cât au putut. Dinamo a folosit metoda aceasta ca să economisească și Florin Prunea, fostul director general, crede că șomajul a constituit un motiv pentru rezultatele slabe pe care le-a înregistrat echipa când a repornit competiția: "Uitați-vă în clasament și o să vedeți că exact echipele care și-au bătut joc de fotbaliști, nu le-au respectat contractele și i-au trimis în șomaj tehnic, au cele mai mari probleme!".

Ierarhia confirmă interpretarea pe care a făcut-o Prunea, ultimele patru clasate au avut angajații în șomaj tehnic cât a ținut starea de urgență: Hermannstadt, Poli Iași, Dinamo și Chindia Târgoviște.

Dâmbovițenii s-au prăbușit după pauza de trei luni, de unde sperau pe drept să se salveze de la retrogradare au ajuns ultimii și l-au pierdut și pe antrenorul Viorel Moldovan, al cărui contract a expirat. 

Eu am redus salariile imediat ca să nu ajung în faliment, chiar nu aveam altă soluție! Clubul îmi este deja dator cu șase milioane de euro, nu vreau să intru în faliment personal din cauza fotbalului
Gigi Becali, patron FCSB

Becali și Hagi au dat tonul

La contractele cu clauză de înjumătățire a salariilor recurg toate cluburile din prima ligă implicate în perioada aceasta în negocieri cu fotbaliștii pentru extinderea acordurilor și în vederea sezonului următor. Ele oficializează, astfel, măsura pe care FCSB și Viitorul au luat-o imediat după ce a fost oprit campionatul, în martie. Becali le-a scăzut jucătorilor salariile cu 50 la sută până la 30 septembrie, Hagi a redus salariile până la 30 iunie 2021, deci inclusiv pe toată durata sezonului următor.

Șomaj după cum a vrut fiecare

Fotbaliștii ale căror contracte au fost suspendate ar fi trebuit să încaseze 725 de euro în fiecare lună, doar că instituția căreia i s-au adresat cluburile a impozitat ajutoarele pentru sportivi după cum a interpretat legea fiecare filială. În fotbal n-a existat șomaj tehnic ca pentru angajații din alte domenii, întrucât fotbaliștii nu contribuiseră la asigurările sociale, conform contractelor de activitate sportivă, documentele în baza cărora sunt angajați sportivii profesioniști. Ei au primit "șomajul" sub forma unui ajutor social oferit de AJPIS, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Filialele acestei instituții au taxat ajutoarele după cum au crezut de cuviință și au rezultat sume nete ba de 700 de euro, ba de 500 de euro pentru un sportiv. Pe contractele de activitate sportivă sunt de 10 la sută, față de 76 la sută, cât se plătește la contractele de muncă.

Citește mai multe știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.