Dinamo se află într-o situație complicată, cu 21 de cazuri de COVID-19 și clasată pe locul 7 în play-off, iar fanii au o propunere inedită.
În pline discuții cu privire la finalul acestui sezon și la ce echipe să promoveze sau retrogradeze, fanii-acționari de la Dinamo, care dețin 20% din acțiunile clubului, au emis un comunicat în care spun că nu vor ca echipa lor să fie ajutată să rămână în Liga 1.
Suporterii cer ca Dinamo, care se află în mijlocul unei anchete DSP și care nu poate fi programată până pe 5 august, să poate juca toate meciurile rămase din acest sezon. Aceștia spun că nu au o problemă dacă echipa alb-roșie va retrograda, dar vor ca Dinamo să joace după ce toți jucătorii se vor vindeca de COVID-19, nu să fie obligată să folosească juniorii. Mai mult, fanii vor suspendarea play-out-ului până când toți jucătorii vor fi sănătoși.
Dorim să ne salvăm pe teren
Nu cerem niciun tratament special pentru că suntem Dinamo. Dimpotrivă, cerem să fim tratați în mod egal cu celelalte competitoare. Cerem să ni se dea șansa de a juca și de a ne câștiga pe teren dreptul de a rămâne în Liga 1.Când am fost puși în izolare timp de o săptămână pentru testul eronat al magazionerului, am fost nedreptățiți. În afară de Dinamo și Botoșani, nicio altă echipă nu a mai fost oprită de la antrenamente, pentru că în anturajul clubului ar fi existat un suspect de covid 19
Asta înseamnă un tratament inegal și injust.Cerem să fim tratați cu aceeași unitate de măsură! Ne considerăm îndreptățiți să cerem ca meciurile rămase să fie jucate în condiții de egalitate. Paritatea de șanse stă la baza jocului în spiritul Fair-Play-ului. Aceasta înseamnă să poți juca folosind jucători din aceeași categorie, nu zdrobind și umilind niște juniori, cărora le poți distruge și viitorul, punând pe umerii lor povara unor înfrângeri la scor și a unei retrogradări a echipei care i-a format. Cerem să ni se acorde timpul necesar pentru ieșirea din carantină și pentru reluarea antrenamentelor.
Ca să nu jucăm cunoscând rezultatele celorlalte meciuri, cel mai corect ar fi ca toate meciurile din playout să fie oprite până în momentul în care jucătorii și familiile lor nu vor mai fi expuși riscului de îmbolnăvire.Apoi meciurile să fie reluate în siguranță pentru toți participanții.
Altfel, sezonul acesta ar fi compromis total. Și mai mult decât atât, și ediția următoare, care ar începe în plină pandemie, ar fi compromisă.Soluția propusă de noi ar împinge calendarul ediției următoare către toamnă, dar acest lucru aduce și niște avantaje:
1. Nu se începe campionatul în timpul lunii august, când temperaturile sunt foarte ridicate;
2. Nu se joacă în timpul concediilor, când și audiența meciurilor televizate este scăzută;
3. Nu se joacă în perioada de vârf și de mare risc a pandemiei.
4. Există șansa să avem mai multe meciuri cu spectatori.
5. Meciurile cu spectatori înseamnă audiență mai mare și pentru televizări.
De ce să începem un campionat nou cu 14, 16 sau 18 echipe, fără spectatori și fără asigurarea unei protecții sanitare pentru toată lumea?Acum nu putem privi nici meciurile din Italia sau Germania, când se joacă fără spectatori. Preferăm să vedem un rezumat decât să urmărim o confruntare surdă și fără spectacol.Ne dorim un campionat în care să fie și Rapid și Petrolul și UTA și FC Argeș. Ar fi idealul și pentru noi ca suporteri și pentru cei ce beneficiază de pe urma spectacolului și audienței.Indiferent de numărul de echipe din ediția următoare,noi ne dorim să câștigăm pe teren dreptul de a fi acolo
.Acceptăm cu demnitate retrogradarea dacă Dinamo nu va demonstra meritul sportiv pentru rămânerea în Liga 1.
Suntem convinși că în răgazul de timp pe care îl propunem, autoritățile ar găsi fonduri și personal specializat care să ofere DSP-ului posibilitatea să testeze toate echipele aflate în competiție, prin proceduri clare, riguroase. Doar așa se poate oferi un tratament egal, echidistant și mai important decât orice, o protecție sporită pentru sănătatea jucătorilor și celor din jurul lor.
Oricât am încerca să luăm modelul celor din Vest, rămânem tributari mentalității balcanice și obiceiului românesc, unde cine știe să se descurce, scapă de control. În România s-a greșit de la începutul pandemiei când identificarea celor contaminați s-a transformat într-o vânătoare de vrăjitoare.Nimic nu este mai periculos decât să cauți vinovăția celui bolnav, să-i faci public numele și în felul acesta să-i determini pe ceilalți să caute orice cale pentru a nu prezenta adevărul, sau pentru a nu fi depistați ca purtători ai unui virus
.Contaminații ascunși au fost cea mai mare problemă a acestei pandemii. Să luăm aminte la acest detaliu important!Considerăm că este o greșeală să cauți vinovații, când ai deja o informație concretă: Delegarea la unul din meciurile lui Dinamo a unui arbitru declarat pozitiv la testul covid 19.Există o mare probabilitate ca acela să fi fost momentul declanșării acestui lanț de contaminări la Dinamo.
Specialiștii spun că expunerea cea mai mare este în timpul efortului, când aerul se expiră cu putere și se inspiră profund. Haideți să ne concentrăm forțele pentru a găsi soluții, nu pentru a vâna vinovăția bolnavului! Altfel nu ne vom face bine niciodată
-comunicat PCH
{{text}}