Nationala

Decoraţi

Articol de Viorel Tudorache  —  miercuri, 26 martie 2008

"Tricolorii" au fost premiaţi aseară de preşedintele Băsescu, pentru calificarea la Euro 2008, într-o ceremonie la care au mai fost răsplătite şi alte 100 de foste glorii

Preşedintele României, Traian Băsescu, a decorat aseară toată crema fotbalului românesc. La Palatul Cotroceni s-au reunit foste glorii ale fotbalului românesc din generaţiile anilor '60, '70, '80, '90, 2000, dar şi "naţionala" calificată la Euro 2008.


"Ceremonia e rodul unui moment de regret. Că nu mi-a dat cineva ideea să-l decorez pe Nicolae Dobrin cînd mai era în viaţă. Iniţial, era programată anul trecut, în noiembrie, dar se apropia Referendumul şi nu am vrut să i se dea conotaţii politice. Acum, se pregăteşte pentru Euro şi e un moment bun", a precizat şeful statului.


Elevii lui Victor Piţurcă au fost premiaţi spre finalul festivităţii, care a durat 45 de minute, primii fiind decoarţii veteranii fotbalului. Chivu i-a oferit lui Traian Băsescu un tricou de joc al României, imprimat cu numele preşedintelui. "E fără număr", a constatat zîmbind Băsescu, care a mai primit şi o minge de la Mutu, cu autografele "tricolorilor". Membrii staff-ului tehnic şi administrativ au primit Ordinul "Meritul Sportiv", clasa a III-a, selecţionerul fiind premiat împreună cu generaţia Stelei - Sevilla '86, cu Ordinul "Meritul Sportiv", clasa a II-a. Lista celor decoraţi pe www.tricolori.ro

Premiat şi bucătarul

Majoritatea "tricolorilor" care au contribuit la calificarea la Euro au primit Medalia "Meritul Sportiv", clasa a III-a. La fel şi bucătarul lotului. Dică, Goian, Nicoliţă şi Ogăraru au luat Medalia "Meritul Sportiv", clasa a II-a, cu două barete, o decoraţie superioară, fiind la a treia premiere din partea preşedintelui ţării. Răcit, Lobonţ nu a participat la ceremonie, iar Mirel Rădoi, deşi a fost la Cotroceni, nu a fost premiat. Băsescu a discutat însă cu căpitanul Stelei: "M-am speriat cînd am văzut că te-ai lovit iarăşi la genunchi".

Contra exclus
Unul dintre cei mai importanţi componenţi al "naţionali" din ultimii ani, Cosmin Contra, a venit împreună cu colegii la Cotroceni, dar a stat mai retras (foto), el neregăsindu-se pe listele decoraţilor. A explicat consilierul prezidenţial Gheorghe Angelescu: "Legea interzice ca cei cu condamnări să primească astfel de distincţii din partea preşedintelui". În 2007, Cosmin Contra a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru lovirea unui poliţist. Şi internaţionalul Dănuţ Lupu a ispăşit 6 luni de închisoare în Grecia, în '90.

Ienei premiat
Lăsat în afara listelor, antrenorul Emeric Ienei a ajuns totuşi la festivitatea organizată de preşedinţie, la insistenţa lui Mircea Sandu. Tehnicianul, fost selecţioner al României la CM '90 şi CE 2000, a fost decorat cu Meritul Sportiv clasa a II-a cu o baretă. Inclusiv pentru cîştigarea Cupei Campionilor cu Steaua, în 1986, cînd Ienei a fost antrenorul principal al roş-albaştrilor.
pendare, pentru lovirea unui poliţist.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.