Fotbal   •   Liga 1   •   GSP LIVE

VIDEO EXCLUSIV Impactul fricii în pandemie » Mărturia unui UEFAntastic despre atacurile de panică: „Simțeam că mor”

În direct la GSP Live, Vali Negru (37 de ani), Eurofantastic la Rapid în sezonul 2005-2006, a povestit experiența sa de acum 11 ani, când planeta a fost lovită de o altă pandemie: gripa porcină.

Articol de Costin Ștucan   —  marţi, 28 iulie 2020

 În direct la GSP Live, Vali Negru (37 de ani), Eurofantastic la Rapid în sezonul 2005-2006, a povestit experiența sa de acum 11 ani, când planeta a fost lovită de o altă pandemie: gripa porcină. Fotbalistul se afla la Poli Iași și trecuse printr-o sperietură groaznică legată de o posibilă problemă la inimă. 

 “Tot vorbim despre pandemie. În perioada noastră, a mai fost o epidemie de gripă porcină. Buta a fost diagnosticat pozitiv în vestiarul nostru și noi am intrat în carantină o săptămână, n-am mai venit la antrenament”, povestește Vali Negru, în prezent antrenor la Progresul 2005, în Liga 4.  

Cazul Buta alarma atunci fotbalul românesc. Întrucât alți șase jucători plus câțiva angajați ai clubului Poli Iași acuzau stări febrile, clubul a intrat în carantină. Președintele de atunci al Ligii, Dumitru Dragomir, anunța că va opri etapa în cazul în care trei jucători din Liga 1 vor fi depistați pozitiv. 

14 lunia durat starea de pandemie de gripă porcină, decretată de Organizația Mondială a Sănătății în iunie 2009 și încheiată în august 2010. În România s-au înregistrat 5990 de cazuri și 82 de decese


 Pe Negru, isteria produsă de virusul AH1N1 l-a afectat puternic, dar din punct de vedere psihic. Fostul mijlocaș venea după un episod extrem de serios din cariera sa. 

 “Urma să jucăm cu Steaua, am avut un antrenament extrem de serios. Seara, am ajuns acasă, veniseră și părinții mei la mine pentru că era Sfânta Parascheva. Noroc că au venit ei. Noaptea, am avut o criză de fiere, cred eu. Dar cu aritmii. Fierea îți dă stări ciudate. Am ajuns la urgență, m-au pus pe monitor, dar eu fiind sportiv traseul inimii e un pic diferit. S-au speriat doctorii, m-au ținut o săptămână la cardiologie. M-au oprit de la efort, mi-au dat o scrisoare medicală și am repetat analizele de inimă. Lucrurile s-au dovedit a fi în regulă”. 

Vali Negru, cu tricoul lui Poli Iași, în 2009

 A fost atunci o declarație a lui Grigoraș, îl întrebau ziariștii dacă Negru mai revine. Și a zis: “Pe Negru doar la manichiuristă și pedichiuristă nu l-am dus, în rest l-am dus peste tot!

-Vali Negru, la GSP Live


Proaspăt trecut prin sperietura din octombrie 2009, Vali Negru a fost lovit în plin de vestea că gripa porcină a ajuns și în vestiarul echipei sale:

“Fiind deja foarte speriat de la povestea cu inima, am început să fac atacuri de panică. La antrenamente, intram 10 minute și plecam la vestiar. Simțeam că mor. Dacă îmi spuneai că e de la minte, aș fi spus că e imposibil să nu poți controla lucrurile. Dar așa e, nu le poți controla”. 

Păcălit de Grigoraș

 Apt din punct de vedere medical, Vali Negru nu a putut juca fotbal timp de cinci etape. Deși era proaspăt absolvent al facultății de Psihologie, Vali Negru nu putea controla anxietatea: 

 “Am jucat de-abia în ultima etapă din tur la Urziceni. M-a păcălit domnul Grigoraș, îi mulțumesc și acum că m-a păcălit. Mi-a zis: “Hai, Vali, la Urziceni. Nu suntem destui în lot, vii și stai pe bancă, apoi pleci la București! La pauză, mi-a spus: “Vezi că intri!” Am intrat cu gândul: “Dacă e să mor, măcar mor pe teren!”. 

- Cum ai scăpat de atacurile de panică? 

- Pur și simplu. Jucând. Și mai e ceva. Am cunoscut-o pe soția mea și asta mi-a dat o liniște. Poate când făceam un atac, îmi dădea două palme. Glumesc. Am lucrat și cu un psiholog. Chiar dacă citești despre ce e vorba, nu poți să rezolvi singuri lucrurile astea. Sau cel puțin eu nu am putut.  

Ce este atacul de panică 

Potrivit specialiștilor, atacul de panică reprezintă un episod brusc și recurent de teama intensă, neliniște sau anxietate, care declanșează reacții fizice severe, în ciuda faptului că nu există un pericol real sau o cauză aparentă. Simptomele pot induce ideea unui infarct. Tratamentul constă în psihoterapie și medicație. 

FOTOMONTAJ Stela Tănase

Citește mai multe știri de la GSP LIVE:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.