Liga 1

Comentariu tranșant al lui Dan Udrea, după FCSB - CFR 0-2: Câtă greaţă mai încape într-un fotbal care nu se va mai face bine niciodată?

Articol de Dan Udrea  —  Saturday, 01 August 2020

Care e diferenţa între celebrele meciuri ale Cooperativei şi ceea ce a făcut FCSB vineri seară, împotriva CFR-ului? Blaturile lui Jean Pădureanu şi ale amicilor săi stabileau învingătoarea dinainte de startul meciului. 

Acum, FCSB a făcut acelaşi lucru prin alcătuirea unui prim „11" format din copii de la Academie. Foarte probabil că acestor puşti nu le-a transmis nimeni de la FCSB că trebuie să se dea la o parte şi să piardă, însă când premeditat creezi un meci între o echipă de seniori şi una de juniori, atunci tot non-combat se cheamă.

Scenele de pe parcursul meciului FCSB-CFR sunt atât de greţoase încât toate lămâile din această lume nu pot face nimic. La pauză, văzând chinuiala din jocul clujenilor, Gigi Becali a plusat: i-a scos din teren pe Creţu şi Moruţan şi a mai introdus doi copii, pe Pantea şi Pandele. Şi, din acel moment, nu a mai făcut nicio schimbare până la final fiindcă pe bancă erau doar fotbalişti seniori, care ar fi putut împiedica un succes al CFR-ului! Şi, în tot acest timp, Tănase, Man şi Coman bifau o pseudo-încălzire pe marginea terenului. Ceva mai penibil nu există.

De fapt, există. Discursul de după meci al lui Toni Petrea. Ne-a explicat nonşalant că n-a vrut să rişte să-i accidenteze pe cei pe care nu i-a introdus fiindcă aceştia erau obosiţi de multele meciuri disputate pe parcursul sezonului, dar şi pentru că abia reveniseră după cele 4-5 zile de vacanţă. Creţu fusese însă titular, iar Adrian Petre, mai odihnit ca niciodată, a rămas tot rezervă neutilizată. Dacă meciul a fost greţos, la fel trebuia să fie şi Toni Petrea în declaraţii, pe care le-a făcut însă cu zâmbetul pe buze, metodă probabil deprinsă şi învăţată în atâţia şi atâţia ani de stat alături de o familie respectabilă din fotbalul românesc.

CFR s-a înscris şi ea perfect în tot acest peisaj slinos. Cei din Gruia au pledat după joc pentru disputarea titlului pe teren, cu referire directă la cazul Astra - Craiova. Să câştigi cum ai câştigat cu FCSB, teoretic pe teren, practic, în afara lui, iar după 5 minute de la fluierul final să vii şi să soliciţi că e corect ca titlul să se decidă exclusiv pe gazon, ăsta da tupeu!

Culmea tupeului ar fi ca Universitatea Craiova să acuze şi ea non-combatul FCSB-ului. Ar fi momentul în care în faţa şefilor trupei din Bănie ar trebui aşezată o imensă oglindă, în care să se privească. Din cap până în picioare. Şi să deruleze şirul evenimentelor până în mai 2017, când Mihai Rotaru s-a comportat fix cum a făcut-o Gigi Becali vineri seară. Deci, Craiova să nu deschidă azi gura, fiindcă usturoiul pe care l-a mâncat acum 3 ani încă pute!

În toată această mocirlă, LPF şi FRF au datoria de a reacţiona. Să ia atitudine împotriva unor practici care atentează în mod clar la imaginea şi integritatea competiţiei. Nu o vor face fiindcă sistemul în care acţionează fotbalul românesc nu s-a schimbat, ci doar oamenii sunt alţii.

În momentul în care a apărut în fotbal, Gigi Becali a dezvăluit că i s-a propus să cotizeze către sistem, pentru a avea concursul Cooperativei în ceea ce înseamnă influenţe, arbitraje, comisii. A refuzat şi şi-a argumentat poziţia: "N-am intrat în fotbal să fiu ajutat de arbitri sau să mă uit la meciuri ale căror rezultate se cunosc dinainte de start". I-au trebuit 17 ani să se adapteze regulilor întunecate ale unui fotbal care nu se va mai face bine niciodată!

PS: România în care trăim e atât de paradoxală încât e admis, din perspectivă legală, să faci ceea ce FCSB a făcut vineri. Şi Craiova în 2017. Adică să-şi dorească să piardă intenţionat şi să facă o echipă din copii tocmai pentru a asigura victoria adversarei. Acest lucru e OK şi nu atrage nicio sancţiune. În schimb, să oferi primă unei alte echipe ca să joace pe teren şi să nu se dea la o parte din calea unei rivale e considerată mită. Şi se pedepseşte cu închisoarea!!!

Citește și alte știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.