Liga 2

UPDATE „Cutremur” pentru Rapid! Tribunalul București le-a INTERZIS să mai folosească sigla! + Clubul îi acuză pe judecători: „Protecția drepturilor este încălcată de cei chemați să aplice legea”

Articol de Andrei Crăiţoiu  —  miercuri, 05 august 2020

Tribunalul București, secția V civilă, a decis că sigla folosită de Rapid (clubul din Liga 2) a fost înregistrată cu rea credință de către conducerea din 2015 a FC Rapid SA, aflată acum în faliment, iar din acest moment este anulat dreptul de folosință. Ceea ce înseamnă că echipa din eșalonul secund nu mai are dreptul din acest moment să o utilizeze!

UPDATE 15:50

Rapid, echipa din Liga 2, a emis un comunicat după decizia Tribunalului

Având în vedere apariția unor știri cu privire la situația legală a mărcilor notorii „RAPID”, legal înregistrate și folosite de către noi, facem următoarele precizări:

Suntem profund revoltați de faptul că, în anul de grație 2020, Tribunalul București pronunță o hotărâre în contradictoriu cu o societate care nu a fost citată, căreia nu i s-a comunicat cerere de chemare în judecată, care nu a putut depune întâmpinare și căreia nu i s-a acordat dreptul de a se apăra prin depunerea de probe și invocarea de excepții. Astfel, dreptul la un proces echitabil, prevăzut de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a fost încălcat în mod flagrant – în acord cu jurisprudența reținută în cauzele Ruiz-Mateos împotriva Spaniei, pct. 63; McMichael împotriva Regatului Unit, pct. 80; Vermeulen împotriva Belgiei, pct. 33; Lobo Machado împotriva Portugaliei, pct. 31; Kress împotriva Franţei (MC), pct. 74. Nu cunoaștem motivele pentru care Tribunalul București încalcă prevederile Codului de Procedură Civilă și Convenția privind drepturile omului. În sistemul de drept român nu se face justiție ”in absentia” cu încălcarea dreptului esențial la un proces echitabil. Este limpede, însă, că la acest moment drepturile noastre sunt încălcate chiar de judecătorii care trebuie sa aplice legea.

2. Suntem în egală măsură revoltați de faptul că Tribunalul București pronunță o hotărâre în contradictoriu cu o asociație care nu a fost citată, căreia nu i s-a comunicat cerere de chemare în judecată, care nu a putut depune întâmpinare și căreia nu i s-a acordat dreptul de a se apăra prin depunerea de probe și invocarea de excepții și care nici măcar nu este menționată în dispozitivul hotărârii. Astfel, dreptul la un proces echitabil prevăzut de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost, de asemenea, încălcat în mod flagrant.

3. Totodată, soluțiile nedefinitive pronunțate de Tribunalul București, cu încălcarea legii, sunt surprinzătoare atât în raport de situația de fapt, cât și de prevederile legale. Apelul pe care îl vom promova va restabili ordinea de drept, iar legea va fi aplicată. Protecția drepturilor exclusive asupra mărcilor notorii ”RAPID“, dobândite în mod legal și folosite de noi, este încălcată chiar de către judecătorii care sunt chemați să aplice, dar și să respecte, legea.

4. Mărcile notorii “RAPID” au fost și rămân valabil înregistrate, iar orice încălcare de către terți reprezintă o încălcare a legii.
-comunicat Rapid

Știrea inițială: 

Decizia nu este definitivă, dar este executorie!

Decizia de astăzi vine după un alt verdict al instanței. Cel din luna mai a acestui an. Atunci, Fotbal Club Rapid, formația din Liga 2, cea susținută de marea masă a fanilor alb-vișinii, a cerut în instanță exclusivitate asupra siglei. Curtea de Apel a respins acțiunea, decizia fiind una definitivă. Așadar, și formația din L4, Asociația Fotbal Club Rapid, o poate folosi.

Mai mult, Tribunalul a decis ieri decăderea din drepturi a tuturor mărcilor UFC Rapid, trei la număr, pe care le deținea Rapidul din L2. Motivul? Nefolosirea acestora în ultimii ani. Nici în acest dosar nu este o decizie definitivă și poate fi atacată cu Apel. În plus, giuleștenii trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 18.000 de lei.

AFC Rapid are dreptul de folosință a siglei

AFC Rapid, echipă reactivată în anul 2016 de Horia Manoliu, evoluează în acest moment în Liga 4 din București. În urmă cu 4 luni, clubul din Liga 4 a putut beneficia și de drepturile comerciale asupra siglei. Astfel, AFC Rapid a putut pune la vânzare materiale promoționale, fulare, tricouri și alte produse pe care să apară celebrul vultur vișiniu.

Cronologia AFC Rapid

  • În 1992 secția de fotbal s-a rupt de Clubul Sportiv al Ministerului și a devenit UFC Rapid. Copos a schimbat denumirea în 2001 în AFC Rapid.
  • În iunie 2016, la scurt timp după ce Copos a cedat gratuit AFC Rapid către Horia Manoliu, FC Rapid, patronată de Valerii Moraru, a intrat în faliment.
  • În august 2016, Horia Manoliu a reînscris AFC Rapid în Liga 4 din București.

Vali Negru a vorbit despre atitudinea Rapidului pe teren: „Promovarea a fost pierdută înainte de acest play-off”

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.