Ioan Danciu (68 de ani), fostul arbitru de prima ligă, a povestit un episod antologic din istoria fotbalului românesc: cum au eșuat oficialii FRF în tentativa de a-l mitui pe arbitrul olandez John Blankenstein la partida România - Elveția 1-0, jucat în preliminariile Euro ’92.
În noiembrie 1991, după o campanie dificilă în care a pierdut în Ghecea cu 3-0 în fața Bulgariei, România mai avea două meciuri de jucat din preliminariile Campionatului European din Suedia și avea nevoie de două victorii pentru calificare. Prima partidă din cele două s-a jucat pe Ghencea, contra Elveției. Delegat de UEFA la acest meci a fost arbitrul olandez John Blankenstein.
Invitat în direct la GSP Live, Ioan Danciu - fost arbitru de prima ligă între 1989 și 1998, apoi observator și conducător la Jiul, FCM Bacău și FC Vaslui - a povestit o întâmplare uimitoare:
“Jucăm în 1991 un meci foarte important cu Scoția (n.r. - Ioan Danciu confundă, e vorba de meciul România - Elveția). Se duc cei de la federație, nu le dau numele, cu trei femei de ziceai că sunt Miss Venezuela. Toate plătite înainte.
Când sosesc arbitrii din Olanda li se prezintă fetele. Toți credeau că o să fie încântați. Arbitrul de la centru face: “I’m sorry. Prietenul meu a rămas la Rotterdam. Nu-i place fotbalul”. Era homosexual. Era vorba de arbitrul Blankenstein. Fetele erau nervoase, credeau că li se iau banii înapoi”.
Blankenstein, la meciul România - Elveția, între căpitanii Gică Hagi și Heinz Hermann, trage la sorți lovitura de startJohn Blankenstein a fost unul dintre primii arbitri internaționali care au admis că sunt homosexuali. Până în 2004, a fost președintele asociației Coc Nederland (care militează pentru drepturile comunității LGBT) din orașul Haga. A murit în 2006. În primăvara lui 1990, a arbitrat returul semifinalei Cupei Cupelor dintre Dinamo și Anderlecht, meci în care echipa lui Mircea Lucescu a fost grav dezavantajată.
Meciul România - Elveția a fost câștigat de români cu 1-0 prin golul lui Mateuț. A urmat, însă, egalul de la Sofia cu Bulgaria care a lăsat România acasă. Nici acea partidă nu a fost lipsită de speculații. În cartea sa biografică, Cornel Dinu a povestit că Hristo Stoicikov și colegii săi au avut promisă din partea lui Mircea Sandu o primă de 250.000 de dolari.
În campania următoare de calificare, FRF a mai avut o tentativă de corupere a arbitrilor. În cartea sa, fostul mare arbitrul englez, David Elleray, a scris cum oficialii federației conduse de Sandu i-au dus într-o casă din afara Bucureștiului unde îi așteptau 12 femei:
“După șampanie și caviar, am intrat în casă, unde, așezate pe o canapea lungă, cu o catifea roșu-închis, stăteau 12 femei care acopereau toată gama de interes. Gazdele ne-au explicat: «Sunt cântărețele!». Ei bine, au stat cu noi pe toată durata mesei și toată seara n-au cântat nicio notă!”.
Detaliile savuroase ale poveștii lui Elleray pot fi citite aici.
VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ CU POVEȘTILE SAVUROASE ALE LUI IOAN DANCIU
{{text}}