Noul sezon de Liga 1 va debuta mâine, cu un număr de echipe extins la 16, dintre care nu mai puțin de 9 și-au stabilit ca obiectiv prezența între primele 6 la finalul sezonului regulat.
Ediția cu numărul 103 a campionatului din România va începe mâine, cu meciul dintre FC Argeș și FC Botoșani. Va fi primul dintre cele 315 meciuri ale sezonului regulat plus cele din play-off și play-out, după care se vor adăuga alte 6 dispute din cele 4 baraje. Vom avea două echipe în plus față de precedentele 5 sezoane, însă bătălia pentru accesul în play-off se anunță mai pasionantă ca niciodată.
9 echipe vor în play-off
Nu mai puțin de 9 echipe, mai mult de jumătate dintre cele din Liga 1, și-au propus să termine, după 30 de etape, pe unul dintre primele 6 locuri. Printre acestea se află și Dinamo, club care tocmai a fost preluat de investitorii spanioli, iar aceștia doresc să pună punct unei perioade de 3 ani în care trupa din Ștefan cel Mare a fost mai aproape de retrogradare decât de cupele europene.
GSP face astăzi prefața noului campionat, unul care va rămâne în istorie, dacă toate jocurile programate se vor și disputa, ca sezonul cu cele mai multe meciuri disputate vreodată. Peste nivelul unei competiții cu 18 echipe, în care se ajungea doar la 306 confruntări în total!
Cine se luptă pentru accesul în play-off
CFR Cluj
Argumente pro:
- În afara lui Arlauskis, n-a pierdut niciun fotbalist dintre cei de bază din sezonul precedent și continuă să aibă un lot foarte bun, mai ales numeric, cu multe soluții pe toate posturile
- Dan Petrescu va continua în Gruia, ceea ce îi conferă CFR-ului un imens atu față de toate celelalte echipe. De fapt, în afara lui, niciun alt tehnician care se va regăsi la start în viitorul campionat nu are în CV un titlu de campion. Petrescu, în schimb, are 4, toate în Liga 1: unul cu Urziceni și 3 cu CFR Cluj
- Posibilitatea de a face două echipe, aproape distincte, în meciurile din Europa vs cele din Liga 1, mai ales cele care se dispută la interval de 3-4 zile. Strategia a fost urmată de Petrescu și în sezonul trecut și a funcționat, fiindcă CFR a fost echipa care a stat cele mai multe etape pe primul loc, în ciuda unui parcurs european extrem de lung, cu nu mai puțin 16 dispute.
- CFR îi are în curte pe cel mai bun fotbalist al campionatului trecut, conform cifrelor InStat, Ciprian Deac, și pe cel mai valoros fundaș care a evoluat în ultimii ani în Liga 1, brazilianul Vinicius
- L-a transferat pe Debeljuh, un atacant croat care a marcat nu mai puțin de 12 goluri la Hermannstadt, un fotbalist dorit și de alte cluburi din Liga 1.
Argumente contra:
- Situația financiară nu e una foarte bună. Din cauza restanțelor către jucători s-au creat turbulențe în cadrul lotului, iar cel mai bun exemplu a fost discursul public al lui Djokovici, care i-a criticat pe cei din conducere că nu plătesc la timp
- Soluțiile U21 nu sunt deosebite. Itu a progresat, dar e departe de nivelul celorlalți mijlocași, în vreme ce Costache mai degrabă a regresat campionatul trecut. Denis Ciobotariu aproape că n-a existat pentru CFR, iar despre Pașcanu, Petrescu a spus după un singur meci că "nu e de CFR".
Șansa de a intra în play-off: 90%.
CRAIOVA
Argumente pro:
- Linia de mijlocași. Probabil că în Bănie evoluează cea mai bună linie de 3 mijlocași: Nistor, Cicâldău, Mateiu.
- Stabilitatea clubului. Craiova are o situație financiară bună, iar modul în care e organizată societatea e, probabil, exemplu pentru toate cele din Liga 1. Jucătorii n-au fost trimiși în șomaj tehnic și nici nu li s-a tăiat din salarii în starea de urgență.
- Achiziții în defensivă. Craiova a realizat, în sfârșit, că marile probleme le are în apărare și a decis să aducă doi stoperi cu mare experiență: Marius Constantin și Paul Papp.
Argumente contra:
- Antrenor fără anvergură pentru titlu. Cristiano Bergodi a venit după pandemie și echipa a arătat bine, însă la final a pierdut titlul. Nu e prima experiență pe care italianul o are la un club mare în Liga 1, însă la precedentele grupări n-a reușit mai nimic notabil: CFR, Rapid, FCSB. Are un singur trofeu, Supercupa cu giuleștenii. În rest, a fost la formații care aveau ca obiectiv evitarea retrogradării.
- Lipsa publicului. E poate cel mai mare dezavantaj. Cât timp meciurile se vor disputa fără accesul fanilor, forța Craiovei va fi serios diminuată. Și ca nivel de joc, dar și ca încasări, fiindcă Universitatea era un club care producea venituri importante inclusiv din vânzarea tichetelor.
- Variantele U21 sunt la limita de avarie. Mihăilă e de top, Vlădoiu a crescut mult și probabil că va fi și el titular, dar în rest, variantele sunt și puține, și slabe.
Șansa de a intra în play-off: 90%.
FCSB
Argumente pro
- Lotul de jucători. Nu neapărat fiindcă pe majoritatea s-au achitat sume de transfer, pe unii chiar de milioane de euro, dar și valoarea lor individuală e una ridicată: de la Coman la Man, de la Buș la Tănase, de la Crețu la Adrian Petre și Olaru sau Moruțan.
- Variante excepționale pentru regula U21. Nu doar că stă bine la acest capitol, dar FCSB are chiar soluții în exces, de mare calitate: Coman, Man, Petre, Olaru, Moruțan, Oaidă.
- Un preparator fizic de top. Thomas Neubert a revenit din iulie, însă echipa era în sezon, astfel că foarte probabil, efectul pregătirii cu fostul subaltern al lui Reghecampf va începe să se vadă din noul sezon.
- Baza de pregătire. Este probabil clubul care, alături de Craiova și Viitorul, dispune de cele mai bune condiții de pregătire și de cantonament, baza din Berceni fiind una de 5 stele.
Argumente contra:
- Gigi Becali. E omul care a stricat toate lucrurile bune pe care clubul le-a făcut în ultimii ani. Imixtiunea în rolul antrenorului și monopolul pe care l-a impus în privința aducerii jucătorilor au făcut ca echipa să nu mai câștige un titlu din 2015
- Antrenor de duzină. De fapt, Toni Petrea a debutat ca "principal" în această vară, la FCSB. După un deceniu în care a fost doar secundul lui Reghecampf. Are zero experiență ca A1
- Lipsa unui lider la echipă. Ultimul a fost Pintilii, care s-a retras sezonul precedent. În acest moment, FCSB n-are un fotbalist exponențial, care să însemne ceea ce au fost în ultimii ani nume precum Rădoi și Pintilii.
Șansa de a intra în play-off: 90%.
ASTRA
Argumente pro:
- Lot plin de vedete. Orice echipă care i-ar avea pe Budescu și Alibec ar trebui să fie o candidată certă măcar pentru cupele europene. Astra mai are, în schimb, și alte nume importante: Găman, Radunovici, Răduț, Vali Gheorghe.
- Bogdan Andone. A ridicat nivelul echipei, a terminat pe podium și a gestionat o situație extrem de complicată, o echipă neplătită și care în multe momente reușea chiar și să se antreneze.
Argumente contra:
- Ioan Niculae. E o copie a lui Gigi Becali. Din cauza lui, sezonul trecut, echipa a fost depunctată înainte de accesul în play-off și nici n-a primit licența europeană. A trimis jucătorii în șomaj tehnic și nici acum echipa nu e cu salariile la zi.
- Pierderea lui Simion. Mijlocașul central defensiv a revenit la FCSB și va lăsa un gol imens, din două perspective. Primul: prestațiile lui au dat consistență mijlocului Astrei. Al doilea: era eligibil pentru regula U21.
Șansa de a intra în play-off: 75%.
FC BOTOȘANI
Argumente pro:
- Și-a păstrat piesele grele, în frunte cu golgeterul Dugandzici, atacantul croat care a impresionat Liga 1. Va continua și Jonathan Rodriguez, probabil cel mai bun închizător din campionat. În plus, a revenit după ruptura de ligamente încrucișate și liderul echipei, Mihai Roman.
Argumente contra:
- Nu s-a întărit. Va pleca Andrei Chindriș, care respecta și regula U21, iar în locul lui a venit un străin fără CV.
Șansa de a intra în play-off: 65%
VIITORUL
Argumente pro:
- Filosofia clubului. Care va rămâne aceeași și fără Hagi "principal". În plus, după modelul lui Ruben Albes la Hermannstadt, noul antrenor iberic, Ruben Barrera, are posibilitatea de a lucra la o echipă care respectă principiile de joc din fotbalul spaniol. Astfel, i-ar fi la îndemână să scurteze perioada de acomodare și să grăbească ritmul în care va ridica nivelul.
Argumente contra:
- Ieșirea din scenă a lui Hagi. Chiar dacă el va rămâne în club, faptul că nu va mai antrena echipa zi de zi și nici nu va mai sta pe bancă la meciuri va fi un dezavantaj imens.
- Lotul nu arată grozav. Față de alți ani, în care propunea inclusiv mulți jucători tineri de mare calitate, acum Viitorul suferă. Soluțiile la stoperi sunt puține, la fel și în privința închizătorului, iar în atac, în afara lui Gabi Iancu, jucătorii pe care se va baza sunt nume ca Ganea, Chițu, Pitu, Munteanu.
Șanse să prindă play-off-ul: 55%
SEPSI
Argumente pro
- Are bani. Un club foarte stabil financiar. Va derula un buget de peste 7 milioane de euro, motiv pentru care în multe luni salariile jucătorilor intrau chiar în avans.
- Campania de achiziții. S-a mișcat senzațional în mercato și a adus câteva nume foarte importante: Jesus Fernandez, Fofana, B. Mitrea, Aganovici, Nouvier
Argumente contra
- Lipsa de anvergură a clubului. Are experiență puțină la nivel de Liga 1 și îi lipsesc sezoanele în care să se fi duelat pentru performanțe.
Șanse de a intra în play-off: 55%
HERMANNSTADT
Argumente pro
- Noul antrenor. Ruben Albes a fost primit cu mult scepticism, chiar ironizat și pentru modul în care se îmbracă, dar a demonstrat că nivelul lui ca tehnician e cu ani-lumină peste cel al lui Miriuță, spre exemplu. Echipa a început să joace fotbal și în noul sezon, în mod normal, ar trebui să arate chiar și mai bine.
- Relațiile Aneimaria Prodan. Într-un fotbal în care se joacă mult și în culise, Hermannstadt va fi avantajată de prezența în club a agentului Anamaria Prodan, cu "intrări" la toate celelalte echipe.
Argumente contra
- Și-a pierdut golgeterul. Debeljuh a ajuns la CFR, în schimbul a doar 250.000 de euro.
Șanse de a intra în play-off: 40%
DINAMO
Argumente pro:
- Gheorghe Mulțescu. E un antrenor ce are capacitatea de a face echipa să joace un fotbal care să-i permită să spere la accesul în play-off.
- Dorința de revanșă după 3 sezoane catastrofale, în care a evoluat exclusiv în play-out.
Argumente contra:
- Lipsa unui lot competitiv. A fost adus Vlad Achim, dar au plecat jucători mulți și importanți: de la Piscitelli la Montini și la ambii fundași laterali până la Filip și mai ales Perovici.
- Clinciurile dintre noii acționari. Negoiță a cedat pachetul majoritar, însă grupul spaniol a intrat încă de la început într-un conflict cu suporterii, care dețin și ei acțiuni. Practic, clubul se află cam în același punct ca în urmă cu un an, când, la startul sezonului, fanii contestau managementul, iar startul a fost complet ratat
Șanse de a intra în play-off: 40%
{{text}}