Liga 1

Florin Tănase - Pirlo! Pentru ce a fost adus decarul la FCSB și unde a ajuns să joace

Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu  —  marţi, 25 august 2020

Florin Tănase a fost atacant, extremă stânga, mijlocaș ofensiv. Sâmbătă, cu Astra, 3-0, a jucat și ca închizător, un post nou pe care l-a înregistrat monitorizarea InStat. E o reprofilare surprinzătoare, care seamănă cu cea a lui Mazzone de a-l transforma pe Pirlo din decar în mijlocaș defensiv. 

Florin Tănase nu are un post clar și continuă mutarea lui dintr-o poziție în alta, în funcție de antrenor, de meci, de toanele patronului. Atacantul a ajuns să fie mijlocaș defensiv acum! MonitorizareaInStatindică postul acesta pentru fotbalistul în vârstă de 25 de ani. Așa a jucat în partida cu Astra, pe care FCSB a câștigat-o cu 3-0.

Tănase cu Ovidiu Popescu s-au aflat în fața apărării, Olaru a jucat mai sus, în spatele vârfului Sergiu Buș. Postul chiar este unul nou pentru Tănase, care oricum fusese plimbat pe aproape toate locurile din atac. A fost vârf, extremă stânga, mijlocaș ofensiv. De la Viitorul fusese adus ca atacant stânga în sistemul 4-3-3 al lui Hagi.

A ajuns să evolueze în fața fundașilor și randamentul lui a fost excelent. A înscris un gol și s-a clasat, conform InStat, pe al treilea loc de la FCSB, după Coman și după Man. Tănase a avut indexul 349, Man a avut 361, Coman a înregistrat 395. Indexul constituie o medie calculată în funcție de prestația unui jucător dintr-un meci întreg. Sunt luați în considerare toți parametrii relevanți, contribuția ofensivă pentru fotbaliștii de atac, aportul defensiv pentru jucătorii din apărare.

Când a plătit 1,5 milioane de euro ca să-l cumpere de la Viitorul, Becali l-a adus pe Tănase ca extremă. L-a mutat pe urmă în centru, în spatele vârfului, apoi l-a forțat să joace și ca vârf, deși Florin insista că nu-i plăcea deloc poziția aceea. Tănase a scăpat acum de chin, fiindcă FCSB are destui atacanți specializați: Sergiu Buș, Buziuc, Adrian Petre. Primii doi au fost utilizați în partida cu Astra, câte o repriză pentru fiecare.

Schimbarea faimoasă: Pirlo 

Retragerea lui Florin Tănase din atac în fața fundașilor nu este singura de genul acesta. Andrea Pirlo a rămas în istoria acestui sport ca unul dintre cei mai buni playmakeri defensivi, un fotbalist utilizat în fața fundașilor centrali, dar el a fost un „număr 10" când a apărut în fotbal. 

A debutat la Brescia cu Lucescu antrenor și era folosit în spatele unui vîrf. L-a cumpărat Inter, care l-a împrumutat la Reggina, la Brescia. Când s-a întors acasă, la Brescia, antrenorul Mazzone l-a mutat în fața fundașilor. Milan l-a luat de la Inter, apoi a trecut la Juventus. A jucat întotdeauna doar în rolul acesta pe care l-a îndeplinit și Tănase în meciul de sâmbătă, de generator al acțiunilor echipei.

Cei mai buni de la FCSB cu Astra (Jucător -  Index InStat)

  • F. Coman 395 
  • Man 361 
  • F. Tănase 349 
  • Panțâru 320 
  • Moruțan 306

Cei mai buni de la Astra în meciul cu FCSB

  • Răduț 288 
  • Dandea 267 
  • Crepulja 250 
  • Merloi 241 
  • R. Moise 238

„FCSB n-are fundași centrali!" 

Ilie Dumitrescu e convins că FCSB va suferi și în sezonul acesta, din cauza unui defect: „Lotul conține doar doi fundași centrali, Miron și Iulian Cristea. Asta e o mare problemă, e nevoie de achiziții în zona aceea! Patronul a spus că va juca Briceag ca stoper? Poate să joace și Moruțan, poate să fie folosit și portarul de rezervă ca fundaș central, e posibil orice, dar fundași clari sunt numai doi!". Briceag a debutat deja ca stoper, a intrat pe parcursul jocului cu Astra.

Citește și alte știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.