Liga 1 devine un campionat de tineret. În prima etapă au fost folosiți cei mai mulți fotbaliști sub 21 de ani de când există regula prin care Federația a forțat cluburile să aibă pe teren jucători „under”. S-a ajuns ca un fotbalist din patru să fie disponibil pentru naționala U21.
Cluburile s-au văitat când Federația a impus regula care le obliga să utilizeze fotbaliști sub 21 de ani în meciurile din prima ligă, dar au ajuns să folosească mai mulți tineri decât ar fi nevoie! În prima etapă din stagiunea care a pornit la sfârșitul săptămânii trecute au apărut pe terenuri 63 de jucători disponibili pentru naționala de tineret.
LIGA 1. Un fotbalist din patru, disponibil pentru naționala U21!
Numărul e cu mult mai mare față de recordurile care fuseseră înregistrate, la capitolul acesta, în edițiile trecute ale campionatului. În sezonul precedent au jucat maximum 53 de fotbaliști U21 într-o etapă. Cu un an în urmă, maximum a fost când au evoluat 44 de jucători. Cu un an mai în urmă au fost 37 cei mai mulți. De data asta, 63. Și a trecut abia prima etapă!
Nu numai că au fost rulați mulți tineri, ei au stabilit acum și recordul de goluri marcate pentru nișa „U21": 7 goluri. Până și pe CFR, o echipă în care Petrescu nu ar folosi deloc fotbaliști „under" dacă nu ar fi obligat, au salvat-o tot „juniorii". Golurile din victoria campioanei la Clinceni, 2-1, le-au marcat Costache și Petrila, doi jucători pe care Adrian Mutu poate să-i convoace în naționala sub 21 de ani.
Petrescu a insistat în permanență că regula îi afectează și rezultatele din campionat, și pe acelea din cupele europene. „Noi nu avem tineri îndeajuns de buni! I-aș folosi și eu ca titulari pe Man și pe Coman, dar nu îi am. Și nici nu pot să pregătesc meciurile europene, fiindcă în Liga 1 sunt forțat să folosesc altă formulă, cu fotbaliști sub 21 de ani" sunt argumentele pe care Dan le-a repetat des.
Desfășurarea primei etape îl contrazice, din moment ce Costache și Petrila au fost decisivi, fără ca ei să aibă cota lui Man sau pe a lui Coman. Petrescu are însă dreptate atunci când îi folosește pe jucătorii de la FCSB drept exemple. Becali este, după Hagi, patronul care insistă cel mai mult să cumpere și să promoveze tineri. Amândoi au investit și în achiziții, și în dezvoltarea condițiilor de pregătire.
Ei au ales să urmeze planul acesta, celelalte cluburi au ajuns să procedeze asemănător de nevoie. Când nu există bani pentru transferuri, iar bugetele de salarii se micșorează, tinerii români sunt la îndemână și sunt mai ieftini.
25,9la sută dintre fotbaliștii folosiți în prima etapă din campionat sunt eligibili U21. Numărul tinerilor: 63. Străinii care au evoluat în competiție au fost doar cu 3 mai mulți decât au fost jucătorii disponibili pentru naționala de tineret
Echipele care au folosit cei mai mulți jucători U21 în prima etapă:
Viitorul | 7 |
FC Voluntari, Dinamo | 6 |
FCSB, Gaz Metan | 5 |
U Craiova, Poli Iași | 4 |
FC Argeș, FC Botoșani, Sepsi, Astra, Chindia, Clinceni, CFR | 3 |
Piața schimbă situația?
Echipele din prima ligă continuă să achiziționeze jucători, inclusiv străini, deci este posibil și ca statistica din prima etapă să constituie un rezultat al unui context. Odată ce-și vor fi stabilit loturile, cluburile ar putea să aibă mai mulți străini și medii de vârstă mai înaintate, să nu mai apeleze la fel de des la fotbaliștii sub 21 de ani.
Momentul e unul de tranziție, fiindcă pauza dintre sezoane a fost scurtă, cele mai multe dintre echipe nu au apucat să definitiveze loturile pentru sezonul acesta, încă sunt în căutarea unor fotbaliști. În runda următoare va fi păstrat peisajul de acum, după care va fi întreruptă competiția pentru două săptămâni, fiindcă o să joace naționala în Liga Națiunilor, cu Irlanda de Nord și cu Austria. Toți președinții și toți antrenorii se bazează că în pauza aceea au să pună la punct și loturile, și pregătirea fizică a jucătorilor.
{{text}}