Pe 15 august 1947, Steaua disputa primul joc din istoria sa, un amical cu Metalul Emil Costinescu din Sinaia. Bucuresti, 4 iunie 1947. In biroul in care se aflau generalii Dumitru Petrescu si Oreste Alexandrescu, precum si colonelul Ion Isacescu, se ia decizia constituirii primului club sportiv militar.
Pe 7 iunie, generalul Mihail Lascar, Ministru de Rasboiu', a promulgat "Ordinul de Infiintare al Clubului Armatei Romane, Asociatia Centrala a Armatei, ASCA", cu sapte discipline sportive, prima dintre ele fiind "foot-ball-ul".
Intre 8 si 22 iunie, dupa aparitia in "Glasul Ostirii" a ordinului de "recrutare", la Regimentul 6 Mihai Viteazul, de linga fostul stadion ANEF, au inceput sa soseasca intiii sportivi. Pe 10 august s-a pleacat in primul cantonament, la Sanatoriul Balnear Sinaia. Pe 15 august, ASCA a disputat primul meci din istorie, un amical cu viitoarea Carpati din localitate.
Astazi, in Belarus, Steaua joaca un meci foarte important. Intre cele doua borne sint fix 60 de ani.
* fragmente din "Steaua - 60 de ani de legenda" - cartea oficiala, scrisa de Catalin Oprisan, programata sa apara de sub tipar in primavara anului urmator
Distractie dupa meci
Reportaj in trei reprize de locotenent Tautu Nicolae
Iata cronica primului joc disputat de Steaua in istorie, de fapt un "triunghiular" sustinut la Sinaia, intre cele doua echipe militare formate ad-hoc si formatia localnicilor.
"D. Braun (n.r. - antrenorul Coloman "Cibi" Braun) expune directivele ce trebuie sa-i calauzeasca pe terenul de football... Terenul e atit de mare de-ar incapea intr-o cutie de chibrituri... Echipa B termina la egalitate cu sinaienii... Echipa A cistiga cu 3-0. Gica Popescu a marcat primul goal, Cozac pe al doilea si Florica Marinescu pe al treilea... Apoi, Echipa B a invins Echipa A tot cu 3-0... Intoarcerea de la teren tot in camioane. Ostasii si muncitorii infratiti intrau in Sinaia, de unde, umilite si grabite, masinele indoliate de stabilizare plecau (n.r. - avusese loc conversia leului vechi cu cel nou, 20.000 la 1)... Dupa dus a urmat cina intr-o atmosfera mai antrenanta, apoi s-a trecut la distractie...Cernea a fost cel mai timid si mai cumsecade dintre toate domnisoarele din sala si imbujorat la fata ca a facut o partida mare (e vorba de football)".
Materialul a aparut pe cinci coloane in "Glasul Armatei", oficiosul ostirii, pe 17 august 1947, sub semnatura locotenentului Nicolae Tautu. Acesta era, practic, primul "cronicar" din istoria echipei. Tautu (1920 - 1972) avea, la acea vreme, 27 de ani. Dupa 1948, se dedica versurilor patriotice, opera sa incepind sa fie studiata in scoli.
Cum arata o zi de cantonament la Sinaia, Sanatoriul Militar
06:30 - desteptarea
06:45 - 07.45 - antrenament "de dezmortire", in parcul orasului
08:00 - dus
09:00 - micul dejun
10:00 - se da suplimentul de marmelada
10:30 - incep "ascensiunile" pe munte
12:00 - dus, masaj, program liber
13:00 - prinzul
14:00 - 17:00 - program de somn obligatoriu
17:10 - dus si supliment de hrana
17:15 - 18:45 - antrenament (fotbal sau volei)
19:00 - 20:30 - teatru, film, plimbari prin oras
22:00 - stingerea (daca nu e seara de dans)
23:30 - stingerea (daca se danseaza!)
Cum se distrau
Penzes era vedeta tuturor farselor. Din cauza lui, Cozac avea sa aterizeze, de pe un pat desurubat, direct pe 10 gamele pline cu apa. Cernea juca "nasturi" cu copiii din parcul Sinaia, Panait fugea de la frizer, nedorind sa-si piarda podoaba capilara pentru ca domnisoarele se stringeau ca la urs la "match-uri"... Taborschi si Racosi jucau fie biza, fie fripta.
Gica Popescu I, cel mai sexy
Pe teren, ca si pe ringul de dans, Gica Popescu era numarul 1. Nascut la 27 iulie 1919, Gica evoluase, pina sa ajunga sub comanda lui "Cibi baci", la Plevna Bucuresti, Gloria, Sportul Studentesc, Sparta si Carmen, asa ca avea o experienta uriasa. La Sinaia, admira nonstop picioarele trecatoarelor, apoi se "baga" la dans, chiar cite sase intr-o sarja. Iata-l intr-o imagine-document, la doar 21 de ani, inaintea meciului amical al "nationalei", contra Italiei, in 1940, la Roma (2-1 pentru Piola si compania), intr-o ilustra formula, alaturi de Bindea, Mihailescu, Baratki si Reuter (de la stinga la dreapta).
{{text}}