Fotbal   •   Nationala   •   LIGA NAȚIUNILOR

Revoluția lui Mirel Rădoi: schimbă sistemul la națională » Cum ar putea arăta echipa cu Irlanda de Nord și Austria

Prin selecția făcută pentru „dubla” cu Irlanda de Nord și Austria, Mirel Rădoi va încerca să joace un 4-4-3 în care nu va miza pe extreme, ci pe creativitatea și calitățile tehnice ale jucătorilor săi.

Articol de Remus Răureanu, Marius Mărgărit   —  marţi, 01 septembrie 2020

Prin selecția făcută pentru „dubla” cu Irlanda de Nord și Austria, Mirel Rădoi va încerca să joace un 4-3-3 în care nu va miza pe extreme, ci pe creativitatea și calitățile tehnice ale jucătorilor săi.

  • România va debuta sub comanda lui Mirel Rădoi pe 4 septembrie, cu Irlanda de Nord, în Liga Națiunilor. Trei zile mai târziu, „tricolorii” vor juca în Austria, în aceeași competiție.

După aproape 10 luni de așteptare, Mirel Rădoi debutează vineri seara ca selecționer al naționalei mari în confruntarea cu Irlanda de Nord, din Liga Națiunilor. El va aduce o serie de schimbări, evidente mai ales prin prisma celor 23 de jucători convocați. 

Nu e o noutate, este adeptul sistemului 4-3-3, pe care l-a folosit și la naționala de tineret în cele 5 partide din actualele preliminarii U21, după ce la turneul final U21 din 2019, când îl avea pe Ianis Hagi, jucase mai mult 4-2-3-1.


Acum ar putea folosi un 4-3-3 down, cum este numit, cu cei doi interi puțin mai avansați față de mijlocașul la închidere. Mirel a dezvăluit că, cel puțin pentru primul meci, cel cu nord-irlandezii, "planul de joc se va baza pe un sistem în care extremele sau mijlocașii laterali să nu intre în calcul".

Asta nu înseamnă că nu vom lărgi frontul atacului, dar nu neapărat cu scopul final de a elibera un om pentru centrări, în fața unei defensive superioare fizic. Mai degrabă, România va încerca să surprindă printr-un joc combinativ, chiar și din benzi.

Încă un amănunt, deloc de neglijat. În lotul de 23, dintre mijlocași, doar Alexandru Crețu are clar valențe defensive. În rest, toți ceilalți au calități ofensive, fiind capabili nu doar să scoată om din joc, ci și să dea o pasă filtrantă sau să finalizeze.

Ofensiv, combinativ, creativ


Rădoi a explicat: "Am încercat de-a lungul timpului să îmi arăt filosofia, atât la FCSB, cât și la naționala de tineret. Sunt un antrenor căruia îi place să aibă controlul jocului, nu neapărat din punct de vedere tactic, cât ofensiv, ca impresie. Îmi plac jucătorii de atac, creativi, îmi place să stau cât mai mult în jumătatea adversarului și cred că ăsta este și motivul pentru care am chemat atât de mulți jucători cu creativitate. Sunt foarte mulți jucători tehnici români și cred că ar fi fost o problemă destul de mare dacă nu am fi încercat să integrăm cât mai mulți dintre ei în naționala României și cât mai mulți să facă parte din prima formulă".

Deci, în termeni fotbalistici, vom încerca să luăm Irlanda de Nord la joc, "la mână", evitând duelurile fizice și mai ales cele aeriene, unde șansele sunt minime.

Variantele lui Mirel Rădoi

În poartă, lucrurile sunt clare. Tătărușanu, grație experienței și valorii, este principalul candidat la titularizare. În defensivă, Burcă ar putea fi fundașul dreapta, pe un post pe care Rădoi recunoaște că sunt cele mai mari probleme. Jucătorul CFR-ului a evoluat pe această poziție inclusiv în campania europeană a ardelenilor și a dat satisfacție. În plus, ar putea deveni al treilea stoper, în caz de nevoie. În centrul defensivei, Nedelcearu și Chiricheș par a fi prima opțiune, iar în stânga, cel mai probabil ar urma să apară Bancu, un jucător care urcă foarte mult.

În linia de mijloc, Alexandru Crețu - chiar dacă e în premieră chemat la naționala de seniori - ar putea fi închizătorul, el urmând să fie flancat de Stanciu și de Cicâldău. Iar în linia ofensivă, cea mai probabilă formulă ar fi Ianis Hagi - Pușcaș - Maxim, ultimul într-o formă foarte bună la Gaziantep în sezonul precedent. 

Cum ar putea arăta România cu Irlanda de Nord: Tătărușanu - A. Burcă, Nedelcearu, Chiricheș, Bancu - N. Stanciu, Al. Crețu, Cicâldău - I. Hagi, Pușcaș, Al. Maxim

Pentru această convocare am avut destul de mari probleme la postul de fundaș dreapta. Știm că Burcă e stoper, dar a jucat foarte bine pe dreapta la CFR. După acea e Hanca, el la club joacă mijlocaș dreapta, însă e inteligent și se poate adapta la planul nostru de joc

- Mirel Rădoi, selecționer România

Lotul României pentru meciurile cu Irlanda de Nord și Austria din Liga Națiunilor

  • Portari: Ciprian Tătărușanu (Lyon, 67/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0), David Lazar (Astra, 0/0)
  • Fundași: Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 9/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo, 57/0), Alin Toșca (Gaziantep FK, 18/0), Dragoș Grigore (Ludogorets, 37/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 0/0), Sergiu Hanca (KS Cracovia, 4/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 13/0), Florin Ștefan (Sepsi OSK, 1/0)
  • Mijlocași: Alexandru Crețu (NK Maribor, 0/0), Dan Nistor (Universitatea Craiova, 3/0), Alexandru Maxim (Gaziantep FK, 37/3), Nicolae Stanciu (Slavia Praga, 37/10), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 6/0), Ianis Hagi (Rangers, 10/0), Ciprian Deac (CFR Cluj, 23/4)
  • Atacanți: Gabriel Iancu (FC Viitorul, 0/0), Florinel Coman (FCSB, 3/0), Denis Alibec (Astra, 10/1), George Pușcaș (Reading, 14/6), Sergiu Buș (FCSB, 0/0)

Programul integral al naționalei din această toamnă

  • 4 septembrie: România - Irlanda de Nord (Liga Națiunilor)
  • 7 septembrie: Austria - România (Liga Națiunilor)
  • 8 octombrie: Islanda - România ( baraj pentru Euro 2020)
  • 11 octombrie: Norvegia - România (Liga Națiunilor)
  • 14 octombrie: România - Austria (Liga Națiunilor)
  • 12 noiembrie: Bulgaria/Ungaria - România (baraj pentru EURO 2020 - dacă trecem de Islanda)
  • 15 noiembrie: România - Norvegia (Liga Națiunilor)
  • 18 noiembrie: Irlanda de Nord - România (Liga Națiunilor)

VIDEO. Mirel Rădoi: "Austria este cea mai bună echipă din grupă! Și pe video și pe statistică sunt cei mai buni"

Citește și alte știri despre echipa națională a României: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.