Nationala

Opinie » Justin Gafiuc are 6 întrebări incomode pentru Tătărușanu, după izbucnirea de la conferința de presă a portarului

foto: Guliver/Getty Images

Articol de Justin Gafiuc  —  Monday, 07 September 2020

Câteva teme nepotrivite pentru Tătărușanu, portarul naționalei care filtrează în stil superior întrebările din conferințele de presă.

Să privim din nou, după patru ani, această poză epocală! E golul marcat de Sadiku împotriva României la Euro 2016, când Albania ne-a servit una dintre cele mai mari umilințe din istoria echipei naționale. Mingea a plecat deja de pe fruntea atacantului, privirea lui Chiricheș developează versiunea lui zombi, iar Tătărușanu exersează plonjoanele alandala, rupte din prăbușirile necontrolate în apă ale unei morse reumatice.

Așa cum pentru Prunea va rămâne o etichetă eternă faza cu Kennet Andersson de la Mondialul din 1994, așa va fi, fatalmente, pentru cuplul Tătărușanu – Chiricheș rușinea de neșters de la meciul cu Albania. Și nu va fi nicio problemă să-i întrebăm, din când în când, dacă au dormit bine după acea înfrângere jenantă! Noi nu!

Twente, ce deliciu!

De fapt, ce avem voie să-l întrebăm pe Tătărușanu, dar și pe Chiricheș, care s-a oțărât și el când i-am reamintit despre seria de accidentări care, în ultimii ani, l-au transformat - evident, fără voia lui! - într-un spectator de vază la partidele României?

Să zicem așa:

  1. Domnule Tătărușanu, ați simțit măcar o clipă nevoia să intrați în pământ de jenă în februarie 2012, când ați bâlbâit lamentabil mingea în careu la returul Twente – Steaua 1-0, iar olandezii și-au asigurat astfel calificarea, după ce obținuseră un alt 1-0, la București?
    Luftul ca subiect de poante
    Altă întrebare?
  2. V-ați smuls părul din cap în momentul autocriticii după Steaua – Trnava 0-1 la București, când ați scăpat "săpunul" din mâini și ați devenit actorul principal al unei înfrângeri comice, reparată apoi cu un 3-0 în Slovacia, dar cu câte emoții între cele două manșe!?
    Altă întrebare, nu?
  3. Ați râs cu lacrimi când v-ați văzut cum ați luftat la Inter – Fiorentina 1-4 la o pasă înapoi a colegului Roncaglia, la care era să dați un autogol epic, dar ați avut șansă că mingea s-a dus pe lângă poartă, în corner?
    Selfie cu Giroud
    Altă întrebare? Sigur!
  4. La Fiorentina – Crotone 1-1, era fierbinte mingea când ați scăpat-o din brațe și i-ați oferit pe tavă golul lui Falcinelli?
    Încă o întrebare?
  5. N-am remarcat exact, dar ați avut și câteva beri lângă dumneavoastră la Steaua – FC Vaslui 0-1, aprilie 2012, când ați confundat meciul, probabil, cu un picnic la iarbă verde de vreme ce ați reușit remarcabila performanță de a nu ieși pe nicio centrare, conform monitorizărilor tehnice ale acelei partide?
    Insistați cu încă o întrebare?
  6. La Franța – România 2-1, la Euro 2016, ați sărit lângă Giroud la golul "cocoșului" doar ca să fiți sigur că apăreți într-o poză de colecție cu un viitor campion mondial?

De ce prinde rădăcini pe bancă la Lyon

Hai să ne oprim! Deși n-ar fi rău totuși să evocăm și necunoscutul episod care i-a lămurit pe cei de la Lyon pe cine și-au băgat în curte: într-un dialog mai aprins cu fostul director sportiv Florian Maurice pe tema statutului său de al doilea portar în lot, i-a răspuns într-un stil absolut grobian ex-internaționalului francez, încurajat și de impresarul său, Pietro Chiodi!

E unul dintre motivele pentru care nu va fi titular în vecii vecilor la Olympique, unde, din cauza stilului său superior și arogant de a aborda temele sensibile, îl mai așteaptă încă două sezoane de făcut ordine pe banca de rezerve. Asta dacă nu cumva, între timp, șefii lui OL vor decide să-l vândă anticipat pentru a-și mai scoate din cheltuielile cu românul, care câștigă 1,2 milioane de euro net pe an, cel mai mare salariu din carieră.

Paradele de la Oslo și cu Spania

Răutăcisme? Nu, fapte! După cum fapte sunt, desigur, și meciurile foarte bune făcute de Tătărușanu la echipa națională, bunăoară la 2-2 în Norvegia sau la 1-2 cu Spania, ambele în campania ratată pentru Euro 2020. La Oslo a avut intervenții uluitoare, cu ibericii ne-a salvat de la un dezastru la București.

Când ieși însă într-o conferință de presă și spui că nu-ți pasă de părerea suporterilor și filtrezi mojicește întrebările pe care le accepți și pe cele pe care le respingi, arăți că levitezi într-un glob de sticlă. Adică Tătărușanu și restul lumii, paradigmă în care nu trăiesc nici Ronaldo, nici Messi, nici Anthony Lopes, rivalul său de la Lyon, nici Papa de la Roma!

De la Fănuș citire

Vorba lui Fănuș Neagu, pe vremuri, despre Pițurcă: problema lui e că nu-l ajută poza și parcă nici nu e botezat cu toată apa!

Sigur, felul introvertit și suficient al lui Tătărușanu e cunoscut și acceptat inclusiv la echipa națională, unde nu vine ca să-și etaleze cele 25-30 de cuvinte din vocabular, ci ca să apere poarta României. Și să-i respecte pe absolut toți cei din jurul reprezentativei, indiferent că-i sunt simpatici sau antipatici! 

Citește despre Liga Națiunilor:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.