Gică Hagi (55 ani), considerat de mulți cel mai mare fotbalist român din istorie, a dezvăluit în cadrul unui interviu că a fost la un pas să câștige Balonul de Aur în 1994.
Conform spuselor „Regelui”, acest lucru s-ar fi întâmplat dacă România reușea să elimine Suedia în sferturile Mondialului american. Din păcate, fantasticii „tricolori” din „Generația de Aur” s-au înclinat la penalty-uri în fața nordicilor.
„Înaintea meciului cu Suedia, din sferturi, a venit la mine un oficial FIFA și mi-a spus că, dacă reușim să ne batem și să ne calificăm, voi lua Balonul de Aur.
Pe locul doi ar fi fost Romario, pe trei Stoichkov și Baggio”, a dezvăluit Hagi, într-un interviu acordat pentru Sports Festival. În 1994, Balonul de Aur a fost câștigat de Hristo Stoichkov. Bulgarul a fost urmat în clasamentul final de Roberto Baggio și Paolo Maldini. Gică Hagi s-a situat pe locul 4, la egalitate cu suedezul Tomas Brolin, dar peste nume precum Jurgen Klinsmann, Thomas Ravelli sau Marcel Desailly.
Ar fi fost prea frumos! România, eliminare dureroasă în fața Suediei
În urmă cu 26 de ani, o întreagă naţiune a fost alături de „Generaţia de Aur” a fotbalului românesc în cel mai important meci din istorie, cu Suedia, în sferturile Campionatului Mondial din Statele Unite
10 iulie 1994 este data la care România a fost la câteva minute de o performanţă istorică: prezenţa în semifinalele Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii. Partida dintre România şi Suedia a rămas întipărită în mintea microbiştilor. Sau cel puţin faza golului marcat de suedezul Kenneth Anderson, reuşită care a împins partida spre penalty-uri.
Era minutul 115 atunci când masivul atacant blond s-a înălţat ca un zmeu şi l-a învins fără emoţii pe Florin Prunea, portarul din acel meci al „tricolorilor”. Elevii antrenaţi de Anghel Iordănescu se aflau în avantaj din minutul 101, când Florin Răducioiu a marcat de la marginea careului, iar Schwarz a fost eliminat.
La loviturile de departajare s-au impus suedezii, ultimul penalty fiind ratat de singurul câştigător a două trofee ale Cupei Campionilor la acea vreme: Miodrag Belodedici.
CV Gheorghe Hagi
- Hagi și-a început cariera la Farul Constanța, în 1982. A urmat transferul la Sportul și ulterior a ajuns la Steaua, pentru care a debutat cu gol, în Supercupa Europei.
- În 1990, Real Madrid a plătit 4 milioane de dolari, un record la acea vreme, iar Hagi ajungea în capitala Spaniei, unde a jucat doi ani.
- Ulterior, a fost adus de Mircea Lucescu la Brescia, iar după Campionatul Mondial din SUA a ajuns la Barcelona, unde a jucat doi ani.
- Cea mai bună perioadă din cariera lui Hagi a fost la Galatasaray, el fiind și acum extrem de iubit de turci. A evoluat pentru Galatasaray în perioada 1996-2001, jucînd în 167 de partide şi marcând 79 de goluri în toate competiţiile.
- Alături de Galatasaray, Hagi a câştigat, ca jucător, 4 titluri de campion (1997, 1998, 1999 şi 2000) şi două Cupe (1999 şi 2000). De asemenea, în 2000, alături de Galatasaray, a cucerit Cupa UEFA şi Supercupa Europei.
- La națională, Hagi a jucat între 1983 și 2000, bifînd 125 de meciuri și 35 de goluri, fiind golgeterul all-time
- Ca antrenor, Hagi a pregătit naționala României, Galatasaray, Bursaspor, Steaua, Poli Timişoara şi Viitorul.
125 de selecțiiși 35 de goluri are Gică Hagi la echipa națională
{{text}}