Fotbal   •   Liga 1   •   DINAMO

Doar Dinamo și șeicii sfidează criza » „Câinii” consumă mai mult decât înainte de COVID-19

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  sâmbătă, 12 septembrie 2020

Multe cluburi întâmpină probleme serioase în a trece peste perioada aceasta în care le-au scăzut veniturile. Un articol din Forbes explică de ce e momentul perfect pentru societățile stabile și interesate să preia echipe de fotbal. În România, doar Dinamo consumă mai mult decât consuma înaintea virusului.

Cine are bani și e interesat de fotbal ar trebui să investească acum, să profite de nevoia de bani a unor cluburi cărora nu le este ușor să supraviețuiască în perioada aceasta în care unele venituri le-au dispărut. Este concluzia dintr-un articol Forbes. Un investitor american, Joseph DaGrosa, explică în articol de ce plănuiește tocmai acum să creeze un grup de cluburi pe care să le controleze, așa cum există "City Football Group", societatea finanțată din Arabia Saudită deținătoare a lui Manchester City.

Southampton e de vânzare

DaGrosa caută parteneri în Qatar. Portdrapelul grupului l-ar constitui un club din Premier League. "Nu putem să ne atingem de Top 6", admite americanul în interviul din revistă.


32.000 de eurova încasa lunar Borja Valle, mijlocașul ofensiv spaniol fost la Deportivo La Coruna. El o să aibă salariul cel mai mare din noul Dinamo. Cine va câștiga cel mai puțin: 2.500 de euro încasează Ricardo Grigore, Neicuțescu, Moldoveanu

Potrivit unor surse noi, din afara articolului pe care l-a publicat Forbes, Southampton ar fi formația deschisă spre vânzare. DaGrosa și cu partenerul arab ar fi investitorii invitați să preia acțiuni.

4,8 miliarde de dolarivalora City Football Group, societatea care finanțează inclusiv Manchester City cu bani din Arabia. Calculul a fost realizat în octombrie, înaintea pandemiei

Southampton constituie însă numai un exemplu. Calculul din Forbes e legat de pierderile pe care le-au suferit și le mai suferă cluburile în perioada aceasta. Nevoite să supraviețuiască în vreun fel, ele sunt atrase și de vânzarea unor acțiuni. Așa că persoanele sau societățile care nu au pierdut bani din cauza coronavirusului pot să cumpere mai ușor proprietăți în fotbal, la prețuri care ar fi fost cu mult mai mari în februarie.


50%-70%ar fi reducerea la achiziționarea unui club acum, potrivit Forbes, față de prețul evaluat înainte de apariția virusului și de oprirea competițiilor

Spaniolii și arabii

Și în România au scăzut investițiile, nici la noi nu știu cluburile la ce să se aștepte. Drepturile TV valorează tot atât, doar că au dispărut spectatorii, o sursă de venit importantă pentru unele echipe, și nici sponsorii nu mai sunt la fel de ușor de atras.

Dinamo este excepția. Negoiță a anunțat că le-a cedat clubul contra unui euro unor spanioli pe care îi reprezintă Pablo Cortacero și bugetul devine tot mai mare, costurile cresc prin semnarea unor salarii uriașe, cele mai mari din competiție, între 15.000 de euro și 30.000 de euro pentru fiecare fotbalist nou-venit.

Dinamo constituie excepția din România. La nivel continental, doar cluburile care au bani din alte industrii și nu sunt dependente de fotbal nu suferă. Jurgen Klopp, managerul lui Liverpool, s-a plâns recent că nu poate să concureze "cu echipele care sunt finanțate de oligarhi sau de unele state". Germanul s-a referit la Chelsea, a lui Roman Abramovici, și la Manchester City, conectată la injecții financiare din Qatar. Liverpool, campioana Angliei, a cheltuit doar 13 milioane de euro în această fereastră de transferuri, bani plătiți pentru Konstantinos Tsimikas, un fundaș stânga grec. Chelsea a "ars" deja 250 de milioane de euro. 

Ăsta e Dinamo, românii au salarii mai mici față de acelea ale străinilor, sunt tratați altfel românii. Mereu a fost așa. Eu am refuzat două oferte de la FCSB, fiindcă nu accept să fiu schimbat din tribună, am coloană vertebrală!

- Valentin Lazăr, fost mijlocaș al lui Dinamo

750 de milioane pentru Messi

Klopp este indignat de oferta pe care i-ar fi transmis-o Manchester City lui Messi în momentul în care argentinianul a anunțat că pleca de la Barcelona liber de contract: 100 de milioane de euro anual pentru trei sezoane la Manchester City și două sezoane la New York City plus 250 de milioane de euro la semnarea actelor. Chelsea, celălalt club la care s-a referit germanul, a plătit 80 de milioane de euro în schimbul lui Kai Havertz, de la Leverkusen. Și l-a mai luat pe Werner, de la Leipzig, cu 50 de milioane de euro. 

Citește și alte știri despre Dinamo:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.