Fotbal   •   Liga 1   •   GSP LIVE

VIDEO Investitorii misterioși din spatele spaniolilor nu ar fi luat Dinamo dacă echipa juca în Anglia: „Liga verifică sursa banilor și garanțiile bancare” » Reacția relaxată a LPF

Articol de Costin Ștucan   —  marţi, 22 septembrie 2020

GSP a contactat LPF în direct pentru a afla dacă Liga verifică sursa banilor și garanțiile bancare oferite de investitorii misterioși care au preluat Dinamo de la Ionuț Negoiță. 

Dinamo este în acest moment în posesia unor investitori necunoscuți, reprezentați în club de spaniolii Pablo Cortacero și Rufo Collado. Inițial, informația a fost că Pablo Cortacero - un om de afaceri cu un profil neclar - este proprietarul real al lui Dinamo, însă ulterior acesta a declarat că el doar reprezintă interestele unor investitori nenumiți. 

Spaniolii au scurs înspre presa din România informația că investitorii sunt elvețieni, dar recent Cortacero a declarat în Spania că adevărații finanțatori sunt din Luxemburg. Și această informație este doar parțial corectă. Firma care a intrat în negocieri cu Ionuț Negoiță este Benel International din Luxemburg, însă compania este la rândul ei deținută de o firmă din Panama: Global Necary IAM SA.  Două firme din două țări relaxate fiscal, care permit mascarea adevăraților proprietari ai firmelor. 

În Panama, transparența este inexistentă, iar noii directori de la Dinamo nu se grăbesc să dezvăluie cine este beneficiarul final din spatele preluării clubului.  


Dacă această tranzacție s-ar fi făcut în Anglia, reprezentanții noilor investitori s-ar fi lovit de punctul F.24.2 din manualul de reguli Premier League:  

“Consiliul Director al Premier League are puterea de a solicita Clubului și/sau Persoanei care își propune să preia Controlul clubului să apară în fața sa (n.r. - a Consiliului Director) și să ofere dovada sursei și suficienței oricăror fonduri pe care Persoana își propune să le investească în sau să le pună la dispoziția Clubului”.

În România, investitorii misterioși de la Dinamo nu sunt obligați de niciun regulament să divulge proveniența și garanția pentru fondurile promise.  În direct, la GSP Live, Justin Ștefan - secretarul general al LPF - consideră că această regulă nu este deocamdată o prioritate: 


“Cred că sărim niște etape. Cred că primul pas este să mergem în zona de evaluare financiară a cluburilor din Liga 1, am făcut acest pas. Domnul Duru, fostul director de Licențiere de la FRF, ne sprijină în acest sens. Avem un serviciu înființat la nivelul Ligii. Dar ce spuneți dumneavoastră este o chestiune de viitor. Este important să știm care e sursa banilor, integritatea competiției e o valoare importantă, dar nu pierdeți din vedere că există organe abilitate în România care fac astfel de investigații dacă există dubii. Dacă nu fac acele organisme, de ce am merge la momentul ăsta să arătăm cu degetul spre Ligă?”. 

Ce riscă un club neprotejat de reguli financiare 

Lipsa unor reguli financiare care să verifice sursa banilor promiși de finanțatori străini a dus în România la intrarea în criză, la prăbușirea unor cluburi și chiar la scandaluri privind trucarea de meciuri.  

InvestitorȚaraClubConsecința investiției
Angelo MassoneItaliaCeahlăulDezastru financiar
Valeri MoraruMoldovaRapidCriză financiară profundă
Eric MaoChinaClinceniCaz de trucare de meciuri
Giovani PisanoItaliaCaransebeșCaz de trucare de meciuri
Claudio ZambonItaliaPoli TimișoaraTrimis în judecată pt delapidare

Citește și alte știri despre Dinamo: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.