Fotbal   •   Liga 1   •   ANCHETĂ

EXCLUSIV. UPDATE Cutremur în Liga 1: dopaj la Astra?! ANAD i-a suspendat provizoriu pe cei 3 jucători, după imaginile controversate dezvăluite de GSP.ro

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea   —  marți, 29 septembrie 2020

GSP a dezvăluit astăzi fotografii cu 3 jucători ai Astrei (Kehinde Fatai, Takayuki Seto și Alex Ioniță) care primeau vitamine prin perfuzie în venă, la clinica soțului Andreei Berecleanu. Imaginile au ajuns și la ANAD, care a anunțat că i-a suspendat provizoriu pe cei 3. 

  • Jucătorii ar fi recunoscut în fața angajaților ANAD că li s-ar fi injectat mai mult de 100 de ml, ceea ce înseamnă doping
  • Clinica a postat în social media poze cu cei 3 jucători la terapie, apoi le-a sters și ar fi refuzat să-i ofere unuia dintre ei filmarea realizată în timpul tratamentului
  • GSP a luat legătura cu oficialii clinicii, iar punctul de vedere al companiei este prezentat în totalitate, așa cum a fost primit de către redacție

UPDATE 19:15 Ce înseamnă suspendarea provizorie a celor trei fotbaliști?

Până la o nouă decizie a ANAD, jucătorii Astrei nu vor mai putea să participe la antrenamentele echipei lor, să intre în contact cu jucătorii și oficialii formației pe terenul de antrenament și nici să intre în vestiarul echipei. Evident, Fatai, Seto și Ioniță nu vor mai putea să joace în meciurile Astrei Giurgiu.


UPDATE 17:45: Cei trei jucători de la Astra, suspendați provizoriu!

Cristian Balaj, președintele Agenției Naționale Anti-Doping, a comentat la Digi Sport, în cadrul emisiunii „Fotbal Club”, informațiile publicate în exclusivitate de Gazeta Sporturilor. Fostul arbitru a declarat că forul pe care îl conduce a luat cunoștință de situația jucătorilor de la Astra, afirmând că fotbaliștii vor fi suspendați provizoriu până la soluționarea cazului. 

„Nu putem să vorbim foarte multe detalii despre cazurile pe care le avem. Putem vorbi pe cazul Corona, pe cazul lui Pârvulescu, dar trebuie să fim limitați în cazurile în desfășurare. Noi am demonstrat că nu închidem ochii. Legat de ceea ce a apărut pe GSP.ro, pot doar să confirm că Agenția are pe rol un asemenea subiect. Informațiile noastre sunt mult mai multe decât ceea ce a apărut în presă.

Jucătorii de la Astra au dat dovadă de o atitudine impecabilă, o inocență, o sportivitate și o educație senzaționale. Trebuie obligatoriu să venim în sprijinul medicilor. Jucătorii nu și-au băgat acul în venă singuri. Medicii nu au voie să utilizeze medicamente aflate pe lista interzisă. Din păcate, la fel ca în cazul lui Pîrvulescu, atunci când este notificat sportivul, el obligatoriu  este suspendat provizoriu!”, a afirmat Balaj, potrivit sursei citate. 


Știrea inițială:

Liga 1 e pe punctul de a fi lovită de un scandal de proporții! Trei fotbaliști cu nume, de la un club important, se află în centrul unor suspiciuni că ar fi apelat la o metodă interzisă de regulamentul WADA! Adică, s-ar fi dopat! Și sunt pasibili de suspendare! Cei 3 sunt Fatai, Takayuki Seto și Alexandru Ioniță, de la Astra Giurgiu!

DE UNDE A PLECAT TOTUL

La începutul lunii septembrie, ANAD a intrat în posesia unor fotografii, pe care o clinică din București le-a postat pentru a-și promova imagina și tratamentele pe care le efectuează. În respectivele poze apăreau cei 3 fotbaliști de la Astra Giurgiu, cu perfuziile-n venă!

Se putea observa chiar și flaconul cu vitamine și minerale, substanțe care nu sunt interzise de regulamentul WADA, chiar dacă sunt administrate intravenos. Totuși, un punct din articolele Agenției Mondiale Anti-Doping specifică în mod foarte clar că, indiferent de substanță, e interzisă introducerea, în venă, a unei cantități mai mari de 100 ml în decurs de 12 ore.

PASAJUL DIN REGULAMENTUL WADA

"Se consideră ca fiind încălcarea regulamentului WADA orice perfuzii intravenoase și / sau injecții cu mai mult de 100 mL pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor primite în mod legitim în cursul tratamentelor spitalicești, procedurilor chirurgicale sau investigațiilor clinice de diagnostic"

Se consideră o terapie acceptată, chiar dacă se depășește 100 de mL la 12 ore doar dacă există o scutire de uz terapeutic sau în situațiile când tratamentele de acest tip sunt efectuate în mod legitim în cadrul unui tratament spitalicesc. Ceea ce nu a fost cazul pentru cei 3 de la Astra! 

În poze, se observă inclusiv gramajul inscripționat pe flacon: 100 de mL.

ANAD nu putea ști însă dacă fotbaliștii au folosit mai mult de un flacon, așa că au început o investigație preliminară și au trimis câțiva angajați să discute cu cei 3 jucători. Aceștia au fost așteptați la un antrenament al Astrei și ulterior au povestit colegilor și celor din club cum a decurs dialogul.

Conform celor povestite de ei, toți cei 3 le-ar fi explicat reprezentanților ANAD că li s-au administrat câte două flacoane de vitamine și minerale, fără să realizeze că răspunsurile lor practic înseamnă o probă clară că au încălcat regulamentul WADA. Fiindcă două flacoane înseamnă în jur de 200 de mL. Și e considerat doping.

Totuși, declarațiile jucătorilor nu au fost nici înregistrate video, nici consemnate în scris și semnate de fotbaliști la acel moment. Motivul? Procedura spune că interogatoriul oficial se poate produce doar după ce există o notificare oficială și se deschide o procedură disciplinară.

CLINICA A ȘTERS POZELE ȘI A FOST RETICENTĂ ÎN FAȚA CERINȚELOR ANAD

În același timp cu investigațiile făcute în privința jucătorilor, cei de la ANAD au mers și la clinica respectivă. Care însă a fost reticentă în a colabora. Ar fi refuzat să prezinte fișele pentru tratamentul oferit jucătorilor și le-au transmis angajaților Agenției Naționale Anti-Doping să facă solicitări în scris, oficiale, la care vor răspunde în termen legal.

În momentul de față, legislația din România nu obligă clinicile, într-un astfel de caz, să dea curs unei investigații ANAD. Doar Ministerul Sănătății și DSP-urile pot avea o astfel de autoritate. Mai mult, clinica, după ce a fost vizitată de ANAD, a luat o decizie surprinzătoare: a șters toate pozele cu Fatai, Takayuki și Ioniță pe care le postase pe pagina de Instagram!

A REFUZAT CLINICA SĂ-I OFERE FILMAREA LUI FATAI?

Un alt lucru care întreține semnele de întrebare în privința procedurii făcute de jucători e faptul că unul dintre fotbaliști ar fi cerut fișa și chiar filmarea momentului terapiei, dar a fost refuzat de către cei de la clinică.

Din informațiile Gazetei, Fatai ar fi cerut aceste lucruri în urma discuției pe care a avut-o cu angajații ANAD, dar s-ar fi lovit de refuzul clinicii! Fatai le-ar fi zis celor de la ANAD că a văzut că a fost și filmat, nu doar fotografiat, de cei de la clinică, atunci când i i-au administrat vitaminele în venă.

CLINICA E CRONOS MED ȘI APARȚINE SOȚULUI ANDREEI BERECLEANU

Clinica la care au mers fotbaliștii Astrei se numește Cronos Med, are sediul chiar în Nordul Bucureștiului, lângă Herăstrău și proprietarul ei este Constantin Stan, soțul Andreei Berecleanu, unul dintre cei mai cunoscuți medici esteticieni din România.

FATAI I-AR FI CONVINS PE TAKAYUKI ȘI IONIȚĂ

Surse GSP apropiate clubului Astra dezvăluie că Fatai ar fi fost cel care le-ar fi propus lui Takayuki și lui Ioniță să apeleze la o astfel de terapie.

Și le-ar fi spus chiar că vor plăti un preț mult mai mic decât cel normal. De ce? Deoarece clinica ar fi urmat să se folosească de vizita fotbaliștilor pentru a-și face reclamă și a atrage, astfel, noi clienți dintre sportivi.

CE URMEAZĂ: JUCĂTORII VOR FI NOTIFICAȚI ȘI, AUTOMAT, VOR FI ÎN STARE DE SUSPENDARE!

ANAD a refuzat să facă orice comentariu pe acest subiect, însă din informațiile Gazetei, Agenția urmează să îi notifice pe cei 3 fotbaliști în cel mai scurt timp. Din acel moment, conform statutelor WADA, Fatai, Takayuki și Ioniță vor fi suspendați. Nu vor mai avea drept de joc până când va fi finalizată ancheta demarată de ANAD și va exista un verdict.

Cum a fost în cazul Pârvulescu

Chiar și în cazul în care concluzia va avea o sentință în care jucătorii nu vor fi sancționați, ei nu vor pueta fi folosiți de club și nici nu vor avea voie să se antreneze. La fel au stat lucrurile și în cel mai recent caz, cel al lui Paul Pârvulescu, de la Clinceni. Care a dezvăluit la GSP Live că s-ar fi dopat în trecut: "Eu la FCSB n-am făcut ozonoterapie. Am făcut în altă parte, dar nu la Steaua, am făcut la o altă echipă din ţară. Când făceam ozonoterapie, a doua zi mă simţeam rău. Apoi, în următoarea zi eram ok. Nu pot să spun unde am făcut, la ce echipă, pentru că aş pune doctorul de acolo într-o situaţie delicată. Eu n-am făcut insuflaţii rectale, ci injecţii în venă. Nu era ceva wow, iar din punctul de vedere al sănătăţii e ok. Dar e doping, da".

Fotbalistul a fost notificat, din acel moment a fost judecat, iar ancheta ANAD a durat aproape 3 luni, timp în care n-a jucat nici un minut și nici nu a fost primit la ședințele de pregătire. Verdictul ANAD a fost: nu există suficiente dovezi care să demonstreze încălcarea prevederilor din lege, astfel că Pârvulescu n-a primit nici o sancțiune.

IMPORTANT

1. Clubul Astra nu e în culpă

În cazul în care ANAD va dovedi că procedura urmată de cei 3 fotbaliști a încălcat regulamentul WADA, atunci Kehinde Fatai, Takayuki Seto și Alexandru Ioniță vor fi suspendați și riscă sancțiuni extrem de mari, care se pot întinde chiar și la 1-2 ani. În schimb, clubul Astra nu riscă în acest cazi nimic, fiindcă tratamentul la care au apelat cei 3 a fost făcut pe cont propriu, nu la recomandarea medicului echipei.

2. Clinica nu e în culpă, medicul ar putea să fie

Conform legislației din România, o clinică nu riscă absolut nimic într-un astfel de caz, dacă va exista un verdict de doping în speța jucătorilor Astrei. Totuși, în cazul doctoriței care le-a făcut perfuziile jucătoriilor, Mariana Sturza, ar putea exista repercusiuni. Dacă un sportiv este sancționat fiindcă a folosit o substanță sau a apelat la o metodă interzise, atunci se poate îndrepta, în tribunal, împotriva doctorului care i-a recomandat și care i-a realizat terapia.

MESAJUL POSTAT PE INSTAGRAM DE CĂTRE CLINICĂ ȘI ȘTERS ULTERIOR

"Sportivii au nevoie de multă energie mai ales dacă sunt în plin campionat. Trei prieteni fotbaliști din prima ligă, de la Astra Giurgiu, au venit la Cronos Med pentru o doză de vitaminizare. Dr. Mariana Sturza a avut o recomandare categorică pentru Kehinde Fatai, Takayuki Seto și Alexandru Ioniță: CronosVita Energiser, adică Vitamina C, complexul de B-uri, aminoacizi și minerale pentru forma maximă de care au nevoie tinerii noștri sportivi. Noi ne-am bucurat că au apelat la terapiile noastre signature, e clar că le ținem pumnii și că îi mai așteptăm la Cronos Med. Până atunci, dacă vreți să vă simțiți mai bine și fizic, da și psihic și în plus, să vă susțineți imunitatea, vitaminele și mineralele perfuzabile sunt soluția perfectă pentru toamnă"

Cine este dr. Mariana Sturza, care le-a făcut perfuziile jucătorilor

- Este medic dermatolog și generalist, specializat în terapiile intravenoase anti-aging și este în echipa doctorului Constantin Stan de peste doi ani.

Ce este tratamentul CronosVita Energiser, pe care l-au primit cei 3 fotbaliști

În ultimul număr al revistei Unica, doctorul Mariana Sturza explică într-un material amplu diversele terapii pe care le oferă celor care trec pragul clinicii unde lucrează. Detaliază inclusiv ce presupune tratamentul CronosVita Energiser, pe care l-au primit Fatai, Takayuki și Ioniță: "Este formula care include Glutation, vitamina C și magneziu, recomandată în perioadele aglomerate, când pacienții sunt foarte obosiți și au nevoie de un boost de energie. Terapia durează între 30 de minute și o oră. Numărul de ședințe poate varia de la un pacient la altul".

CUM ESTE PROMOVATĂ PE SITE-UL CLINICII "IV THERAPY"

"Stresul, oboseala cronică, lipsa de energie, sistemul imunitar slăbit, starea de iritabilitate, toate acestea pot fi semnele unor carențe de vitamine. Tratamentul ideal pentru pacienții care prezintă oricare din aceste simptome îl reprezintă shot-urile perfuzabile cu micronutrienți. Acestea sunt individualizate, fiecare pacient putând beneficia de tratamentul de care are nevoie"

PUNCTUL OFICIAL AL CLINICII

  • Sportivii de la Astra Giurgiu au fost primiți ca toți ceilalți pacienți ai clinicii noastre. Ei au fost cei care au solicitat tratamentele efectuate, s-au programat, au completat fișele cu toate detaliile medicale, inclusiv consimțămintele de administrare a tratamentului dar și de folosire a imaginii. Terapiile intravenoase cu vitamine sunt, de altfel, afișate amănunțit pe site-ul clinicii.
  • În urma vizitei la clinica a reprezentanților Agenției Naționale Anti-doping, managementul a răspuns tuturor solicitărilor și întrebărilor legate de această situație. Mai precizăm că nu a fost până în acest moment cerută nicio fișă medicală a vreunui pacient, nici verbal și nici în scris.
  • Important ar fi de adăugat că departamentul de comunicare al clinicii a retras fotografiile sportivilor după o expunere de 7 zile, în urma unei rugăminți venite înaintea unui meci important. Noi nu cunoaștem motivul acestei solicitări, dar am crezut ca sunt rațiuni de expunere a imaginii jucătorilor legate de un contract de imagine cu clubul sportiv la care aceștia activează.

Kehinde Fatai

  • a împlinit în februarie 30 de ani
  • s-a născut în Nigeria
  • a venit în România acum 13 ani, la Farul
  • a mai evoluat în țara noastră la Astra, iar în străinătate la FC Bruges, Sparta Praga, Ufa și Dinamo Minsk

Takayuki Seto

  • a împlinit în februarie 34 de ani
  • s-a născut în Japonia
  • a venit în România în 2007, la Astra
  • a mai evoluat în străinătate la Osmanlispor, Ventforet Kofu și Riga
  • este străinul cu cele mai multe meciuri all-time în Liga 1, 274, al doilea e Camora (272)

Alexandru Ioniță

  • în decembrie va împlini 26 de ani
  • s-a născut în România
  • a evoluat până acum exclusiv în România, la Rapid, Astra, CFR și U Craiova
  • are 6 meciuri și două goluri în naționala de tineret
  • are o selecție în naționala de seniori, bifată în 2017
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.