Mirel Rădoi trebuie să asambleze echipa României în numai două zile. Ca să reușească, Mirel ține cont și de amănunte pe care alți selecționeri le ignorau: distanța de la care au venit jucătorii la Mogoșoaia, comportamentul lor analizat de psiholog, reacția avută în suspansul pe care-l creează.
- Meciul dintre Islanda și România va avea loc joi, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe ProTV;
- Dacă va trece de Islanda, România va înfrunta Ungaria sau Bulgaria, pe 12 noiembrie, pentru un loc la EURO 2020.
Mirel Rădoi a fost un fotbalist foarte bun, dar nu-și bazează munca de la echipa națională pe experiența pe care a dobândit-o ca jucător. El se comportă, în meseria de selecționer, mai degrabă ca un tehnician lipsit de un istoric ca fotbalist profesionist. În genul Teja, un antrenor preocupat ca prin muncă și prin studiu să ascundă absența carierei de jucător de marcă. O situație în care Rădoi nu se află, bineînțeles. De ce procedează astfel?
E convins că, neavând timp pentru antrenamente, diferența dintre o calificare și o ratare poate fi făcută cu atenția la detalii care par mărunte. Ce face exact:
1. Harta convocărilor
Mirel și asistenții lui s-au apucat și de cartografie. Ei au preluat o idee pe care au aflat că o folosea federația din Australia: întocmirea unei hărți a convocărilor. Harta cuprinde toate orașele din care provin jucătorii aduși la națională. Sarcina cartografierii îi revine team-managerului Cătălin Gheorghiu. Care e scopul? În situația în care ar avea dubii legate de titularizarea unui jucător sau a altuia, pe care îi consideră de valori apropiate, Rădoi ține cont și de distanța de la care au venit fotbaliștii.
Parcurgerea unei distanțe foarte mari înseamnă și creșterea gradului de oboseală. E drept că australienii, cărora le-a aparținut ideea, au probleme cu mult mai mari decât sunt ale românilor, lor le vin aproape toți internaționalii din Europa, de la distanțe foarte mari.
De unde provin „tricolorii":
- Tătărușanu: Milano, Italia
- F. Niță: Praga, Cehia
- Lazar: Giurgiu, România
- Hanca: Cracovia, Polonia
- Cr. Manea: Cluj, România
- Bălașa: Craiova, România
- Burcă: Cluj, România
- D. Grigore: Razgrad, Bulgaria
- Toșca: Gaziantep, Turcia
- Bancu: Craiova, România
- Camora: Cluj, România
- Al. Crețu: Maribor, Slovenia
- Maxim: Gaziantep, Turcia
- R. Marin: Cagliari Italia
- N. Stanciu: Praga, Cehia
- Cicâldău: Craiova, România
- G. Iancu: Constanța, România
- Deac: Cluj, România
- Mitriță: New York, SUA
- Hagi: Glasgow, Scoția
- Keșeru: Razgrad, Bulgaria
- Alibec: Kayseri, Turcia
- Pușcaș: Londra, Anglia
2. Și psihologia face echipa
Rădoi a avut lotul complet în numai două zile! Pregătirea concretă pentru partida cu Islanda aproape că nu există, din cauza timpului scurt. În 48 de ore îi e greu selecționerului să-și dea seama care e starea fiecărui fotbalist. Ca să crească șansele de a-i „cântări" cât mai corect, el apelează la ajutorul psihologului Silviu Ioniță. Mirel a colaborat cu specialistul acesta și la naționala de tineret, inclusiv în timpul Europeanului în care România a jucat o semifinală.
Psihologul sesizează dacă un jucător pare să aibă probleme sau dacă, dimpotrivă, unul pare foarte motivat, concentrat. Amănunte pe care Rădoi le ia în serios. Selecționerul s-a și enervat recent, după o emisiune GSP Live în care Silviu Ioniță fusese invitatul lui Costin Ștucan. „Ianis Hagi trebuie să scoată «bestia» din el", spusese psihologul. Era un îndemn ca Ianis să devină mai rău, mai agresiv. „Prezint eu scuze pentru afirmațiile lui Ioniță despre Hagi!" a fost reacția lui Mirel.
VIDEO Silviu Ioniță vede un progres în jocul lui Ianis Hagi: „A crescut mult și este loc de mai bine!”
3. Tot nu știe nimeni care vor fi titularii
Selecționerul se comportă la fel ca la primele lui meciuri de pe banca naționalei de seniori, nici de data asta nu îi este clar niciunui jucător care o să fie formula de start pentru partida din Islanda. Titularii îi va anunța și de data asta cu două sau cu trei ore înainte să înceapă meciul.
De ce procedează astfel? E convins că dacă ar prezenta echipa mai devreme s-ar relaxa din acel moment și titularii, și rezervele. Cine află că va juca nu are niciun motiv să-și mai dea silința până la meci, cine știe clar că are să fie rezervă, nici atât! Îi amestecă pe jucători în antrenamente, inclusiv în ședințele tactice participă toți fotbaliștii la fel și ei nu reușesc să se prindă care ar fi formula de bază.
{{text}}