Olteanul Costeluș Lăutaru are 20 de ani și a plecat cu familia în Anglia în 2012. A crescut la Academia lui Coventry, iar din vara lui 2020 a început o aventură inedită în liga secundă islandeză, la Magni Grenivik, în nordul insulei, într-o comunitate cu numai 300 de oameni. Povestea tulburătoare a atacantului care-și trage seva din exemplul de viață al idolului său lusitan.
E povestea clasică a românilor care aleg calea băjeniei peste hotare. O familie de lângă Filiași pleacă la muncă în Anglia în toamna lui 2012. Soții se angajează la o fabrică de ciocolată în apropiere de Coventry, iar fiul în vârstă de 12 ani își caută rostul printre străini, împărțit între străduința de a mai merge la școală și tentația de a bate mingea ore în șir pe gazoanele impecabile de dincolo de Canalul Mânecii.
Evident, Costeluș Lăutaru a spus un „da” răspicat fotbalului în acest carusel al vieții, care l-a purtat, iată, până în exotica ligă secundă islandeză, la 8 ani după ce-și părăsea țara împreună cu părinții. Între timp, tatăl său s-a reprofilat pe comerț cu mașini second-hand, mama a devenit casnică, iar puștiul a trăit aventuri dure sau inedite pe drumul său din jurul dreptunghiului verde.
Costeluș: „Jumătate din mingi ajung hrană la balene”
Băiatul născut în octombrie 2000 joacă azi ca atacant la Magni Grenivik, într-un pitoresc sat pescăresc din nordul Islandei, o comunitate cu circa 300 de suflete, care ar intra lejer pe micul stadion vegheat de crestele munților și de valurile Atlanticului. „Ieșim la antrenamente cu 30 de mingi și ne întoarcem frecvent la vestiare cu numai 15-16, că restul ajung în Ocean. Hrană pentru balene!”, glumește Costi, cum îi spun colegii și antrenorii.
El și încă doi coechipieri englezi sunt singurii străini din localitate, nu pot trece nicicum neobservați pe stradă, căci oamenii se cunosc precum într-o familie. Descrie amuzat felul în care a primit botezul la club: „La două săptămâni după ce am venit la începutul verii, am participat la o petrecere de ziua antrenorului. La un moment dat, toți s-au dezbrăcat la bustul gol și au sărit în apă. Aveam vreo trei geci pe mine, dar n-am scăpat. A trebuit să mă arunc și eu, dar mi-a înghețat sângele în vene. Am ieșit după trei secunde”.
Reportaj GSP din Islanda. Goluri înscrise de Costeluș Lăutaru:
Costeluș: „A vrut să mă recruteze Birmingham City”
Cum a ajuns însă Lăutaru tocmai pe malul unuia dintre cele mai impresionante fiorduri islandeze, Eyjafyordur? „Din întâmplare!”, vine răspunsul franc al doljeanului, care s-a format patru ani în Academia lui Coventry City.
„Mi-a fost tare greu în primele luni petrecute în Marea Britanie. M-am împărțit la început între școală și fotbal. Jucam doar duminica și m-a remarcat un român. Mi-a propus un contract la o formație din liga a șaptea. Am semnat pe un an. Și am avut la un moment dat un amical cu Birmingham City, am dat două goluri, mi-am etalat calitățile bazate mult pe viteză și rezistență.
La final, l-am văzut pe antrenorul advers că discuta ceva cu românul care mă adusese la echipă. Și mi-am dat seama că vorbeau despre mine, dar oricum nu înțelegeam nimic atunci în engleză. Ulterior am aflat că omul ar fi vrut să mă invite la Academia lui Birmingham, eventual să mă mut acolo cu părinții. Dar mi s-a pus o piedică pe care n-am înțeles-o niciodată”, spune Lăutaru.
„Ești nebun? Abia am terminat meciul!”
La 14 ani a fost însă recrutat de Coventry, la recomandarea unui antrenor. „Mi-au dat la dispoziție o lună și jumătate pentru a arăta ce pot. Dar după vreo două săptămâni m-am trezit cu un telefon în timp ce eram într-un autobuz. Mi-au zis să vin cu părinții și cu pașaportul. Credeam că-mi fac vânt de acolo, nici prin cap nu-mi trecea că-mi vor propune un contract pe doi ani”, povestește Costi.
Dezvăluie apoi motorul secret care l-a împins înainte: „Cristiano Ronaldo e modelul meu. Spre deosebire de Messi, înzestrat de natură cu un imens talent, portughezul e sută la sută produsul propriilor eforturi. Mă uitam seară de seară la golurile lui, încercam să urmăresc separat fiecare dintre calități.
Mi-aduc aminte un interviu al lui Evra, care povestea că, după o partidă a lui Manchester United, Ronaldo l-a chemat la el. A pus la masă un piept de pui scos direct din apă, orez, salată, apoi l-a invitat la un tenis, la sală și la piscină. «Ești nebun, de-abia am terminat meciul!». Dar Cristiano n-a făcut niciun pas înapoi. Ăsta da fotbalist profesionist! Uitați-vă că, la 35 de ani, nu s-ar da pe unul de 20!”.
„Alergam la 6 dimineața cu nisip și pietre în ghiozdan”
Așa a ajuns să fie el însuși un fanatic al muncii: „Mă sculam dimineața la ora 6, îmi puneam nisip și pietre într-un ghiozdan și lucram la forță. Mâncam și plecam la antrenament, mergeam pe jos câte 40 de minute. Intensitate maximă la ședințele de pregătire, concentrare, seriozitate. Alergam și câte 16 kilometri pe meci, dublu față de unii colegi!
Îmi strigau uneori antrenorii de pe margine prin minutul 90 să mă mai opresc un pic, fiindcă nu e ultima partidă din carieră. Și asta având mereu în minte exemplul Ronaldo! Urmărindu-l, m-am schimbat ca om și ca jucător. Dacă l-aș întâlni față în față, i-aș pupa mâinile și picioarele și i-aș spune «Ești cel mai mare fotbalist de pe planetă! Îți mulțumesc!»”.
În 2018, la vârsta majoratului, a trebuit însă să părăsească pe „Sky Blues”: „Clubul trecea prin mari probleme financiare, au fost obligați să umble și la centrul de tineret. Niciunul din generația mea U18 nu a rămas la Coventry!”
În tatonări cu echipe din prima ligă islandeză
Un intermezzo în L4, după care propunerea de a se muta în Islanda, venită de la un fost coleg de la Coventry, ajuns el însuși în insula din nordul Europei. „Chiar voiam să ies din Anglia, să schimb aerul, să găsesc o provocare de moment, să am o trambulină pentru un salt la alt nivel. Acum, după jumătate de an petrecută în liga a doua, la Magni, am înțeles de la agentul meu că există deja interes de la câteva echipe foarte bune din prima divizie”, spune Costi.
El câștigă în prezent 1.500 de euro pe lună la Grenivik și are la dispoziție casă, masă și mașină, un VW, din partea clubului. „Vreau doar să joc, să arăt ce pot, nu mă interesează acum banii”, își etalează planurile Lăutaru, care e conectat, evident, și la atmosfera barajului Islanda – România pentru Euro.
„Aici, în localitate, știind toți că sunt român, mă tachinează. Vorbim deseori despre partidă, care a ridicat pulsul oamenilor de atâta așteptare. Sunt șapte luni de când fanii se gândesc și discută de întâlnirea cu România, care pare că nu mai vine. Cred că, per total, suntem mai buni, avem calități superioare și ar trebui să ne impunem”, zice Costeluș.
Costeluș: „Bate România cu 3-0, dublă Pușcaș și Stanciu”
Și continuă: „Sigurdsson de la Everton e un jucător vital pentru Islanda, dar el nu poate decide un meci de unul singur. În schimb, noi avem un Stanciu, de exemplu, care poate face diferența printr-o execuție specială, printr-o fază inventată din nimic. Aștept mult și de la Pușcaș, pe care-l urmăresc atent în Anglia, mai ales că evoluează pe același post ca mine.
Dacă punem mingea jos, jucăm la firul ierbii, dăm drumul la balon să circule repede și suntem atenți să nu provocăm lovituri libere sau cornere, îi putem împinge într-o mare dificultate”. Încheie cu un pronostic superoptimist: „Învingem cu 3-0, două goluri Pușcaș și Stanciu. Am încredere în băieți și mă rog la Dumnezeu să ne ajute să trecem mai departe”.
Costeluș: „Știu că FRF se interesa de mine”
Lăutaru își aduce aminte un joc de pomină la juniorii lui Coventry, un 15-0 într-un amical cu o formație din Brașov: „I-am distrus atunci. Am dat șase goluri. La scurt timp după acea partidă am auzit că s-a interesat la club cineva de la FRF. N-am insistat să întreb, din păcate. Dar nici n-a mai venit apoi vreun semnal dinspre federație. Ar fi wow să pot îmbrăca vreodată tricoul unei naționale a României!”
Tata vorbise deja la Craiova pe la începutul anului pentru a prinde un transfer acolo, a trimis și un video, dar ne-au răspuns că nu se poate aduce un jucător doar din imagini. Nu aveam încă echipă, nu exista posibilitatea să fiu urmărit la anumite jocuri. Fiind oltean, visul meu e să evoluez într-o zi pentru Universitatea
Am avut necazuri cu un impresar indian, cu care semnasem pe când aveam 16 ani. Mare greșeală! Omul era doar pe interese, cu multe promisiuni, dar nu s-a ocupat deloc de mine, ba chiar, pe când discutam plecarea în Islanda, îmi ceruse despăgubiri de 20.000 de lire dacă rupem contractul în avans. A intrat însă tata în el într-o seară și până la urmă am întrerupt colaborarea fără compensații
La 16 ani am renunțat la colegiu, fiind pus în fața alegerii între școală și fotbal. Nu regret decizia. Am hotărât să mă axez total pe sport, să muncesc, să fiu serios și să fac tot posibilul spre a-mi ajuta familia
Am trecut prin momente în care am vrut să las totul baltă, în special când m-am confruntat cu o dublă ruptură de ligamente la genunchi. Am vrut să abandonez. Dar am trecut cu bine peste acele momente și acum nu mai am nicio problemă fizică sau mentală - Costeluș Lăutaru
19 meciuria jucat Lăutaru pentru Magni în actualul sezon, marcând trei goluri: e pe locul 11, penultimul, în liga secundă islandeză
{{text}}