Alex Corretja, dublu finalist la Roland Garros și fost număr 2 mondial, o compară pe Simona Halep cu marele campion spaniol în ce privește continua îmbunătățire a jocului
Expertul Eurosport a analizat pentru Gazetă jocul româncei, găsind asemănări cu ceea ce face Rafael Nadal de mulți ani: își completează permanent jocul pornind de la o bază solidă și constantă. Fostul jucător în vârstă de 46 de ani observă că în acest an condițiile de la Roland Garros i-au limitat româncei șansele, dar chiar și așa, doar o adversară precum Iga Swiatek a putut-o învinge și asta pentru că a jucat foarte bine.
Alex Corretja la microfonul Eurosport- Alex, care sunt punctele forte al Simonei Halep pe zgură și în general?
- Punctul ei forte, indiferent de suprafață, este faptul că e atât de tare fizic și mental. Este foarte stabilă, consistentă pe parcursul unui meci întreg și are un joc de picioare frumos. Simona, de asemenea, citește jocul atât de bine, are un rever grozav și, peste toate, o personalitate de învingătoare, un caracter puternic care o face să creadă că poate bate orice adversară care i se pune în față.
Condițiile din iunie o ajută
- Și care sunt cele vulnerabile?
- În ce privește vulnerabilitatea, poate uneori îi lipsește un pic de forță, în special pe forehand și la primul serviciu. Când condițiile de joc sunt lente, cum s-a întâmplat la acest Roland Garros, poate avea unele probleme. Întâlnind o jucătoare care are ceva mai multă forță, precum Swiatek, poate să se zbată, chiar dacă a câștigat multe meciuri cu fete puternice. De data aceasta, nu a fost cazul.
- Cum crezi că au influențat condițiile evoluția Simonei? Există diferite opinii în ceea ce privește subiectul.
- Cu siguranță, condițiile de la Paris nu i-au favorizat jocul. Mingile grele sunt pentru oameni care lovesc foarte tare din spatele terenului, cred că au fost prea grele pentru ea ca să-și poată răni adversara. Jucând în iunie, în condiții mai rapide, îi ajută mai mult jocul. Această perioadă a anului însă, cu o minge care se face parcă tot mai mare și zgura udă, arată că jocul ei nu a fost la fel de eficient ca în alt interval.
„Este mult mai agresivă"
- Ce schimbări ai observat în jocul ei - de la finala din 2014, trecând prin cele din 2017 și 2018?
- Cred că Simona este mult mai agresivă decât era. Acesta este unul dintre motivele pentru care a cucerit Wimbledonul. Înainte juca dintr-o poziție mai îndepărtată de linia din spate a terenului, acum face mai mult pasul înainte. Mixează jocul ceva mai bine. A căpătat și mai multă forță, și-a îmbunătățit primul serviciu. Nu e unul incredibil, dar e mai bun. Seamănă un pic cu Rafa, care este foarte solid, stabil, dar apoi vezi cum adaugă puțin câte puțin. În ce privește felul de a fi, se vede întotdeauna că luptă până la final, indiferent dacă joacă bine sau nu.
- Când te-a impresionat Simona cel mai mult, fie pe teren, fie în afara lui?
- După părerea mea, este foarte dură. Are o "killer-look", privire fioroasă. Are acea determinare pe care o vezi la cei care sunt luptători. Poate că nu joacă mereu la cel mai bun nivel al ei, dar mereu e dificil de învins. O poți face precum Iga, dar asta s-a întâmplat și pentru că Iga a jucat un meci incredibil de bun. Știi însă că imediat ce scazi un pic standardul, te va prinde din urmă. În afara terenului e mai relaxată. Nu o cunosc atât de bine, dar de câte ori am vorbit cu ea, a fost superdrăguță, mi-a oferit răspunsuri bune la interviuri. Îi place să zâmbească. Este bine crescută, iar pe teren e generoasă și o mare campioană.
„O combinație incredibilă"
- Consideri că Darren Cahill i-a schimbat cariera în mod fundamental? Cât de importantă este o relație atât de bună cu un antrenor?
- Este fundamental. Tenisul e un sport individual, dar la finalul zilei trebuie să lucrezi cu o echipă. Tu ești cel care ia deciziile, dar este important să ai pe cineva care să te ghideze, să-ți dea sfaturile adecvate, astfel încât corpul și tenisul tău să evolueze. Este important să ai un antrenor care știe când să-ți ofere sfatul tactic potrivit. Ce fac ei doi este o combinație incredibilă. Îmi place mult Darren, îl consider unul dintre cei mai buni antrenori din lume.
- Va exista un loc în tenisul feminin, în viitor, pentru jucătoare de statura sa, 1,68 m, și cu stilul el de joc?
- Iat-o pe Nadia Podoroska, nu e foarte înaltă, dar se descurcă grozav. Trevisan, de asemenea. Sigur, cele care sunt mai înalte vor avea mereu avantajul că pot lovi mingea mai tare, că obțin lovituri câștigătoare ușoare. Dar dacă ești o luptătoare, dacă ești foarte consistentă, dacă ești suficient de umilă pentru a înțelege și a accepta că trebuie să ai o condiție fizică bună și să fii puternică mental ca o stâncă – atunci întotdeauna poți fi jucătoare de tenis.
9 trofeeare Simona Halep în carieră pe zgură, ultimele două fiind cucerite în acest sezon la Praga și Roma
{{text}}