Maratonul din capitala României va avea loc duminică pentru sportivii profesioniști, o competiție în care se poate obține calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Într-un an în care sportul a suferit mult, la fel ca întreaga lume, fiecare competiție organizată înseamnă un succes. Maratonul București Raiffeisen Bank se va înscrie în săptămâna 11-18 octombrie pe această listă. O întrecere care în trecut aduna mii de participați, prilej de sărbătoare pentru alegători, va avea, în 2020, pe traseu doar profesioniști, în timp ce amatorii vor simți emoțiile virtual.
"Sper să avem un record de cursă"
Duminică, 11 octombrie, pe un traseu reprezentat de o buclă de 10,5 km, care are ca punct de start și de sosire Piața Constituției, se vor întrece sportivii profesioniști. "Vom avea un altfel de maraton. Startul se va da la ora 8:00 dimineața, pe un traseu plat, unde sper să avem un record de cursă. Vor participa sportivi din Kenya, Germania, Olanda, avem mai mult de 15 atleţi de elită care vor lua parte", a spus Valeria Răcilă van Groningen, președintele Bucharest Running Club, organizatorul maratonului.
Competiția de la București este de "bronze level", iar Federaţia Internaţională de Atletism a insistat ca întrecerea din capitala României să aibă loc, mai ales că aici unii dintre participanți pot obține calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Baremul la masculin este 2h11:30, iar la feminin 2h29:30. Printre sportivii de top se află kenyenii Geoffrey Kipsang Pyego, Ezekiel Kiprop Koech, dar și olandezul Mohamed Ali. "Avem alergători foarte tari, atât la fete, cât și la băieți. Sunt trei sportivi care pot obține baremul de calificare", a spus Laurențiu Mihai de la Bucharest Running Club.
Primii cinci alergători vor primi premii, cel mai mare fiind de 3.000 de euro. De asemenea, competiția va conta și pentru stabilirea campionilor naționali de maraton. "Sperăm să avem un eveniment bun, o atmosferă plăcută la start și cât mai mulți sportivi să se califice la JO", a mai spus Valeria Răcilă van Groningen.
2 h10:51este recordul de cursă pentru maratonul de la București în proba masculină, stabilit în 2019 de Hosea Kipkemboi (Kenya)
2h 32:20este recordul de cursă pentru maratonul de la București în proba feminină în 2011 de Marina Kovaleva (Rusia)
Fără oameni pe margine
Din păcate, spectatorii nu-i vor putea urmări și încuraja pe maratoniști în acest an pe străzile din Capitală. "Ne-am asigurat că toate condițiile sunt îndeplinite pentru ca alergătorii să se simtă în siguranță. Evident, trăim într-un oraș și nu putem interzice accesul pe fiecare metru de traseu. Dar dacă se întâmplă să fiți pe traseu, aveți grijă la distanța de siguranță!", a explicat Laurențiu Mihai.
250 de participanțieste numărul maxim pe care-l pot admite organizatorii maratonului de la București din cauza pandemiei de COVID-19
Restricții de trafic
Traficul va fi restricționat, pe 11 octombrie, pe următoarele artere din București: Piaţa Constituţiei; Bd Libertăţii (în dreptul Pieţei Constituţiei), Piaţa Francofoniei, întoarcere pe Bd Libertăţii, dreapta pe breteaua Parchetul General, Bd. Unirii, Piaţa Alba Iulia, ocolire rond Alba Iulia, Bd. Unirii, Piaţa Unirii, Bd. Ion C. Brătianu, Str. Halelor, Splaiul Independenţei, traversare Pod Hașdeu, Splaiul Unirii, Piaţa Unirii, dreapta pe Bd, Unirii, dreapta pe breteaua Ministerul de Finanţe, stânga pe Bd Libertăţii, punct sosire Piaţa Constituţiei.
{{text}}