Dinamo și-a construit actualul lot cu fotbaliști aduși liberi, însă cu contracte uriașe pentru nivelul Ligii 1, în vreme ce FCSB nu oferă salarii impresionante, dar cei mai scumpi 10 jucători din echipa de acum însumează 10 milioane de euro plătiți altor cluburi.
Pentru prima dată după mulți ani, Dinamo anunță că e gata să intervină în lupta pentru titlu. Acolo unde, pe lângă CFR și Craiova, se va duela probabil și cu rivala tradițională, FCSB. Cele două cluburi, care s-au întâlnit în ultima etapă, într-un derby pasionant, propun în acest sezon două strategii complet diferite, din perspectiva modului în care și-au alcătuit lotul.
Anton, Garcia și Valle trec de 1 milion împreună!
Dinamo a demarat o serie de investiții pe termen scurt, dar masive din punct de vedere financiar. A adus mulți fotbaliști noi, în proporție covârșitoare străini, excepția fiind Paul Anton, pe care însă nu a plătit nicio sumă de transfer. Au fost aleși doar cei liber de contract, după modelul aplicat de CFR în vara lui 2017, imediat după ce a ieșit din insolvență. În schimb, acționarii spanioli au trecut la o politică agresivă, cel puțin pentru nivelul din Liga 1, în ceea ce privește salariile.
S-a ajuns chiar să se depășească plafonul de 30.000 de euro net lunar, exemple fiind Borja Valle, Aleix Garcia și Paul Anton, care vor încasa într-un an, exclusiv din salariu, în jur sau chiar peste 400.000 de euro.
Sorescu avea sub 3.000 de euro
Nici ceilalți străini nu sunt cu mult mai jos. Nemec, portarul Mejia Osorio, dar și polonezul Gol, Camara sau stoperul Abdoulaye s-au ales și ei cu contracte de peste 200.000 de euro! Comparativ, până ca Dinamo să fie preluată de spanioli, Sorescu, unul dintre cei mai buni jucători ai roș-albilor, avea un contract de sub 3.000 de euro lunar!
În schimb, FCSB nu doar că nu are contract care să atingă 20.000 de euro pe lună, dar între martie și septembrie acest an, Gigi Becali a tăiat la jumătate toate salariile jucătorilor. Oricum bugetul contractelor nu era unul foarte mare, comparativ cu alți ani, în care, cu tot cu taxe, se ajungea la peste 6-7 milioane de euro.
Coman, Nedelcu și Tănase au costat 6,5 milioane!
Totuși, actualul lot al FCSB-ului a presupus și el un efort financiar considerabil. Chiar peste nivelul investițiilor actuale de la Dinamo. Fotbaliștii care se află acum sub comanda lui Toni Petrea, măcar cei importanți și foarte importanți, au fost aduși în schimbul unor sume de transfer.
Fie că a fost vorba despre tranzacții astronomice, cazul lui Florinel Coman (3 milioane de euro), Nedelcu (2) sau Florin Tănase (1,5), fie că au fost sume mai mici, dar achitate pentru jucători care nu însemnau nimic la nivelul Ligii 1 sau aveau o vârstă foarte înaintată, exemple: Man, Vlad, Crețu.
„11-le" celor mai mari salarii la Dinamo: Mejia - Gonzalez, Puljici, Abdoulaye Ba, Isma Lopez - P. Anton, Gol - Camara, Borja Valle, Aleix Garcia - Nemec
Salarii cumulate, pentru acest prim „11":
- net lunar: 240.000 de euro
- net anual: 2.880.000 de euro
„11-le" celor mai costisitoare achiziții la FCSB: A. Vlad - V. Crețu, I. Cristea, Nedelcu, Panțâru - Olaru, Oaidă, Moruțan - Man, Fl. Tănase, Fl. Coman
- suma cumulată a tuturor sumelor de transfer din acest prim "11": 10 milioane de euro
Dinamo cu străini! FCSB cu români
Cele două rivale au ales un mod cu totul diferit și în privința naționalităților cu care să populeze lotul. FCSB a ajuns, practic, în acest moment la ceea ce spunea Gigi Becali în urmă cu mai mulți ani, și anume că își dorește o echipă formată exclusiv din români. Singurul străin al roș-albaștrilor e Soiledis, însă grecul nu e un fotbalist de bază. În schimb, Contra are nu mai puțin de 13 jucători din afara României: 6 din Spania și câte unul din Italia, Franța, Croația, Slovacia, Senegal și Venezuela.
30.000 de euroe salariul lunar pe care îl are Contra la Dinamo, de 6 ori mai mare decât al lui Toni Petrea, remunerat cu 5.000 de euro
11.000 de euroe salariul lunar al lui Javi Reyes, preparatorul fizic spaniol al lui Dinamo, cu 1.000 de euro peste ce câștigă neamțul Neubert la FCSB
{{text}}