Nationala

EXCLUSIV. Anghel Iordănescu despre performanțele din anii '90: „Nu eram dictator, dar eram dur! Nu acceptam mișcări sindicale în cantonament”

Anghel Iordănescu, fostul jucător și antrenor al Stelei, dar și selecționer al echipei naționale a acceptat invitația de a participa la o ediție specială a emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”.

Articol de Gazeta Sporturilor  —  marţi, 13 octombrie 2020

Anghel Iordănescu, fostul jucător și antrenor al Stelei, dar și selecționer al echipei naționale a acceptat invitația de a participa la o ediție specială a emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”.

Antrenorul secolului XX face dezvăluiri în premieră despre situația echipei naționale din perioada în care era selecționer și spune că nu acceptat niciodată să-i fie încălcate principiile de niciun jucător, indiferent de numele lui.

- Jucătorii te considerau un dictator, Puiule! Așa erai?
- Dacă mă întrebi pe mine, sincer, nu eram un dictator. Nu am fost un antrenor dictator! Nu am fost un om dur. Am fost un antrenor exigent și, din punctul meu de vedere, am avut o relație excepțională cu jucătorii.

"Nu acceptam mișcări sindicale în cantonament"

- Dar erai extrem de strict. Asta e clar.
- Că au mai fost și neînțelegeri sau pe unul l-am nedreptățit și pe altul l-am avantajat... Asta orice antrenor face. Am făcut greșeli, am avut slăbiciuni, dar țineam foarte mult la disciplină. Atât disciplina de zi cu zi, cât și cea tactică. Eu am fost apropiat de jucători în momentele lor grele. Eram aproape de ei și mă consultam cu ei. Este adevărat că nu acceptam mișcări sindicale în cantonamentul și la programul echipei naționale.

- Dar te-ai transformat de la un mandat la altul.
- E firesc să te transformi, să vezi lucrurile altfel. Una peste alta, cred că am rămas cu anumite tabieturi. Dar am fost mereu exigent atât în procesul de pregătire, cât și în respectarea disciplinei tactice și de zi cu zi.

"L-am pedepsit pe Hagi pentru greșelile altora"

- Ce nu acceptai de la jucători?
- Nu acceptam să nu-mi vină la program la ora convenită. Dacă aveau consimțământul meu și era o chestiune firească, normală, de viață, normal că-i dădeam acest drept și această libertate de a-și rezolva problemele pe care le avea. Eu nu eram de acord ca lotul să vină la ora 14:00 și un jucător să-mi vină la 18:00. Cred că l-am pedepsit și pe Hagi și-au fost momente în care i-am făcut foarte multă nedreptate. Și spun și de ce...

- L-ai pedepsit chiar și pe Gică?
- În perioada primului mandat la echipa națională, când existau probleme îl luam pe el și-l pedepseam în numele celorlalți. De ce? Să vadă ceilalți că indiferent de nume, cine nu respectă programul, eu nu țin cont. Îl mai dădeam de exemplu pe el.

"O mare nedreptate i-am făcut lui Lăcătuș!"

- Dă-ne și un exemplu!
- Țin minte că înaintea unui meci l-am nedreptățit și pe el, dar și pe Gică Popescu. Aveau un program greu la echipele lor de club, n-aveau rezultate și mă rugaseră să-i las o seară acasă. Cu familia. Au avut un program încărcat. Am spus că nu, convocarea este pentru ora 14:00. Aveau dreptate, dar le-am zis că mâine pot să nu mai vină deloc. Spre meritul și lauda lor eu au venit pentru că eu nu aveam mai mult de cinci zile. A doua zi dacă veneau la 10:00 sau la 12:00 eu mai pierdeam o zi.

- Ce alte chestiuni îți reproșezi?
- Că i-am făcut o mare nedreptate lui Lăcătuș! Am greșit și mi-am cerut iertare, scuze... M-am bucurat enorm că am simțit că chiar m-a înțeles și m-a iertat. I-am făcut cea mai mare nedreptate că nu l-am luat în Statele Unite.

Totul despre România - Austria:

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.