Nationala

ANALIZĂ GSP. Invazia străinilor în Liga 1 chiar există. Și ne-a distrus naționala! Cifre cu adevărat șocante, care ar trebui să-i pună în gardă pe șefii FRF și LPF:

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu, Liviu Manolache  —  joi, 15 octombrie 2020

În primele 6 etape ale actualului campionat au fost mai mulți jucători de "afară" decât în același interval între 2011 și 2015, când Liga 1 avea 18 echipe pe prima scenă. La fiecare 3 jucători folosiți acum în Liga 1, unul nu e român. În ultima rundă, înainte de meciurile cu Islanda și Norvegia, procentul străinilor a fost de aproape 37%.

Am ajuns foarte jos cu naționala României, vom privi de la televizor Campionatul European din vara anului următor, iar perspectivele sunt limitate după ceea ce a arătat echipa în luna octombrie. Inclusiv Răzvan Burleanu a susținut că "a fost o lună dezastruoasă pentru naționala de seniori", după care a ajuns, când a explicat argumentele pentru care România e prăbușită, la un alibi pe care tot mai multă lume îl folosește în ultimii ani: lipsa unui fond suficient de mare de fotbaliști români în campionatul intern. Iar asta e cauzată de aducerea tot mai multor jucători din străinătate.

E un clișeu aplicat pentru a ne ascunde necalificările sau chiar așa stau lucrurile în Liga 1? Gazeta a analizat, sezon cu sezon, ultimul deceniu din perspectiva influenței fotbaliștilor de alte naționalități. Concluzia e realmente dramatică. În primele 6 runde din actualul campionat, numărul străinilor care au jucat cel puțin o dată îl depășește chiar și pe cel din anii în care aveam o întrecere cu 18 echipe, adică un surplus de 12,5%!

Nu mai puțin de 122 de străini au evoluat în primele 6 etape, iar de aici apar câteva cifre cu adevărat șocante, care ar trebui să-i pună în gardă pe șefii FRF și LPF:

33%din totalul jucătorilor care au evoluat în debutul campionatului sunt străini, deci la fiecare 3 fotbaliști, unul e de altă naționalitate decât cea română

70%e surplusul de jucători străini, în primele 6 etape, față de debutul lui 2016-2017, când L1 avea 14 formații

37%a fost procentul de străini în jocurile din ultima rundă a Ligii 1, mai precis 88 dintr-un total de 240

N-a existat niciodată în prima divizie o pondere atât de mare în privința fotbaliștilor care să nu fie eligibili pentru naționala României. De fapt, până în a doua jumătate a anilor 2000, România avea un număr aproape nesemnificativ de străini. Între 1995 și 1998 am avut doar câte 3 străini pe campionat, apoi am ajuns la 12-13 pe sezon între 2000 și 2002, pentru ca în intervalul 2003-2007, cu performanțe remarcabile în cupele europene, dar și cu o calificare fantastică la Euro 2008, într-o grupă în care am fost peste Olanda, la care evoluau fotbaliști precum Seedorf, Robben, Van Nistelrooy, Van der Vaart sau Van Bronckhorst.

Puțini când L1 a produs un „sfert” în Cupa UEFA

Invazia străinilor a început să se producă din 2007-2008, când în "A" am avut 163 de jucători de afară, de peste 3 ori mai mulți decât evoluaseră în 2005-2006, sezon în care campionatul intern a produs un sfert de finală în Cupa UEFA, Steaua - Rapid! În schimb, astăzi, în doar primele 6 runde au evoluat deja mai mulți străini decât în întreg sezonul 2007-2008.

Și în rândul majorității echipelor de pe prima scenă sunt astfel de fotbaliști care încă n-au avut ocazia să evolueze. Exemplul cel mai bun e Dinamo, la care portarul de rezervă, Hinojo, și ultimele achiziții, Aleix Garcia, Abdoulaye Ba și Gueye, încă n-au prins vreun minut în tricoul alb-roșu. 

1 jucător străina evoluat în cele două meciuri Rapid - FCSB din "sferturile" Cupei UEFA, în primăvara lui 2006: portarul Carlos

10dintre cei 18 jucători de pe foaie la meciul România - Olanda 1-0, din octombrie 2007, din preliminariile Euro 2008, au provenit din Liga 1: Lobonț (Dinamo), D. Goian, Ov. Petre și Nicoliță (toți FCSB) au fost titulari, iar M. Popa (Poli Timișoara), N. Dică, P. Marin, S. Paraschiv (toți FCSB), Fl. Bratu și Șt. Radu (ambii Dinamo) au fost rezerve

Și Viitorul a cedat tentației

O echipă care în anii precedenți a fost un model pentru faptul cum promovează jucătorii români și nu prea dă atenție străinilor a fost Viitorul. Numai că în acest sezon, cu un spaniol pe bancă, până și clubul patronat de Gică Hagi a ajuns să folosească mulți fotbaliști din afară. Nu mai puțin de 7 au evoluat în primele 6 runde: 4 spanioli, doi olandezi și un francez. 

FCSB e cel mai naționalist club

În momentul de față, echipa care a folosit cei mai puțini jucători străini e FCSB. Unul singur, e vorba despre grecul Soiledis. De fapt, în întreg lotul pe care Toni Petrea îl are la dispoziție, nici nu mai există vreun alt fotbalist care să nu fie român. În primele 6 etape, în această ierarhie FCSB e urmată de Craiova, care a folosit doar doi străini, Pigliacelli și Koljici. În finalul mercato-ului, trupa din Bănie a dus alți doi străini: neamțul Ofosu și croatul Mamut. În lot mai există alți doi, nefolosiți în debutul lui 2020-2021: ivorianul Acka și bulgarul Ivanov. 

Străini din 43 de țări

În acest debut de sezon au evoluat jucători din nu mai puțin de 43 de țări. Spania e lider, cu 13, țară care dă și doi dintre tehnicienii din Liga 1, la Viitorul și la Hermannstadt. Din Brazilia și Argentina au bifat minute 12 jucători. 

ȚARĂNUMĂR DE JUCĂTORI
Spania13
Franța10
Portugalia 8
Croația7
Brazilia 7
Olanda 6
Argentina 5

* care au evoluat în primele 6 etape de L1

Cum ar arăta cel mai bun "11" al străinilor din Liga 1

Pigliacelli - Gonzalez, Vinicius, Puljici, Camora - J. Rodriguez, Djokovici - Camara, Borja Valle, Aleix Garcia - Koljici

Cum arată cel mai bun "11" al românilor din Liga 1

Lazar - Cr. Manea, A. Burcă, Bălașa, Bancu - C. Deac, Cicâldău, Nistor - Man, G. Iancu (Budescu), Fl. Coman

Paradoxul: L1 a avut mulți jucători la națională

Deși campionatul intern are o pondere a fotbaliștilor români tot mai mică, Rădoi a apelat într-un număr foarte mare, spre deosebire de predecesorii săi, la jucători din prima divizie. Balanța chiar a fost aproape egală în privința întregului lot în raportul stranieri versus nume de pe prima scenă de la noi. În jocul cu Islanda au fost 5 titulari din Liga 1: Manea, Burcă, Bălașa, Camora, Deac și chiar Alibec, acesta din urmă proaspăt plecat în Turcia. Împotriva Norvegiei au fost în formula de start Manea, Burcă, Bancu, Cicâldău și G. Iancu. 

Cum a arătat primul "11" la barajul cu Islanda, din perspectiva campionatelor în care evoluează jucătorii

Italia - Liga 1, Liga 1, Liga 1, Liga 1 - Turcia, Slovenia, Cehia - Liga 1, Liga 1*, SUA
* Alibec a semnat în Turcia, dar n-a apucat să joace până la aceste acțiuni ale naționalei

Cum a arătat primul "11" când am bătut Olanda, 1-0, în octombrie 2013 și ne-am calificat la CE

Liga 1 - Olanda, Liga 1, Franța, Italia, Ucraina - Liga 1, Liga 1, Italia - Italia, Germania

Toți oamenii de fotbal au o vină pentru felul în care arată azi naționala. E o discuție amplă. Putem începe de la cum arată Liga 1. E împânzită cu străini. N-am nimic, ca idee, împotriva străinilor, dar vin tot mai mulți modești rău de tot! Toți acuză regula U21, dar când te uiți în lotul lor, din 23 de jucători, 17-18 sunt străini. E anormal.

Jos pălăria pentru ce face Dan Petrescu la CFR, 3 titluri, grupele cupelor europene, însă l-aș întreba, cu ce ajută el echipa națională a României, dar și producerea de jucători tineri? Același lucru e valabil și pentru Contra, a fost selecționer, acum produce o invazie spaniolă la Dinamo și jucători de toate națiile, sprijină el în vreun fel naționala?

- Anghel Iordănescu

Mirel Rădoi: „În noiembrie ne punem la masă și vedem dacă putem continua sau nu”

Citește și alte știri despre națională:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.