Fotbal   •   Liga 1   •   UTA

VIDEO Regretele unui antrenor aflat pe val: „Aici, lumea e flămândă după fotbal! Nu mi-e teamă de infectare, cât îmi e de izolare”

FOTO: Facebook @uta1945arad

Articol de Vlad Nedelea, Alexandru Grigore   —  vineri, 16 octombrie 2020

La 41 de ani, Laszlo Balint trăiește momentul de vârf al carierei de antrenor, însă e mâhnit că nu a putut beneficia de bucuria și sprijinul suporterilor.

- Domnule Balint, cum a fost impactul cu Liga 1, pentru dumneavoastră, pentru club?

- Încă resimțim acest impact, în primul rând din punct de vedere organizatoric. Perioada a fost extrem de scurtă între sezonul de Liga a 2-a și sezonul de Liga 1. Volumul de muncă a fost imens, iar provocarea sportivă pe măsură. Am fost condiționați de același factor, timpul, ca să reușim să aducem niște jucători care să ne ridice nivelul valoric și să facem față rigorilor primei divizii. Debutul nu-i cel mai rău, dar cateogric putea fi și mai bine. Responsabilitatea mea e să îmbunătățesc jocul și să obținem rezultate bune.

VIDEO. Laszlo Balint vrea suporterii înapoi pe stadion

- V-a fost teamă? Am văzut că ați făcut multe transferuri, cluburile care au mizat în mare doar pe lotul de la Liga a 2-a au avut mari probleme.

- Nu cred că putem vorbi de teamă. Provocarea din punct de vedere sporitv în Liga 1 e foarte mare. Aveam nevoie de completare din punct de vedere valoric. Am mers pe nucleul care a promovat echipa, însă am creat și o concurență bună aproape pe fiecare post. Am avut și acele probleme cu infectările cu Covid. Am făcut transferuri și condiționați de acele probleme. Cred că e extrem de important să ai un lot cât mai numeros și mai echilibrat în acest context pandemic.


Balint: „Vrem să devenim invincibili acasă”

- Cât de mare e pierderea pentru UTA fiindcă nu poate beneficia de fani, pe acest extraordinar stadion nou?

- Am resimțit lipsa suporterilor încă din play-off. Parcursul nostru din "B", aproape impecabil, a fost susținut de spectatori. Au fost destule momente cu meciuri sub semnul echilibrului, iar pe final, cu susținerea lor, am reușit să înclinăm balanța în favoarea noastră. Lipsa fanilor e o problemă pentru UTA, care are suporteri minunați, unici în România. Din punctul ăsta de vedere, UTA are o identitate pregnantă. În acest context, cu promovarea, s-a creat o emulație fantastică. S-au vândut multe abonamente, lumea e efectiv flămândă după fotbalul de nivel de Liga 1 în Arad. Sperăm să se rezolve cât mai repede această problemă.

- Cât se va schimba UTA când va avea alături galeria?

- O să fie cu totul altceva. Sunt convins că atunci noi o să avem un alt aplomb la partidele de acasă. Noi și toate celelalte cluburi care beneficiază de suporteri fanatici. Totul se va face gradual, mi-e greu de crezut că vom vedea prea curând stadioane pline. Va fi un prim pas totuși. O ușoară revenire spre normalitate. Sper să devenim o echipă invincibilă pe teren propriu.

- Trăim o perioadă grea, o pandemie, și UTA a avut probleme...

- Nici UTA n-a fost ocolită de probleme, așa e. Apar și la cel mai înalt nivel, ne putem raporta la FCSB, PSG sau altele. Necazul e că perioada asta de inactivitate cauzează o mulțime de alte probleme.


- Dumneavoastră vă este frică de infectare?

- Mie nu prea îmi e frică de virus. Avem totuși o preocupare continuă, avem discuții cu jucătorii, trebuie să-i facem să se ferească. Și noi la fel, facem tot posibilul să ne ferim de probleme. Din păcate, ne confruntăm cu o chestie invizibilă. Se poate întâmpla oricând, oricui. O situație precum cea de la FCSB e foarte greu de gestionat. Inclusiv procesul de antrenament are de suferit. Sperăm să fim feriți de probleme. Trebuie să fim responsabili.

- Totuși, aveți familie, copil, nu aveți emoții după teste?

- Nu știu cât de mare e teama de infectare, cât e cea de izolare. Pentru că-s foarte mulți asimptomatici. Totuși, e greu să stai departe de activitatea ta zilnică, de cei dragi. Afectează mult tot ce înseamnă rutina zilnică. Suntem preocupați. De când facem testul până vine rezultatul stăm într-un stres continuu, Doamne-ferește!, să nu cumva să ieșim pozitivi și să fim nevoiți să o luăm de la zero. Asta e perioada pe care o traversăm, din păcate. E extrem de importantă modalitatea de gestionare.

- Aveți regrete? Că în momentul de vârf al carierei jucați cu stadioanele goale, fără suporteri alături..

- Mi-am pus întrebări și eu. Regrete nu, însă întrebări au fost. Cea mai mare performanță a carierei mele de până acum, sper să nu fie unica, să o trăiesc într-un mod bizar. Din păcate, nu poți controla asta. E o situație atipică. Sper să revenim la normalitate. Totuși nimeni nu poate spune într-un mod cert care va fi normalitatea noastră de acum înainte. 

Statistica spune că primul sezon pentru o nou-promovată este extrem de dificil. Din acest motiv, trebuie să fim atenți cum ne calculăm pașii și să fim mereu focusați pe obiectivul nostru

Avem în jur de 2.500 de abonați, chiar mai mulți. Emulația a fost fantastică, gândiți-vă că oamenii au cumpărat abonamente neștiind când sau dacă vor reveni pe stadioane

- Laszlo Balint

2010e anul în care Balint și-a început cariera de tehnician, la Unirea Tărlungeni. Apoi, înainte să vină la Arad (vara lui 2019), a mai activat la Clinceni, ASA Tg. Mureș, Csikszereda, Snagov și Metaloglobus

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.