Sporturi   •   Rugby   •   ARCUL DE TRIUMF

VIDEO. Mesaj clar pentru FCSB și Dinamo: „Va fi greu să joace aici. Suprafața de joc ar suferi mult, noi avem calendarul plin"

Arena Arcul de Triumf se apropie de momentul în care va fi predată Federației Române de Rugby.

Articol de Vlad Nedelea, Alexandru Grigore   —  joi, 22 octombrie 2020

Arena Arcul de Triumf se apropie de momentul în care va fi predată Federației Române de Rugby. Meciul inaugural a fost dat peste cap din cauza pandemiei de coronavirus. Alin Petrache, președintele FRR, a explicat de ce crede că nu va putea împărți stadionul și cu o echipă de club.

Ceva mai mult de o lună de zile a trecut de la ultima vizită pe care Gazeta Sporturilor a făcut-o la Stadionul Arcul de Triumf. Alin Petrache, președintele FR Rugby, a oferit mai multe detalii despre arena ce stă să fie finalizată. 

Nu va fi inaugurată anul acesta, cum se trăgeau speranțe, ci abia în primăvara anului 2021: „E un stadion care arată exact așa cum și-au imaginat toate generațiile de rugbyști care voiau să joace aici, dar și cum și-au imaginat cei care au jucat înainte aici. Avem 103 ani de existență, e multă istorie pe acest pământ pe care călcăm acum", a zis Alin Petrache pentru GSP.RO.

Voia să-l inaugureze în noiembrie


Noul stadion din nordul Bucureștiului putea fi inaugurat încă din acest an. În prezent gazonul se prezintă în condiții excelente, tribunele sunt gata, doar amenajările interioare și cele de exterior mai lipsesc. Președintele FRR chiar spera ca naționala să dispute meciurile cu Belgia și Rusia pe noul stadion, dar partidele au fost amânate în cele din urmă din cauza pandemiei: „Ne-am fi dorit să deschidem acest stadion pe 1 noiembrie, împotriva Belgiei, să jucăm restanța din Campionatul European, iar pe 7 noiembrie să jucăm împotriva Rusiei. Nu putem face asta, pentru că meciurile au fost anulate. Federația Europeană ne-a trimis hârtie din cauza problemelor cu pandemia".

Plănuia un meci festiv cu Franța

Închiderea stadioanelor din cauza pandemiei a dat peste cap planurile FRR în privința evenimentului inaugural pentru arena Arcul de Triumf. La București ar fi trebuit să vină Franța, însă totul s-a blocat. 

„N-avem timp să-ți explic cei 9 ani de când visăm la acest stadion, de când îl creionăm. Mai ales maiestuoasa deschidere pe care am vrut să o facem împotriva Franței. Sper ca anul viitor, în iunie, să-l deschidem. Pentru că nu poți deschide un stadion fără spectatori în tribune. Amânăm meciul de deschidere deja de un an și jumătate. Sper să facem deschiderea cu suporteri, fie ei și distanțați", a mai zis Petrache.


FCSB și Dinamo, blocate?

Întrebat despre dorința manifestată deja de cluburi precum FCSB și Dinamo de a juca pe Arcul de Triumf, Alin Petrache a explicat motivul pentru care crede că va fi greu ca Federația de Rugby să împartă arena, gândindu-se în primul rând la suprafața de joc, care crede că nu va rezista mai multor meciuri.

 „Va fi greu să împărțim acest stadion. Îmi pare bine că sunt mulți care își manifestă interesul să joace aici. Noi l-am făcut special pentru a-l împărți și cu alte federații. Dar va fi destul de greu. Pentru că atunci când gazonul e foarte utilizat, se ajunge la situația să fim nemulțumiți. Și avem cazuri concrete. Trebuie să fim atenți cu suprafața de joc. Noi am avut mereu o peluză frumoasă, l-am păstrat mereu bine", a explicat Petrache, care a completat pe final: "Avem un calendar foarte mare. Din 365 de zile, 85% sunt ocupate. Vom vedea ce se va întâmpla pe viitor". 

Costurile de întreținere nu vor fi foarte mari. Pentru că tot ce este iluminat este pe led, se consumă foarte puțin. Singura parte costisitoare e cea a suprafeței de joc, fiind hibrid. Ne-am dorit un stadion eco, unul mic și cochet. Care să nu ne coste mult

În 2022 sper să organizăm acel Junior World Trophy la București. E dorința noastră să facem acest turneu. Ar fi o realizare mare pentru rugbyul românesc

De ce alb? E delicat să-ți răspund. Alb înseamnă eleganță, valoare, nu putea fi altfel. Și cu arhitectul a fost o discuție în acest sens. Să fie alb, impecabil

- Alin Petrache, președinte FRR

Pe lângă teren, complexul va mai cuprinde:

  • spații urbane exterioare, parcare subterană 
  • centru pentru recuperarea sportivilor cu cameră hiperbară pentru terapie oxigen
  • aparatură medicală specifică de recuperare - piscină, saună, sală de conferințe și zonă VIP
  • costul lucrărilor este de 24 de milioane de euro.

Centru de recuperare modern

Un alt lucru interesant dezvăluit de Cristian Rad, manager ACI Cluj, este legat de un centru de recuperare medicală modern, care va fi în incinta stadionului. Este vorba despre un aparat de la IceLab, cu 3 încăperi unde temperaturile vor ajunge la -10, -60 și -110 grade Celsius. "E ceva nou, pentru prima dată în Europa de Est. Va ajuta mult toți sportivii", a zis Cristian.

8.146 de locuriva avea până la urmă stadionul "Arcul de Triumf", incluzând aici și locurile de la masa presei

VIDEO. Alin Petrache, avertisment pentru echipele de fotbal care vor să joace pe ”Arcul de Triumf”: „Va trebui să avem mare grijă cu gazonul!”

Citește și alte știri despre stadioanele din București:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.