Fotbal   •   Liga 1   •   FCSB

CFR Cluj, de 15 ori peste FCSB! Statisticile care reflectă nepriceperea lui Gigi Becali

Gigi Becali, finanțator FCSB

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea   —  luni, 26 octombrie 2020

În ultimii 2 ani, în care Becali a rulat doar antrenori de duzină, a căror principală calitate a fost să fie subordonați total imixtiunii patronului, FCSB a câștigat din participările în cupele europene doar 6% din cât a produs CFR Cluj în aceeași perioadă.

„Un antrenor care înjură jucătorii nu are ce să caute la mine”. Gigi Becali a folosit des această replică pentru a explica în ultima vreme de ce Dan Petrescu nu va ajunge niciodată să fie angajat la FCSB. De fapt, patronul roș-albaștrilor găsea o altă motivație pentru a ascunde principala incompatibilitate dintre el și Petrescu. Și anume, faptul că tehnicianul CFR-ului nu acceptă niciun fel de imixtiune.

Diferență enormă între FCSB și CFR Cluj

Cum arată însă, de când Dan Petrescu a revenit la CFR, raportul pe dintre FCSB și trupa din Gruia, un raport care oglindește perfect strategia și modul lui Gigi Becali de a gândit și conduce în fotbal: antrenorul trebuie să fie supus, patronul face lotul, achizițiile și schimbările? O diferență uriașă în favoarea CFR-ului.


De la performanțe la stabilitate a lotului, dar mai ales la încasări produse de pe urma realizărilor sportive și chiar și creșterea cotelor jucătorilor. Petrescu s-a întors la Cluj la începutul anului 2019, după care a ieșit imediat campion și a dus echipa în grupele Europa League, printr-un parcurs remarcabil în preliminariile Champions League.

Între martie și august anul trecut, interval în care CFR a realizat toate aceste lucruri mizând totul pe mâna lui Dan Petrescu, FCSB a rulat nu mai puțin de 4 antrenori. Toți acceptând politica lui Becali: Teja, Bogdan Andone, Andronache și Bogdan Vintilă.

Încasări de 15 ori mai mici pentru FCSB

Apoi, a urmat sezonul 2019-2020, cu Dan Petrescu ieșind iarăși campion și cu FCSB ratând titlul și din cauza strategiei lui Becali, care nu și-a lăsat antrenorii să joace cu echipa bună în startul campionatului trecut.


Iar în această vară, decalajul a fost chiar și mai mare decât acum un an: CFR a ajuns iarăși în grupe, în vreme ce FCSB nici măcar n-a mai atins play-off-ul competiției. Datorită acestor discrepanțe în rezultate, cele două cluburi au raportat cifre financiare extrem de diferite.

Dan Petrescu i-a băgat practic în buzunar CFR-ului, doar de pe urma participării europene, aproape 25 de milioane de euro, iar echipa din Gruia încă mai poate crește la acest capitol fiindcă e în continuare în Europa League și a pornit cu dreptul în grupă, s-a impus 2-0 la Sofia, cu ȚSKA.

În schimb, FCSB nu s-a ales cu aproape nimic pe urma ultimelor două participări europene. A strâns aproape 1 milion vara trecută, iar acum s-a ales cu numai 500.000 de euro. Practic de peste 15 ori mai puțin față de CFR.

Exemplul Nistor...

Poate cea mai bună dovadă că Dan Petrescu e mână forte și absolut nimeni nu se poate băga peste el e ceea ce s-a întâmplat în chiar primul mandat al său în Gruia, când încă nu avusese toate aceste rezultate formidabile. Venit ca o mare vedetă în Gruia, Nistor a avut câteva declarații la adresa lui Petrescu, care nu-l prea folosea, moment din care antrenorul l-a trecut pe linie moartă. 

Nistor le-ar fi cerut și celor din conducere să intervină, însă Petrescu a fost de neclintit, iar cel care a plecat a fost fotbalistul, nu antrenorul.

... și contra-exemplul Buș

Ce se întâmplă la FCSB? Cel mai recent caz confirmă faptul că antrenorul e zero barat în privința autorității în vestiar. Sergiu Buș a trebuit să intervină direct la patron pentru a evolua mai mult. 

Dezvăluirea a fost făcută chiar de agentul său, Bogdan Apostu, la GSP Live: „Patronul a vorbit cu el pe vremea când avea Covid-19. Sergiu l-a rugat să-l lase puțin mai mult pe teren, Becali a spus că-l lasă. L-a lăsat acum, în ultimul meci, cel cu Clinceni. Jucătorii au nevoie de încredere, dar până la urmă, nu fac eu strategia celor de acolo. Este dreptul dânșilor să facă schimbările așa cum își doresc”.

Petrescu, salariu uluitor!

O altă mare diferență între CFR și FCSB e dată de modul în care antrenorul e remunerat. CFR s-a angajat la un efort financiar incredibil în privința lui Petrescu. Contractul său anual, net, indiferent de rezultatele obținute, e de 500.000 de euro. În plus, pentru calificarea în grupele Europa League, anul trecut și acum, a mai luat încă 500.000 de euro. Practic un total, pe 2 ani, de două milioane de euro!

Petrea câștigă într-o lună cât Dan în 4 zile!

În schimb, Gigi Becali a ajuns să dețină în ultima vreme antrenori extrem de ieftini. Vintilă și acum Toni Petrea sunt remunerați cu câte 5.000 de euro pe lună. Sumă pe care Dan Petrescu o bifează în doar 4 zile ca antrenor în Gruia.

Performanțe sportive

CFR în 2019 și 2020

  • a câștigat două titluri de campioană;
  • s-a calificat de fiecare dată în grupele Europa League;
  • sezonul trecut a mers chiar și în primăvara cupelor europene.

FCSB în 2019 și 2020

  • o dată s-a clasat pe locul 2 și o dată pe locul 5 în Liga 1
  • a ratat de fiecare dată prezența în grupele Europa League

Financiar - CFR Cluj vs FCSB

CFR Cluj

  • sezonul trecut a atins 15 milioane de euro exclusiv din bonusurile UEFA
  • acum, după cele 4 tururi preliminare plus calificarea în grupe și succesul de la Sofia, echipa are deja antamate 5 milioane de euro, la care se adaugă cel puțin 3 milioane de euro din cota de market pool
  • echipa a început să și vândă pe sume importante, mai ales datorită cedării unor jucători aduși la dorința exclusivă a lui Petrescu: pe Boli și Bordeianu s-au încasat aproape 4 milioane de euro, deși au costat împreună doar 700.000 de euro

FCSB

  • 1 milion de euro sezonul trecut, cotă zero din market pool
  • doar 540.000 de euro în această vară, de asemenea, cotă zero din market pool
  • singurul fotbalist important vândut din 2019 a fost Benzar, care a fost cedat pe două milioane de euro, însă și prețul său a fost unul piperat, 1,2 milioane de euro

Jucători - CFR Cluj vs FCSB

CFR Cluj

  • extrem de puțini fotbaliști din actualul lot al CFR-ului au regresat, ca formă, prestații și cotă pe transfermarkt, sub comanda lui Dan Petrescu
  • în acest moment, doar Luis Aurelio, Denis Ciobotariu și Cestor sunt sub nivelul la care au venit
  • în schimb, ceilalți fotbaliști, în frunte cu Susici, Burcă, Djokovici, Manea și Păun au progresat enorm

4 jucătoride la CFR au fost titulari în meciul Islanda - România: Manea, Burcă, Camora și Deac

FCSB

  • chiar și cei mai bine cotați jucători, pe care FCSB a plătit sume imense, au ajuns să o ia înapoi sau să bată pasul pe loc. Exemple: Nedelcu și Tănase
  • s-a ajuns în punctul în care un fotbalist pe care s-a plătit o jumătate de milion de euro, Adrian Petre, luat la dorința lui Becali, să fie înlăturat după numai câteva luni

0 jucătoride la FCSB au fost titulari în naționala României, indiferent de meciul disputat în luna octombrie de echipa lui Rădoi

În 2005 a fost aproape de FCSB

În urmă cu 15 ani, Dan Petrescu a fost prima și singura dată ofertat de Gigi Becali. FCSB câștigase titlul în iunie 2005, însă rămăsese fără Walter Zenga, demis cu 3 etape înainte de final. Atunci, lui Petrescu i s-a oferit postul de antrenor principal. Dan, care se afla pe banca Sportului Studențesc, a refuzat. Unul dintre motivele principale a fost și că agentul său și poate prietenul numărul 1 în fotbal era și e Ioan Becali, care la acel moment se afla într-un război total cu Gigi Becali. La o jumătate de an distanță, Petrescu era ofertat de Wisla Cracovia, după care a revenit în România, la Unirea Urziceni.

VIDEO. Totul despre FCSB - Hermannstadt, următorul meci al roș-albaștrilor

Mai multe știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.