Pe 29 octombrie 1933, România disputa primul meci din istorie în preliminariile unui campionat mondial. Asta pentru că la turneul inaugural, în '30, s-a mers pe bază de invitații. A participat cine a vrut, că oricum au vrut puțini, din pricina drumului lung și periculos până în Uruguay.
Pentru CM Italia '34, România a avut de jucat într-o grupă cu Iugoslavia și Elveția. Câte o singură partidă cu fiecare. Iar de calificat se calificau primele două clasate, deci important era să nu terminăm ultimii.
EGALI PE TEREN
În prima dispută din grupă, Iugoslavia și Elveția au remizat, 2-2, la Belgrad. Apoi, noi ne-am deplasat la Berna. Și am făcut tot 2-2, goluri Sepi (18'), Dobay (67'), după o confruntare pe care am dominat-o și pe care o puteam câștiga lejer, în ciuda unui arbitraj defavorabil.
La câteva zile după partidă, regretele românilor s-au transformat în furie. Motivul? Adversarii au contestat dreptul de joc al lui Iuliu Baratky, aflat chiar la debutul în naționala noastră, și au solicitat să câștige cu 3-0, la "masa verde"!
"ABSURD!"
"Elvețienii au pretenții absurde, Baratky a respectat toate normele în vigoare. În cel mai rău caz, meciul se va rejuca. Și poate e mai bine, că de astă-dată n-o să-i mai iertăm", se scria în Gazeta Sporturilor din acea vreme.
În spatele memoriului depus de elvețieni au stat niște antrenori unguri, care cunoșteau exact situația lui Baratky! Dar ce criterii nu îndeplinea Giussy?
BUCLUC CU CETĂȚENIA
În vara anului 1933, cel ce avea să devină prima "Minune Blondă" a fotbalului autohton tocmai se întorsese în campionatul nostru. Evoluase excelent timp de 5 sezoane la Hungária Budapesta, actuala MTK, însă din pricini familiale revenise la Oradea. Semnase nu cu CAO, ci cu mai slab cotata Crișana.
Chiar și așa, selecționerul Costel Rădulescu nu-l putea ocoli. Mai trebuia rezolvată o singură problemă. Cetățenia!
Se pare că, în anii petrecuți în Ungaria, Baratky a renunțat la cetățenia română, condiție pusă de vecinii noștri pentru a-l folosi în naționala lor. Când a vrut să joace pentru noi, el a reprimit imediat cetățenia română.
"DECIZIE MONSTRUOASĂ!"
Totuși, FIFA a considerat că a existat o schimbare a cetățeniei, nu o redobândire a ei, iar conform regulamentelor în vigoare Iuliu ar fi trebui să stea 3 ani pe bară, înainte să joace pentru altă reprezentativă. Drept urmare, n-a dictat repetarea duelului cu Elveția, ci pierderea acestuia cu 0-3!
"O monstruoasă decizie dată de FIFA! Nu doar ungurii și-au băgat coada, ci și italienii. În calitate de gazde ale turneului final, au tot interesul să se califice Elveția, care va asigura minimum 10.000 de spectatori și cel puțin încă pe atâția turiști, care timp de două săptămâni vor cheltui o grămadă de bani în Italia", încerca Gazeta o explicație a hotărârii forului suprem.
OUT DOI ANI
Chiar dacă a venit abia pe 24 aprilie 1934, anunțul n-a avut darul de a-i descumpăni pe români. Dimpotrivă, i-a ambiționat și mai tare. După numai 5 zile, Dobay și compania au învins Iugoslavia la București, 2-1, și s-au calificat la Mondiale, de pe locul secund.
Baratky n-a mai fost folosit deloc în reprezentativa României până în august 1935. N-a stat, așadar, în carantină decât doi ani, pentru că în tricoul Ungariei evoluase ultima oară în iulie '33.
De ce doi, și nu trei, cum prevedea regulamentul? Un compromis, probabil, între FIFA și Federația de la București, după tot scandalul început în urmă cu exact 87 de ani.
"Giussy a fost mare, mare de tot. Cel mai mare! Peste Dobrin, peste Balaci, peste Hagi. El nu avea pregătire şcolară, făcuse doar patru clase primare, însă era un băiat extraordinar. N-avea aere de vedetă, deşi parcă te hipnotiza mereu"
Ioan Costea, fost coleg la Rapid
29 octombrie 1933, preliminarii CM 1934, grupa a 6-a
Elveția - România 2-2 (0-1) / 3-0 la "masa verde"
Au marcat: Hufschmid (75'), Hochstrasser (84'-pen) / Sepi (18'), Dobay (67')
Elveția: Séchehaye - Minelli, Weiler - Hufschmid, Gilardoni, Bielser - Känel, Sandoz, Hochstrasser, Abegglen, Rochat. Selecționer: Karl Rappan
România: Zombory (Ripensia) / 58' Püllöck (Crișana) - Vogl (Juventus), Gh. Albu (Venus) - Morawetz (RGMT), Kotormany (Ripensia), Lakatos (Ripensia) - Bindea (Ripensia), Baratky (Crișana), Sepi (U Cluj), Bodola (CAO), Dobay (Ripensia). Selecționer: Costel Rădulescu
Stadion: Wankdorf (Berna). Spectatori: 15.000. Arbitru: Broeckman (Olanda)
5.000 de oameni în fața redacției
Cum partida de la Berna n-a fost transmisă la radio, o mulțime de suporteri ai reprezentativei s-au adunat în fața redacției Gazetei Sporturilor pentru a afla cât mai rapid amănunte. Ziarul scria că "interesul a fost uriaș, aproape 5.000 de oameni au blocat circulația pe strada Anghel Saligny, timp de mai multe ore", în așteptarea veștilor primite prin telefon din Elveția. "Ne bucură că echipa noastră stârnește asemenea pasiuni, deși vacarmul din stradă a ținut în loc lucrările redacției până târziu în noapte", a mai notat Gazeta din 30 octombrie 1933.
"Baratky a fost complect șters. N'a reușit să se impună un singur moment, deși se conta pe o largă contribuție. S'au scremut munții... Vedeta Crișanei este sub reputația cari i s'a creiat"
caracterizarea jocului lui Baratky din Gazeta de pe 30 octombrie 1933
"A băut mult Giussy, a și fumat... Cred că avea zile în care fuma și trei pachete! Chiar și în condițiile astea, a jucat până la aproape 40 de ani. Un talent cum nu cred că se va mai naște!"
Ioan Costea, fost coleg la Rapid
CV Iuliu Baratky
- Data/locul naşterii: 14.05.1910 (Oradea)
- Data/locul decesului: 14.04.1962 (București)
- Echipele în tricoul cărora a evoluat la seniori: Stăruința Oradea (1927-1928), Hungária Budapesta (1928-1933), Crișana Oradea (1933-1936), Rapid București (1937-1944), Carmen București (1944), Rapid București (1944-1945), Libertatea Oradea (1946-1947), RATA Târgu-Mureș (1948)
- 20 meciuri/13 goluri pentru România
- 8 meciuri/0 goluri pentru Ungaria
- 155 meciuri/100 goluri în prima divizie din România
- 82 meciuri/52 goluri în prima ligă din Ungaria
Performanţe
- a câștigat de 6 ori Cupa României cu Rapid
- e jucătorul cu cele mai multe goluri marcate în finalele de Cupa României - 10 goluri
- a cucerit un titlu de campion în Ungaria (1929), cu Hungária Budapesta
- a marcat un gol în România - Cuba 3-3, de la turneul final al CM 1938
{{text}}