Un documentar produs de BBC în colaborare cu ESPN, denumit „The Life and Trials of Oscar Pistorius” (Viaţa şi procesele lui Oscar Pistrius), stârnește noi controverse la șapte ani de la macabra crimă comisă de celebrul atlet paralimpic.
În ziua de Sf. Valentin din 2013, Oscar Pistorius și-a împușcat mortal iubita, pe Reeva Steenkamp, în timp ce aceasta se afla în baia locuinței pe care atletul o deținea în Africa de Sud. Pistorius s-a apărat și a susținut că a confundat-o pe Reeva cu un hoț și de aceasta a tras, însă mărturia sa nu i-a convins pe judecători.
Inițial, sentința primită a fost de șase ani de închisoare, însă la apel judecătorii au crescut perioada de încarcerare la 15 ani, cu posibilitatea de a ieși după 13 ani și 5 luni. În prezent, Oscar se află încă la închisoare.
Documentarul care „îl spală de păcate”
În acest conext, promovarea documentarului „The Life and Trials of Oscar Pistorius”, produs de BBC, în colaborare cu ESPN, a stat la baza unor noi controverse. Producătorii au făcut public până acum doar un trailer, însă din el a fost suficient pentru familia Reevei Steenkamp, victima lui Pistorius, să-și dea seama care e unghiul de abordare al seriei.
Aceștia susțin că documentarul este menit să spele imaginea de infractor a atletului condamnat la închisoare și că îl prezintă ca o „victimă”. De alfel, în trailerul de două minute numele Reevei nu este pronunțat, ea fiind menționată doar ca „iubita lui Pistorius.”
BBC a reacționat și a scos trailerul de pe pagina de Twitter, afirmând că va reveni cu o altă versiune, mai adecvată. Totuși, imaginile au rămas pe alte rețele de socializare.
„Singurul prizonier alb dintre sute de deținuți negri”
Încă din primele imagini ale documentarului imaginea oferită de Oscar Pistorius e una care îl plasează în rolul de „victimă”. Potrivit Daily Mail, Oscar apare în cadre într-un penitenciar sumbru, cu barbă, îmbrăcat „umilitor”, în salopetă portocalie pe care scrie cuvântul „Correctional”. „Este practic, singurul prizonier alb din sutele de deținuți negri.”, după cum scrie sursa citată.
Documentarul mai susține că Oscar Pistorius „are o figură chinuită, plină de compasiune”. O altă dezvăluire este faptul că s-a apucat de fumat, lucru vizibil și din imaginile din documentar.
În anii petrecuți până acum la închisoare, Pistorius s-a refugiat în credință. În urmă cu doi ani, tatăl lui declara că Oscar „predă religia în penitenciarul din Pretoria în care se află și cultivă legume în curtea închisorii”.
Apropierea de credință s-a resimțit și în ultima vreme, însă Daily Mail notează că aceasta nu s-a produs pentru că și-ar fi recunoscut crima și ar avea remușcări față de ea, ci pentru că nu se poate obișnui cu noul statut de criminal condamnat la închisoare și că nu își dorește să fie văzut de viitoarea lui familie și copiii pe care i-ar avea ca o persoană care a ucis pe cineva.
*Oscar Pistorius și Reeva Steenkamp
„The life and Trials of Oscar Pistorius”: O viață și o crimă în șase ore
Documentarul are o durată de șase ore și e împărțit în patru părți. Seria va debuta săptămâna viitoare pe BBC iPlayer, ulterior urmând să fie difuzată și pe BBC2. Producătorii și-au propus să „ofere noi perspective asupra crimei, furnizând o privire mai profundă și mai atentă asupra uneia dintre cele mai remarcabile figuri sportive din lume”.
Povestea filmului nu se axează doar pe crimă și proces, ci și pe viața, copilăria, ascensiunea și decăderea lui Oscar Pistorius. La producerea documentarului au participat și fostul director din liceu al atletului, care l-a vizitat de mai multe ori la închisoare, dar și un unchi care l-a văzut în mod regulat de când a fost condamnat.
„Povestea lui Oscar Pistorius este remarcabilă prin complexitate. Este în același timp un om inspirațional și îngrozitor. Oferă o perspectivă asupra unei game largi de probleme: de la violența de gen la drepturile persoanelor cu dizabilități, la inegalitate rasială și frenezie mediatică”, a afirmat Daniel Gordon, regizorul documentarului.
Familia Reevei Steenkamp: „Este vorba doar despre el”
Modul în care a fost realizat documentarul a fost criticat de mulți oameni pe rețelele de socializare. „Nimeni nu spune numele Reeva Steenkamp în trailerul documentarului, nimeni nu vorbește în locul ei. În acești șapte ani se presupune că a existat o schimbare în practica editorială și în modul în care prezentăm aceste povești, însă Reeva tocmai a revenit la a fi doar iubita nenumită”, a spus doctorul în istorie Fern Riddell.
Reacția familiei victimei lui Pistorius a fost, de asemenea, virulentă: ei critică în primul rând chiar existența unui astfel de documentar, în care Oscar este prezentat „ca un erou jalnic căzut, copleșit de presiunea de a fi o vedetă globală și ca urmare a educației lui dificile”.
De asemenea, familia Reevei critică faptul că majoritatea celor care apar în documentar s-au poziționat în „tabăra lui Pistorius”, în timp ce Reeva este redusă doar la o mică parte din dramă, într-un lung șir de alte probleme abordate și meționate și de regizor.
„Nu am văzut încă acest documentar, dar din câte am auzit este vorba doar despre el, nu despre Reeva. Este o nebunie. Oscar încearcă, în mod evident, să iasă din închisoare cât mai repede, iar el și familia lui cred că acest documentar îl va ajuta. Accept să îi pară rău pentru ce a făcut. Vrea iertare, iar noi suntem o familie foarte creștină, așa că nu îl vom urî pentru totdeauna. Dar a luat viața surorii mele din gelozie sau nu știu ce l-a motivat. Cum ierți pe cineva care a luat viața surorii tale într-un mod atât de oribil?”, a afirmat sora vitregă a Reevei Steenkamp.
Tania Koen, avocatul părinților Reevei, a afirmat că i s-a propus ca aceștia să apară în documentar, însă au refuzat pentru că ar fi fost încă un film care se concentra pe Pistorius, nu pe fiica lor. „Nu au văzut documentarul încă, dar au fost traumatizați de trailer”, a mai spus Tania.
{{text}}