Fotbal   •   Liga 1   •   INTERVIU

Interviu inedit cu fratele Danei Budeanu, impresarul Tudor Guțilă » Cum ar putea fi valorificat Dennis Man și ce spune despre „ofițerul de presă” Mihai Stoica

Impresarul Tudor Guțilă, alături de Gadze, ghanezul cu 6 goluri în 28 de partide la FC Voluntari

Articol de Remus Răureanu   —  luni, 02 noiembrie 2020

Tudor Guțilă, fratele Danei Budeanu, e impresar și scouter din plăcere. El are o teorie despre valorificarea ideală a lui Dennis Man și se miră cum a ajuns Mihai Stoica „un ofițer de presă”, a cărui singură activitate o constituie redactarea mesajelor de pe Facebook.

Dana Budeanu are un frate. Fratele e pasionat de fotbal. Atât de pasionat, încât urmărește ligi la care niciun alt român nu se uită! „Pe jucătorul X l-am remarcat în Champions League CONCACAF, pe jucătorul Y l-am văzut în Panama, pe altul l-am remarcat într-un turneu U21 în Uruguay”. Chiar vede meciurile!

Le urmărește noaptea, remarcă fotbaliști și apoi îi propune în România. Câteva nume importate: Cooper, de la Oțelul și de la Dinamo, Goycoechea, portarul transferat de la AS Roma la Oțelul, Gadze, atacantul decisiv în salvarea lui FC Voluntari de la retrogradare în 2019.

Tudor Guțilă scotocește prin măruntaiele Americii de Sud, cu convingerea că astfel va găsi fotbaliști buni pentru Liga 1 și c-o să-i convingă pe antrenori, pe directori sportivi să meargă pe mâna lui.


- Tudor, de când ești impresar de fotbaliști?

- Din 2004, atunci am realizat primul transfer, l-am adus pe Cooper la Galați.

- De 16 ani? Nu prea te știe lumea.

- Sunt oameni din cluburi cu care vorbesc, mă cunosc. Nu sunt cunoscut pentru public, asta e adevărat, dar e mai important să fiu știut în business.

- De unde e legătura aceasta cu fotbalul? Ai jucat?

- Am jucat fotbal doar la un nivel amator, cât am fost în Anglia la studii. În Anglia, bursele din cele mai mari universități sunt acordate și în funcție de criteriul acesta, dacă participi la o competiție sportivă: fotbal, rugby, canotaj, tenis. Cu rezultate bune într-un sport obții mai ușor o bursă. Planul, când m-am apucat de impresariat, a fost să fac scouting și acest scouting să-l monetizez ca agent. Adică să descopăr jucători și să-i propun în România.

Guțilă: „E o nebunie să transferi din InStat”


- Cum îi descoperi? Cu InStat, cu unelte de genul acesta?

- Nu folosesc. În campionatele bune, nimeni nu ia jucători în funcție de InStat și de WyScout! Acolo toți se bazează pe scouting, urmăresc jucătorii. Și nu numai în campionatele mari se întâmplă așa. Am un exemplu cu o echipă din Cipru cu un patron rus, Pafos se numește clubul. A angajat o agenție care se ocupă de scouting și a găsit câțiva jucători bunicei până acum.

- De ce nu e bun InStat pentru un transfer?

- InStat îți oferă parametrii unui jucător într-o situație dată. În contextul acela jucătorul nu se va mai regăsi! Îl iei dintr-un alt campionat, din alt mediu. Când aduci un jucător, parametrii din InStat sunt relevanți doar pentru trecutul lui! Din păcate, în România oamenii se uită la numere: de câte ori a dat cu capul, câte deposedări a făcut... Și lumea e șocată că un fotbalist care părea bun în InStat nu mai e bun în realitate. Cea mai mare problemă e că în România nu există continuitate. Din cauza asta un conducător se gândește „De ce să muncesc pentru viitorul clubului dacă eu n-o să stau prea mult pe aici?”

- Grija e să completeze lotul acum.

- Mi se pare o nebunie când aud un conducător care spune „Am nevoie de 11 jucători acum!”. Ce ai făcut în ultimele șase luni? Te-ai trezit acum? OK, ai vândut un fotbalist acum, s-a întâmplat să rămâi descoperit, aduci altul în locul lui. Dar cum să cauți 11 jucători de azi pe mâine?! Vine un antrenor nou și cere 11 jucători noi! El nici măcar nu-i știe, habar nu are ce caută, vrea doar fotbaliști noi!

Tudor a condus, pentru o scurtă vreme, clubul Axiopolis Cernavodă, din liga a treia

Guțilă: „Man e înlocuitorul ideal pentru Havertz!”

- Proprietarilor de cluburi le plac transferurile, fiindcă fotbalul e o jucărie plăcută.

- E o jucărie și e bine să o ai drept hobby, că peste tot în lume patronii folosesc fotbalul ca pe o jucărie. Dar lumea vrea să mai facă și bani. Îți dau un exemplu: Dennis Man.

- Ce e cu el?

- El poate să joace la oricare club din lume. E special copilul, chiar este special! Gigi vrea 15 milioane.

- Pare accesibilă suma?

- Imposibilă! Orice ar spune Becali, e imposibil să ia acum 15 milioane pentru Man! Îmi permit să îți povestesc fiindcă i-am spus și Aneimaria, nu o bârfesc acum. Eu m-aș fi dus la Leverkusen, doar acolo! Și-l propuneam pe Man.

- Care e legătura cu Bayer?

- De la Leverkusen a plecat Kai Havertz la Chelsea, iar Man e fotbalistul care se apropie cel mai mult de el. Bayer joacă ultraofensiv, ambele extreme intră în centru, exact pe stilul convenabil pentru Man.

- Poate Bayer răspundea „Nu ne interesează Man, nu e îndeajuns de bun!”

- Să zicem că răspundeau așa nemții. „Nu vă place jucătorul? Nu-l cumpărați, împrumutați-l! Dați-mi trei milioane de euro pentru împrumutul pe un an. Dacă vă place după un an, îmi dați 25 de milioane după un sezon!”

- Și dacă după un sezon nu erau mulțumiți?

- Îi mai dai o opțiune lui Leverkusen: „Nu sunteți hotărâți? Vi-l mai împrumut încă un an cu trei milioane de euro! Dacă îl cumperi după al doilea an îmi dai 35 de milioane de euro, nu doar 25 de milioane!”

- Și spuneau și după al doilea an că e slab Man!

- Bine, să zicem că e un eșec Dennis Man! Gigi a consumat cu el 500.000 de euro plus salarii, să zicem un milion în total. Steaua nu joacă în cupele europene, nu are nevoie de Man ca să termine a treia în Liga 1. Pe primul loc n-o să termine, e vizibilă diferența față de CFR și față de Craiova. Dacă îl dă pe Man, așa recuperează banii și îl expune pe Dennis într-o vitrină fantastică. Una e să dai 15 goluri în România, alta e să dai 15 goluri în Bundesliga! Leverkusen l-a vândut pe Havertz la Chelsea cu 70 de milioane. Poate să-l vândă și pe Man cu 40, cu 50 de milioane! Cei de afară nu sunt idioți! Trebuie să înțelegem foarte clar că nu aruncă banii așa, aiurea!

Guțilă: „MM? Un ofițer de presă”

- Becali nu ar da niciodată un jucător sub formă de împrumut!

- Eu cred că e un om care simte un business. Poate că nici nu are cine să-i explice lucrurile acestea. Lumea din club evită să-i zică ceva, că e mai bine să stea pe un loc călduț.

- Nici cu impresari nu vrea să aibă de-a face. Cum ți se pare?

- Aici îi dau dreptate lui Gigi, că nu acceptă să le achite comisioane agenților. Dacă eu, ca impresar, îl reprezint pe jucător, de ce să-mi dea Becali bani? Trebuie să iau bani doar de la jucător! Problema e când apar intermediari. Ei reprezintă cluburile. Poate un agent spaniol nu are conexiuni în România. Un intermediar care găsește jucătorul și-l propune către club merită un comision. Adică are o justificare comisionul. Dacă ești agentul fotbalistului, nu ai cum să-i ceri bani și clubului! Sau mai poți să ceri comision dacă vine clubul către fotbalist. Așa cum a fost cazul lui Laidouni, fost la Voluntari, un jucător care acum joacă în Champions League. Becali n-a vrut să încalce principiul de a nu plăti comisioane către agenți și a pierdut un fotbalist care ar fi fost bun. Oricum, Steaua încă mai e o marcă, jucătorii care trec pe acolo se vând mai ușor.

- Încă mai are o imagine bună clubul?

- Foarte bună! Dar nu știu cât o să mai fie.

- Fără grupe europene, fără numele Steaua. Că ai tot spus tu Steaua, dar e FCSB!

- Numele nu mai contează.

- Crezi că nu contează?

- Sigur nu contează! Gigi a făcut foarte bine că a renunțat. El nu are nevoie de CSA, chiar nu are nevoie!

- Suna altfel Steaua București.

- Pentru cine?

- Pentru suporteri, pentru noi.

- FCSB și CSA sunt două lucruri distincte, din punctul meu de vedere. CSA are suporterii care se bucură când îi văd pe Pițurcă, pe Lăcătuș, pe Bumbescu. Pe acei fani nu îi vrea Gigi! El are suporterii care sunt cu Man, cu noua generație. Oamenii aceștia tineri nu vor merge niciodată către CSA. Nu-i interesează Cupa Campionilor, nu au cum să se mai lege emoțional de Steaua veche! Sigur, oamenii care țin cu CSA își vor duce copiii acolo, îi va ajuta și stadionul nou, echipa o să crească, dar FCSB este societatea cea mai profitabilă din fotbalul românesc. Din păcate, ceea ce are Becali în jurul lui n-o să-l ajute mult.

- Conducerea clubului? La ea te referi?

- Nu numai la conducere, la tot ceea ce are în jur. Mă refer și la „ofițerul de presă”, că n-are cum să spună că e conducător! Și mă refer și la ceea ce se petrece la centrul de tineret, la multe lucruri pe care Gigi sigur nu le știe. Oricum, apropo de „ofițerul de presă”, e noaptea minții să pierzi cu 2-5 la Iași și tu să te compari pe Facebook cu Manchester City! E de grădiniță, nu poți să faci așa ceva!

- Despre Mihai Stoica vorbești. Ai avut tangențe cu el?

- Nu, nicio legătură, eu doar observ din exterior. El nu e un neavenit, e un om cu niște rezultate... Ai o experiență, cum să arunci așa cuvintele? „S-a născut o nouă generație!”. Cu Bacika Topola, puneau sârbii ăia mingea la centru și dădeau goluri o dată la două minute. Mie nu mi se pare că FCSB ar avea vreun fotbalist foarte bun dintre cei produși de club. Era copilul dat la Clinceni....

- Dumitru.

- Așa. „Noul Aguero”. Care Aguero? Că nici n-atinge mingea la Clinceni! Ușor cu cuvintele, că nu ai pe ce să te bazezi!

Cooper de la Oțelul a fost foarte bun, Cooper pe care l-a adus Dinamo era un alt jucător. Era multimilionar după contractul cu Toronto, cu care câștigase campionatul în MLS, și nu mai avea chef. La Galați mânca pământul, că venea din America de Sud, unde avusese un salariu de 600 de dolari. Înțelegerea era să-i mai dea niște bani "la negru", dar nu-i dădeau nimic

N-am să înțeleg niciodată de ce foștii fotbaliști ar trebui să aibă locuri asigurate în cluburi! Ce îi face pe ei să fie pricepuți la gestionarea unei societăți? Eu sunt absolvent de ANEFS, am învățat, am încercat să înțeleg cum funcționează lucrurile

Îți dau un exemplu despre cum se comportă managerii din România: înainte de Mondialul din 2018, partenerul meu din Uruguay mi l-a propus pentru campionatul românesc pe Varela, fundașul dreapta de la Manchester United. L-au refuzat toate echipele de la noi! El a revenit în Uruguay, la Penarol, și a jucat titular în primul meci de la Mondial!

 

Tudor Guțilă, impresar

Cooper a fost primul jucător adus de Tudor Guțilă în România

4 meciuriși un gol are Dennis Man în naționala de seniori. La "tineret" a adunat 20 de partide și 6 goluri. El a fost ofertat recent de ȚSKA Moscova, însă rușii au oferit doar 6 milioane de euro, o sumă pe care Becali a considerat-o inacceptabilă

Citește mai multe interviuri marca GSP:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.