Lucrările pentru demolarea clădirilor și a turnului IFMA, înalt de 114 metri, de pe terenul de 25.770 de metri pătrați, care îi aparține lui Ion Țiriac, au ajuns la final.
Magnatul deține terenul aflat în zona Giulești, în apropiere de Gara de Nord și Gara Basarb, de la începutul anilor '90, însă până de curând nu a fost interesat să îl valorifice.
Abia din decembrie 2019 au început lucrările de demolare a zeci de imobile, printre care și a turnului IFMA, care la acel moment a fost a patra cea mai înaltă clădire din București. În prezent, din clădirile care au aparținut înainte Societății Române de Ascensoare, au mai rămas doar beton concasat care se vinde la tonă.
Complex rezidențial în locul turnului IFMA?
Până în primăvară se dorește ca toată suprafața să fie eliberată. Oficialii companiei Țiriac Imobiliare nu au dezvăluit ce planuri au pe urmă, însă susțin că vor să redea zona circuitului bucureștean.
Totuși, pe piața imobiliară au apărut informații că aici se va construi un complex rezidențial de lux, cu birouri, apartamente, penthouse-uri spațioase, dotate cu piscină și SPA interior. Proiectul ar urma să înceapă în vara anului următor și va avea termen de finalizare de trei ani.
Turnul IFMA a fost construit de Nicolae Ceaușescu în perioada 1986-1988 și avea scopul de a testa cele 55 de ascensoare care deserveau Casa Poporului. Totuși, el nu a mai fost folosit niciodată deoarece lifturile erau asamblate direct la destinație.
Cele mai înalte clădiri din București în prezent:
- Sky Tower: 137 de metri
- Catedrala Mântuirii Neamului: 120 de metri
- Globalworth Tower: 118 metri
- Ana Tower: 110 metri
- Tower Center International: 106 metri
- Casa Presei Libere: 104 metri
{{text}}