Contra Barcelonei, Mircea Lucescu (75 de ani) a avut o echipă cu o medie de vârstă de 23,1 ani. Cu Neșceret în poartă, tânărul de 18 ani aflat la primul meci în Ligă. ”A fost fantastic. El ne-a dat încredere”, l-a felicitat antrenorul lui Dinamo Kiev.
UPDATE
UEFA nu va deschide până la urmă niciun caz împotriva lui Mircea Lucescu, după ce antrenorul român a criticat sistemul VAR.
Are 75 de ani, e cel mai în vârstă antrenor din istoria Ligii Campionilor, și rezistă în fața Barcelonei pe "Camp Nou", fiind aproape de o remiză cu cea mai tânără echipă. Forțat de o situație critică, fără 13 jucători la Dinamo Kiev (nouă bolnavi de coronavirus, trei accidentați și căpitanul Sidorciuk suspendat), Mircea Lucescu a avut în Catalunya un lot cu o medie de vârstă de 22,8 ani și o medie a titularilor de 23,1, chiar 22,2 în faza defensivă, incluzând și goalkeeperul. Cu un portar de 18 ani debutant în Champions, Ruslan Neșceret, la doar al doilea meci oficial la seniori, și un stoper tot de 18, Ilia Zabarnîi, și el lansat de "Il Luce"!
„Am înțeles că nu prea a fost penalty”
„Cred că meritam cel puțin un egal, dar, în aceste circumstanțe, am făcut un meci bun. Sunt mândru de băieți”, a declarat Lucescu, care are un mic reproș către arbitrul englez Michael Oliver: „Am înțeles că nu prea a fost penalty”. Chiar la start, când Messi a fost faultat în careu, tot el transformând pentru 1-0.
„Am pornit mai timid, apoi jocul a crescut, surprinzând cu multe contraatacuri rapide. Ne-am creat ocazii, dar s-a văzut lipsa de experiență, de aceea am ratat și în situații de unu la unu”. Patru ocazii mari irosite de kieveni, trei singuri cu Ter Stegen.
„Trăiesc ca într-un basm”
e altfel, portarii au fost cei mai buni miercuri seară. Ter Stegen, care nu mai jucase din 14 august, de la acel 2-8 cu Bayern, în "sferturile" CL. Și Neșceret, fără greșeală. „Remarc debutul lui Neșceret. Fantastice parade! Și multe, și de calitate. El a dat încredere echipei. O prestație extraordinară”.
Neșceret încă plutește: „Trăiesc ca într-un basm. Prima oară în Champions League și pe un asemenea stadion. E un vis pentru orice fotbalist”. El va apăra, probabil, și duminică, în cea mai importantă partidă a anului din Ucraina. În campionat, acasă, împotriva lui Șahtior. Dacă învinge, Dinamo Kiev se distanțează la șapte puncte de marea rivală.
18 ani și 287 de zileare Ruslan Neșceret, portarul lui Dinamo Kiev care a debutat în Liga Campionilor
Dacă nu am fi ratat atâtea ocazii, ne-am fi putut întoarce acasă cu cel puțin un punct. Suntem mulțumiți de joc, dar dezamăgiți de înfrângere.
Viktor Țigankov, căpitan Dinamo Kiev
Dinamo e o echipă foarte competitivă, care a jucat cu încredere, în ciuda problemelor. Putea fi egal. A fost mult mai periculoasă decât ne așteptam. Ter Stegen? Incredibil! Și goalkeeperul Kievului a fost excelent.
Ronald Koeman, antrenor Barcelona
Riscă să fie suspendat la retur
a sfârșitul partidei de pe "Camp Nou", Lucescu s-a declarat total împotriva tehnologiei video. „Fotbalul e un spectacol pentru fani, pentru televiziune. Nu e nici handbal, nici baschet", a declarat antrenorul lui Dinamo Kiev. „VAR nu ajută. Totul depinde acum de al patrulea sau al cincilea arbitru, de cineva care stă într-o cameră și decide în fața unui monitor. Mi-e greu să înțeleg. Sunt contra tehnologiei în acest caz. Ar fi mult mai bine fără VAR”. Potrivit cotidianului catalan Sport, tehnicianul riscă o etapă de suspendare din partea UEFA, ceea ce ar însemna că ratează returul cu Barcelona, din 24 noiembrie.
„Prea leneș, am cerut să fiu pus în poartă”
Cine este Ruslan Neșceret, al treilea portar al Kievului (titularizat după ce Bușcian și Boiko s-au îmbolnăvit de coronavirus), cel care a impresionat la debutul în Ligă, la doar 18 ani? Născut la Mukacevo (770 kilometri de Capitală), a ajuns la Dinamo la 12 ani, după ce părinții au refuzat să-l lase să plece de acasă cu doi ani înainte. "La început, eram când fundaș, când atacant. Apoi, prea leneș să alerg, am cerut să fiu pus în poartă", povestește el cu umor presei ucrainene. Înalt (are acum 1,90 m), a jucat mereu la echipe mai mari de vârstă, ceea ce l-a ajutat enorm. Are o mare calitate, e foarte bun la penaltyuri. De altfel, a ghicit colțul în care a tras Messi, dar șutul a fost prea puternic și bine plasat. Ruslan urmărește cu atenție patru portari din fotbalul actual: Alisson, Oblak, Ter Stegen și Ederson. Curtat de Monaco, vrea să joace în Premier League. Dar visul său este Real Madrid.
„Irina, Irina... sunt îmbrăcat adecvat sau nu?”
Un moment amuzant la conferință. Când jurnalista ucraineană Irina Koziupa (de la Tribuna.com) s-a prezentat, Lucescu a zâmbit: "Irina, Irina... Sunt îmbrăcat adecvat sau nu?". Răspunsul: "Întotdeauna sunteți bine îmbrăcat".
Cel puțin un egal cu Ferencvaros
După trei meciuri, Dinamo Kiev are un singur punct în grupa G. Putea avea trei, dacă nu era egalată în ultimul minut la Budapesta (2-2). Dar rămâne pe locul 3, cu o perspectivă mai bună de a se califica în "16-imile" Europa League. E peste Ferencvaros la golaveraj (3-6, față de 4-11 al maghiarilor) și, dacă niciuna nu mai obține un punct cu Barcelona și Juventus, un egal (0-0, 1-1, 2-2) în ultima etapă, din 8 decembrie, i-ar fi suficient lui Lucescu în meciul direct pentru a rămâne pe 3 și la final.
Messi a debutat tot contra lui Lucescu
Pe 7 decembrie 2004, Leo Messi a jucat primul său meci în grupele Ligii în tricoul Barcelonei tot împotriva lui Mircea Lucescu. Atunci, a câștigat Șahtior, 2-0 în Ucraina (ambele goluri Aghahowa), la echipa din Donețk fiind printre titulari Bărcăuan și Stoican.
Cinci goluri, toate din penalty
Un început de sezon total neașteptat pentru Messi. Are doar patru goluri în nouă partide cu echipa blaugrana în LaLiga și Champions, numai din lovituri de la 11 metri. Mai are o reușită în această toamnă la naționala Argentinei. Tot din penalty! Căpitanul Barcelonei a marcat ultimul gol din acțiune pe 8 august, la 3-1 cu Napoli, în returul "optimilor" CL.
{{text}}