Stiri extrasport

Medicamentul din Rusia donat de Becali, apreciat de spitalele românești: „E blând, fără reacții adverse” » De ce nu mai au acces spitalele la el

Gigi Becali

Articol de Remus Dinu  —  Friday, 06 November 2020

Mulți au ridicat din sprâncene când Gigi Becali a anunțat în aprilie că aduce un medicament din Rusia pentru a trata pacienții de COVID-19 din România, dar spitalele au apreciat ajutorul dat, fiind un medicament ieftin, și l-au folosit. Totuși, a urmat o situație contradictorie: Arbidol nu mai poate fi importat de spitalele românești, nefiind aprobat în UE. 

„Nu mai cumpăr măști pentru spitale pentru că se ocupă statul de asta. Dar am vorbit din nou cu fata domnului Streinu Cercel și am comandat un medicament care nu mai există. Era foarte bucuroasă că am reușit pentru că nu mai e acest medicament. Se numește Arbidol. L-am comandat și l-am plătit deja. Aduc 100.000 de bucăți din Rusia”, declara Gigi Becali la Pro X, în urmă cu 6 luni, când România era în izolare.

Finanțatorul FCSB ar fi folosit Arbidol să își trateze și mama, care s-a infectat cu COVID-19. Specialiștii de la mai multe spitale românești care l-au folosit îl descriu drept „blând”, fără reacții adverse importante și accesibil ca preț, conform Libertatea, iar donațiile lui Becali au fost binevenite. 

„Este unul dintre cele mai blânde antivirale pe care le-am folosit împotriva COVID-ului”, spune dr. Andrei Vâţă, de la Spitalul de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi. Asta, deși lumea științifică se îndoiește în continuare de eficiența medicamentului rusesc. 

Totuși, există o contradicție. Arbidol este fără licență în UE și nu poate fi importat de instituțiile românești. Unii români, cu statut de persoană fizică, au vrut să-l aibă la îndemână, dar li s-a refuzat coletul în vamă, notează Libertatea, care a întrebat fără succes autoritățile de ce Gigi Becali a reușit să-l importe, iar alții nu.  

Ce este Arbidol: fără licență în UE, SUA și Marea Britanie

 „Arbidol conține ca substanță activă umifenovir, un medicament antiviral dezvoltat în Rusia la sfârșitul anilor 1980. Este utilizat și prescris ca un tratament profilactic și pentru răceală. Sute de milioane de doze se vând anual. Medicamentul nu are însă licență pentru SUA, UE și Marea Britanie”, potrivit evz.ro.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.