Fotbal   •   Liga 1   •   INTERVIU

VIDEO Interviu sincer cu cel mai atipic jucător din Liga 1: „Vreau să fiu rezervă” + de ce nu regretă că n-a prins naționala sau un transfer în Europa

Răzvan Pleșca are aproape 250 de meciuri pentru Gaz Metan Mediaș

Articol de Remus Dinu   —  vineri, 06 noiembrie 2020

Răzvan Pleșca (37 de ani), jucător reprezentativ pentru Gaz Metan Mediaș, a vorbit fără rețineri despre viața și cariera sa, într-un interviu de 50 de minute acordat joi la GSP Live.

Ajuns la finalul carierei, Răzvan Pleșca mărturisește cu o sinceritate rar întâlnită în fotbalul românesc că nu regretă faptul că nu a jucat în străinătate sau la echipa națională. Curtat de-a lungul timpului de mai multe echipe importante din Liga 1, goalkeeper-ul explică de ce a rămas de fiecare dată aproape de casă, la Gaz Metan, alături de care a cunoscut cele mai mari satisfacții și unde conducerea l-a privit ca pe un „fiu al clubului”. 

În probabil ultimul său sezon de dinainte de retragere, Răzvan Pleșca spune că „și-a propus să fie rezervă” și dezvăluie care a fost cel mai valoros compliment pe care l-a primit în întreaga carieră.

- Răzvan, știu că tu l-ai propus pe Buzbuchi la Gaz Metan, cel care până la urmă ți-a luat locul în poartă. Spuneai că vrei să fii un fel de Buffon, iar el să fie Szczęsny.


- Bufon cu un singur «f», să ne înțelegem! În ultimii doi ani, am jucat aproape toate meciurile și simt acest lucru. S-a adunat oboseală, atât fizică, cât și mentală. Nu vreau să joc până când voi ajunge să mă fac de râs. Consider că perioada mea cea mai bună s-a încheiat. În acest sezon, vreau să fiu mai mult rezervă. Dacă se va apela la mine, voi face tot posibilul să mă descurc cât de cât onorabil și vreau ca suporterii să rămână cu o imagine cât mai bună a mea.

„Oricine poate să plece, în afară de tine!”

- S-a scris intens vara aceasta despre un transfer la CS Universitatea Craiova. De ce nu s-a mai realizat?

- În general, cam în toți anii pe care i-am petrecut la Mediaș, am avut această problemă. Indiferent cine a fost președinte, i-a fost greu să-și asume riscul de a mă lăsa să plec. Nu ar fi fost văzut prea bine în oraș dacă ar fi făcut asta. Am avut oferte, dar am primit mereu același răspuns: «Oricine poate să plece, în afară de tine!». 


- Îți pare rău că n-ai ajuns la Craiova?

- Sunt 50-50. Poate ajungeam la Craiova și cei de acolo ar fi fost nemulțumiți de mine sau nu mă adaptam. M-am stabilit la Mediaș, aici am familia. Aici, dacă prind o zi mai slabă, nu-mi reproșează nimeni asta.

- Ți-ai schițat vreun plan pentru retragere? Acesta este ultimul sezon, nu?

- Eu așa zic, că e ultimul sezon, dar asta zic de vreo trei ani. M-am înscris la niște cursuri online, am ales să merg pe partea de marketing sportiv. Din ce am descoperit până acum, e ceva ce îmi place foarte mult și am foarte mult entuziasm pentru viitor. Portarii nu prea se fac antrenori principali. Să fiu antrenor cu portarii nu mă atrage. Nu sunt eu omul care să urmărească un mijlocaș pe DVD-uri și să spună dacă e bun sau nu.

- Rămâi în club? Ți s-a propus vreo funcție după ce te retragi? 

- Da. Clubul nostru are nevoie de un departament de marketing, iar eu m-aș bucura să ocup această funcție.

Răzvan Pleșca: „Nu știu dacă m-aș fi adaptat în străinătate”

- Acum, la final de carieră, regreți că n-ai jucat și în străinătate?

- Nu! Nu știu dacă m-aș fi adaptat. Făceam în fiecare vară cantonamente în străinătate și, oricât de frumos era peisajul, după două, trei săptămâni abia așteptam să mă întorc acasă. Nu e un regret. Eu sunt mare fan al fotbalului englez, mă gândeam că poate mi-ar plăcea să joc acolo. Am jucat vara trecută un amical cu Charlton și mi-am dat seama care e nivelul și că nu cred că aș fi făcut față.

- De ce spui asta? Poți detalia? 

- Ei mi se păreau niște uriași, sunt la un cu totul alt nivel. De altfel, când am luat gol, a fost o situație de unu la unu. La cum a venit atacantul spre mine, mai mult m-am ferit, ca să nu mă accidenteze. La ei, toate intrările erau la limită.

Pleșca: „Nu se punea problema să fiu titular la FCSB”

- Ai fost la un moment dat și pe lista FCSB-ului, îmi amintesc că Mihai Teja te-a dorit foarte mult. De ce nu ai ajuns acolo?

- Am avut o relație bună cu domnul Teja. Ar fi vrut să-l urmez la FCSB, dar am primit același răspuns din partea oamenilor de la Mediaș. Mi-au spus că nu mă pot lăsa să plec, mai ales că atunci venise domnul Edi Iordănescu la echipă. Nu-mi pare rău că nu am plecat, a urmat o perioadă frumoasă la Mediaș, cu rezultate bune.

- Te-ai gândit cum ar fi fost să lucrezi în „cazanul încins” de la FCSB?

- Nici la Craiova, nici la FCSB, nu se punea problema ca eu să fiu portarul titular. Aș fi fost rezervă și s-ar fi apelat la mine doar în caz de nevoie. Așa că nu cred că aș fi fost foarte expus criticilor, deoarece n-aș fi jucat foarte mult sau aș fi jucat în meciurile mai puțin importante.

„Mulți se cred mai buni decât au fost în realitate! Eu nu fac greșeala asta”

- Rămâne un regret că n-ai fost convocat măcar o dată la echipa națională? 

- Nu! Îmi place să fiu sincer cu mine. Cred că mulți jucători fac greșeala asta după ce se retrag și se cred mai buni decât au fost în realitate. Eu nu pot să fac această greșeală. Trebuie să fiu realist. În perioada în care mi-am desfășurat activitatea, la națională erau Tătărușanu, Pantilimon, care venea de la Manchester City, Silviu Lung. Ei meritau să fie convocați. Eu am fost un portar bun la o echipă mică și sunt mândru de acest lucru.

- Dacă ai putea da timpul înapoi, ai face vreo schimbare în cariera ta?

- Nu! Timpul a demonstrat că nu am de ce să am regrete. În trecut, am mai avut discuții și oferte de la echipe precum Rapid, FC Vaslui. Nu era bine dacă ajungeam acolo. Acele cluburi fie au intrat în faliment, fie s-au desființat.

- La apusul carierei tale, ne poți spune un moment care a rămas special pentru tine?

- Spun ceva memorabil ce s-a întâmplat recent. Toate cluburile din Liga 1 sunt obligate acum să aibă și o echipă de fotbal feminin sub 15 ani. Mi-a povestit antrenorul de acolo (n.a. - de la Gaz Metan) că a venit o fată să se înscrie și a spus că vrea să fie portar fiindcă eu sunt idolul ei. Cred că e unul dintre cele mai frumoase complimente pe care le-am primit în cariera mea.

Răzvan Pleșca, erou în fața lui Mainz

Unul dintre momentele de referință din cariera lui Pleșca s-a petrecut în 2011, în „dubla” din Europa League cu Mainz. După 1-1 în turul din Germania, Gaz Metan a rezistat eroic în retur și a trimis meciul în prelungiri și, ulterior, la penalty-uri. Portarul Răzvan Pleșca a fost erou, a apărat două penalty-uri, iar micuțul oraș de pe malul râului Târnava Mare reușea o performanță uluitoare: calificarea în play-off-ul Europa League, unde a pierdut ulterior fața Austriei Viena.

Pleșca a evoluat de-a lungul carierei pentru FC Național, Politehnica Iași, Gaz Metan Mediaș și FC Botoșani. La Mediaș, Pleșca e un jucător emblematic: a evoluat în 248 de meciuri în toate competițiile, evoluând alături de Gaz și în cupele europene

VIDEO Emisiunea integrală cu Răzvan Pleșca

Vezi și alte știri din intervenția lui Răzvan Pleșca la GSP Live:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.