Fotbal   •   Nationala   •   INTERVIU

VIDEO EXCLUSIV Interviu cu jucătorul-surpriză chemat de Rădoi la lot: „Mama a murit când aveam 19 ani! Voiam să las totul” » Ce spune despre Hagi, Reghecampf și echipa națională

FOTO: https://www.facebook.com/NationalaRomanieiOfficial/

Articol de Vlad Nedelea, Alexandru Grigore   —  luni, 09 noiembrie 2020

Bogdan Mitrea e surpriza lui Mirel Rădoi pentru ultimele meciuri ale naționalei României din 2020, cu Belarus, Norvegia și Irlanda de Nord.

  • 11 noiembrie: România – Belarus (amical) – 19:00, “Ilie Oană” Ploiești
  • 15 noiembrie: România – Norvegia (Liga Națiunilor) – 21:45, “Arena Națională” București
  • 18 noiembrie: Irlanda de Nord – România (Liga Națiunilor) – 21:45, Windsor Park Belfast

Fundașul de 33 de ani de la Sepsi a fost convocat de urgență, după accidentarea lui Bălașa și vorbește într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor despre cariera lui și despre debutul la echipa națională.

- Bogdan, cum e să revii la prima reprezentativă la 33 de ani?

- Extraordinar, cum să fie?!


- Ce înseamnă pentru tine naționala?

- Am mai fost acolo. Din păcate, n-am evoluat. E ceva... Cum să spun?! Să ajungi la naționala țării tale e un vis. Să joci în cele mai importante competiții și pe cele mai importante stadioane e o mândrie. La asta visezi de când te-ai apucat de fotbal. Când te lași și ai ceva de povestit, cu aceste amintiri începi.

- Vara asta te-ai întors în România, la Sfântu Gheorghe, după 3 sezoane petrecute în Cipru și în Slovacia. Cum ai regăsit Liga 1?

- Cu ceva mai multe probleme. Cauzate, sigur, și de pandemie. M-a atras proiectul Sepsi, altfel nu știu dacă aș fi revenit. Sunt puține cluburi la care aș fi venit. Știam că aici se vrea ceva serios și deocamdată pot spune că am găsit exact ce am discutat cu cei din conducere.

- De ce aveai reticența asta de a te întoarce?

- E mai frumos "afară", ca străin ești mai liniștit. Așa am simțit eu. Probabil și pentru că am jucat mulți ani în România, apoi am prins gustul campionatelor din străinătate și nu m-aș fi întors așa repede. Repet, n-aș fi venit oriunde. La Sepsi e un proiect bun, oamenii tind către ceva frumos. Multe formații bat pasul pe loc, aici se construiește de la infrastructură, se vrea mai mult.

Liniștit la Trnava


- Începutul pandemiei te-a prins la Spartak Trnava, cum era în Slovacia?

- Am avut noroc că am fost acolo. Sincer, nu s-a simțit mai deloc. Puteam ieși afară, n-am prins momente să stau în casă. Doar că era oprit campionatul. Nici restaurantele nu erau închise. Nimic. Serveau la fereastră, dar nu simțeai ceva deosebit.

- Auzeai însă de acasă cum e în țară...

- Daaa. Cu declarații, cu ore specifice la care aveai voie să ieși din casă. A fost o situație delicată, dar eu și familia mea n-am simțit-o.

- Ți-e teamă de ceea ce vezi în țară, în lume?

- Nu. Cred că trebuie să învățăm să trăim cu acest virus. Asta e situația. Să învățăm să păstrăm distanța, să ne dezinfectăm, să ne spălăm pe mâini. Lucruri care-s normale până la urmă. Până la chestia cu virusul, uitaserăm aceste lucruri. Să fim serioși, cine se spăla așa des pe mâini. Mâncai și uitai să te speli pe mâini. Deși de mic învățaseși cât de importantă e igiena.

Bogdan Mitrea

VIDEO  Bogdan Mitrea, declarație surprinzătoare: „După Hagi aș merge oriunde, cu Reghecampf nu aș putea lucra niciodată”

- Unde ai trece experiența FCSB? La bune sau rele?

- A fost o perioadă scurtă, doar 6 luni. Am învățat niște chestii.

- Ce, mai exact?

- Hmm... Nu vreau să intru în detalii, nu am discutat acest subiect public și nici n-am să o fac, dar nu am rămas afectat după acea experiență. Ce s-a întâmplat acolo a fost un episod și atât. Am plecat apoi, am jucat meci de meci pe unde am fost, am primit banderola la două echipe, deci nu m-a afectat deloc. N-am ce să mai...

- Deci te-ai simțit cumva nedreptățit de cineva, de patron poate?

- E clubul dânsului, patronul poate face ce vrea. Nu-l judec eu, e treaba lui. A fost o experiență, m-am dus la FCSB pentru că am vrut, mi-am dorit. Știam unde mă duc, mi-am asumat. Din păcate, nu s-a putut să rămân mai mult acolo. Dar știu că n-a fost în totalitate vina mea. Pentru că dacă ar fi fost vina mea, probabil că aș fi fost unicul exemplu. În ultimii ani, cred că-s peste 100 de jucători sacrificați. Cred că din moment ce am ajuns acolo, toți am demonstrat ceva în fotbal. Nu se poate ca din 100 de jucători niciunul să nu fie la standardele lui. E treaba lor, n-am nicio problemă cu ei. O consider o experiență plăcută, pentru că am avut șansa să joc în Champions League, Europa League, iar pentru asta n-am ce să le zic.

- Rămâi totuși cu regretul că nu ți-au oferit mai multe șanse?

- Da, mi-aș fi dorit să stau mai mult timp, să joc mai multe partide, poate un sezon sau două, meci de meci. Și atunci aș fi putut spune dacă puteam sau nu să fac față. Dar așa, după 9 jocuri, sau câte am jucat eu acolo, când și când, asta este... Nu mai contează.

- Rămâi totuși cu regretul că nu ți-au oferit mai multe șanse?

- Da, mi-aș fi dorit să stau mai mult timp, să joc mai multe partide, poate un sezon sau două, meci de meci. Și atunci aș fi putut spune dacă puteam sau nu să fac față. Dar așa, după 9 jocuri, sau câte am jucat eu acolo, când și când, asta este... Nu mai contează.

- Grupul cum era?

- N-a fost grup. Au fost fotbaliști buni. Chiar aveam calitate. Un grup e mult zis, erau mai multe grupuri eventual...

VIDEO Dezvăluiri-șoc ale lui Bogdan Mitrea, fost jucător la FCSB și Viitorul: „Mama a murit când aveam 19 ani! 3 luni n-am jucat fotbal. Nu luam bani, condițiile nu existau”

- Ai prins acele meciuri cu Manchester City, cum a fost?

- Unic! Pentru asta nu am ce să zic despre ei. Mi-au oferit șansa de a evolua în Champions League. A fost superb.

- Tribunele pline, însă și o coregrafie care arăta altceva decât probabil v-ați fi așteptat, nu?

- Da. A fost... Eram pe bancă. Prima dată am văzut București și nu știam exact ce e. Mi-am dat seama apoi că a fost o farsă. Asta e, bravo lor! Nu mi-am dat seama imediat de amploarea farsei. Pentru că eram concentrați la meci, aveam chestii mai importante

Campionatul Ciprului e foarte bun. Și eu prima dată am catalogat competiția după țară. Țară mică, campionat slab. Dar nu era așa. Și acum fiecare echipă are jucători din LaLiga, din Premier League, din Serie A. Am avut colegi care au fost în top cu Messi, ca golgeteri

- Bogdan Mitrea, fundaș Sepsi

VIDEO „Hagi? Un geniu!"

- Cum e să fii antrenat de Gheorghe Hagi?

- Frumos! E un geniu, un geniu absolut. Te învață fotbal. Ce înseamnă cu adevărat fotbalul?

- Cum e Hagi antrenorul, față de cel de pe bancă, de la interviuri?

- Hagi... De fapt, domnul Hagi înseamnă fotbal non-stop. Pentru dânsul fotbalul e viață. Un om mai pasionat de fotbal nu am văzut. Pentru asta consider că e un geniu. Trebuie să-l exploatăm mult mai mult, noi, ca țară.

- Merită să fie selecționer?

- Ar merita să fie orice. Dacă nici Hagi nu merită să fie orice în țara asta, nu știu cine merită. La nivel de fotbal spun.

- Cum e Viitorul de acum față de echipa la care ai evoluat tu?

- Lipsește domnul Hagi, clar. Suntem obișnuiți cu Viitorul, asociem practic această echipă cu Hagi. Și dânsul a avut rezultate acolo. Viitorul a ajuns la un nivel la care puteai spune că se bate la campionat înainte de fiecare ediție. Acum e un mix, străin și români. Cred că e una dintre puținele formații din țară unde patronul nu intervine peste antrenor. Nu se va întâmpla asta niciodată. Viitorul e un club profesionist.

VIDEO Publicitate pentru Rachid Bouhenna! Mitrea, sfaturi pentru FCSB: „E cel mai bun! Ar fi o lovitură"

- Transformă-te în impresar și încearcă să-l vinzi pe Bouhenna, colegul tău din defensivă.

- Jucător foarte bun. Are tot ce-i trebuie pentru un fundaș central modern. E puternic, tehnic, tactic știe jocul. E profesionist, mi-a fost ușor să mă integrez cu el fiindcă are experiență.

- Ar câștiga FCSB un fundaș bun dacă l-ar lua?

- Sunt convins. E unul dintre cei mai buni fundași centrali din țară. Dacă nu cel mai bun.

- Cluj sau București?

- Clar Cluj. Cred că sunt subiectiv. M-am născut acolo, am copilărit. Probabil mă integrez mai bine. Bucureștiul te fură, e adevărat. O amestecătură, e un haos. Pentru mine e haos, trafic, aglomerație, agitație. Nu aș putea locui definitiv aici.

- Cea mai frumoasă amintire din carieră?

- Cred că momentul când am depășit recordul de goluri ca fundaș. Când am marcat al 14-lea gol. E greu de atins, probabil că nu aș fi reușit nici eu dacă nu băteam penalty-uri. Am și ratat un penalty atunci. E o mândrie acea performanță. Mulți s-au mirat de acel record. Și în străinătate îmi mai ziceau despre golurile acelea.

- Te gândești la retragere? 

- Involuntar te gândești și la asta. Sper să joc cât mai mult. Mă simt bine, mă ajută fizicul, sunt profesionist. Așa e mai ușor. Sper să joc până spre 40 de ani.

Ideea de somelier

- Unde te vezi după fotbal?

- Tot în fotbal. Probabil. Asta am făcut toată viața, deși îmi mai plac și alte chestii. Uite, m-ar interesa și ideea de somelier. Nu știu dacă e de mine. M-am gândit la ideea asta, nu că-mi place vinul, dar mi s-a părut interesant. Avocat, și la asta m-am gândit. Totuși, nu știu dacă aș mai avea răbdare să învăț.

VIDEO „Mama a murit când aveam 19 ani! 3 luni n-am jucat fotbal. Nu luam bani, condițiile nu existau”

- Cel mai greu moment al vieții?

- La 19 ani. Trebuia să fac pasul de la juniori la seniori și eram împrumutat de U Cluj la Liga a 3-a. Atunci nu se punea accent pe juniori ca acum. Eram ai nimănui. Eram singur în cămin acolo și a murit mama. A fost un șoc pentru mine. Am plecat și n-am mai jucat 3-4 luni fotbal. Apoi am reînceput la Liga a 4-a, deși nu-mi ardea de fotbal. Era amatorism total. Stăteam la stadion 3 jucători într-o cameră cu teracotă, fără baie, fără nimic. N-aveam niciun salariu pe lună. Oricine ar fi făcut la fel ca mine. Am fost debusolat complet atunci. Primul gând a fost să renunț.

- Ce te liniștește cel mai mult? 

- Familia. Am un copil de un an și 4 luni. E cel mai frumos sentiment când mă duc acasă și stau cu el.

Mereu mi-a plăcut golul. Valențele ofensive mi se trag probabil de la 20 de ani, când eram mijlocaș central. Mereu mă gândesc să dau la poartă. M-a ajutat și conjunctura. La Viitorul domnul Hagi m-a învățat să bat lovituri libere și m-a pus să execut penalty-uri 

- Bogdan Mitrea, fundaș Sepsi

VIDEO „Niciodată lângă Reghe"

- Ce le-ai zice tinerilor de acum? 

- Ce le zic. Pentru că le mai zic. Stau destul de mult de vorbă cu ei. Le spun mereu să fie mai profesioniști. Să învețe să fie altfel ca fotbaliști pentru că toți ochii sunt pe ei. Toată atenția e asupra lor. Îi ajută și regula U21, au tot ce le trebuie ca să fie fotbaliști. Din păcate, din partea lor nu mai vine dorința care era înainte. Noi aveam dorință mai mare ca ei, deși n-aveam facilitățile de acum. La noi era doar foamea de fotbal.

- Există vreun om pe care l-ai urma oriunde și altul cu care n-ai putea lucra deloc? 

- După Hagi aș merge oriunde. Iar de partea cealaltă Reghecampf. N-am nicio relație cu dânsul. N-a existat nimic între noi, pur și simplu. N-am avut nicio conexiune nici cât am fost acolo, la FCSB. Ar fi culmea să mai avem parte de încă o experiență. Cu Hagi aș merge oriunde, practic el m-a făcut cunoscut, mi-a dat șansa să mă fac remarcat. M-a învățat tot ce știu. Sunt câteva persoane care m-au ajutat în cariera mea. Printre care și domnul Grozavu. Dânsul m-a luat la Iași acum 10 ani, în Liga a 2-a și mi-a dat o șansă de nicăieri. A fost primul care m-a ajutat. 

Mereu mi-a plăcut golul. Valențele ofensive mi se trag probabil de la 20 de ani, când eram mijlocaș central. Mereu mă gândesc să dau la poartă. M-a ajutat și conjunctura. La Viitorul domnul Hagi m-a învățat să bat lovituri libere și m-a pus să execut penalty-uri 

- Bogdan Mitrea, fundaș Sepsi

 CV Bogdan Mitrea

  • S-a născut la 29 septembrie 1987, la Cluj-Napoca
  • A făcut junioratul al Universitatea Cluj
  • A evoluat la: Bihorul Beiuș (2006-2007), FC Seso Iara (2007-2008), Câmpia Turzii (2008-2011), Poli Iași (2011-2013), Viitorul (2013-2015), Ascoli (Italia, 2016), FCSB (2016), AEL Limassol (Cipru, 2017-2018), Doxa (Cipru, 2018-2019), Spartak Trnava (Slovacia, 2019-2020), Sepsi (2020-?)

Citește mai multe știri despre echipa națională: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.