Campionate

UEFA vrea să organizeze Euro cu orice preț anul viitor! În 12 sau mai puține orașe, cu sau fără spectatori. Altfel ar fi un dezastru financiar

Articol de Theodor Jumătate  —  Monday, 16 November 2020

Amânând turneul final cu un an din cauza pandemiei, forul continental a pierdut 150 de milioane de euro. Dacă l-ar anula, ar pierde banii din drepturile TV: 1,1 miliarde de euro. De aceea, președintele Aleksander Čeferin nu acceptă decât o variantă: să se joace chiar și într-o singură țară, chiar și cu porțile închise.

Cu șapte luni înainte de startul Euro (11 iunie - 11 iulie 2021), Aleksander Čeferin e optimist. Cel puțin în discursul oficial. Într-un interviu pentru Marca, președintele UEFA a declarat: "Planul este neschimbat. Vrem un turneu final așa cum l-am stabilit de la început, în 12 orașe din 12 țări. Sunt sigur că nu îl vom mai amâna și în 2021. Pandemia se va opri chiar înainte de primăvară și vom putea juca".

Rusia și Anglia ar putea găzdui singure turneul

În spatele ușilor închise, avocatul sloven nu este la fel de convins că totul va fi bine vara viitoare. Dar concluzia sa este foarte clară: "Euro va fi organizat cu orice preț", a aflat cotidianul francez L'Équipe.

"Președintele a spus că, orice s-ar întâmpla, vom avea competiție anul viitor. În 12 orașe sau mai puține. Chiar într-o singură țară, dacă nu va mai exista o altă posibilitate", se vorbește în interiorul forului de la Nyon. Nu este exclusă nici această soluție extremă, după modelul Final 8 în Champions (Lisabona) și Europa League (Germania). Rusia și Anglia ar fi informat UEFA că pot găzdui singure Euro.

Decizia se ia pe 3 martie

Chiar dacă UEFA a vândut majoritatea biletelor, nu se știe câte vor putea fi folosite. Răspunsul din Elveția lasă loc oricărei variante: "Meciurile se vor disputa cu arene pline, ocupate parțial sau, în cel mai rău scenariu, cu porțile închise".

Forul continental face tot ce poate pentru a evita un dezastru financiar. Amânarea Euro a însemnat o pierdere de 150 de milioane. Anularea sa ar fi echivalentă cu pierderea banilor din drepturile TV. 1,1 miliarde de euro.

Potrivit L'Équipe, decizia finală va fi luată cel mai târziu pe 3 martie, la congresul UEFA de la Montreux. 

Alarmă: nicio echipă din Liga 1 în preliminariile Champions League?! Planul UEFA + compensația pentru România

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.