Valentin Crețu refuză Franța pentru FCSB! Metz și Dijon, două cluburi din Ligue 1, s-au interesat de noul internațional român, dar el e foarte aproape de un acord cu echipa actuală pentru extinderea contractului care expiră în iunie anul viitor.
Valentin Crețu se află în punctul de aur din carieră tocmai acum, la aproape 32 de ani. După mulți ani în care a evoluat la un nivel mediu, nu a fost considerat îndeajuns de bun pentru cluburile de top din România, Crețu a debutat în națională, le-a atras atenția unor formații din prima ligă franceză și e dorit în continuare la FCSB, unde ar mai avea contract doar până în iunie 2021.
Fundașul dreapta ar avea deja o înțelegere cu Becali pentru prelungirea acordului și ar trebui ca extinderea colaborării lor să fie oficializată după partidele internaționale. Apariția lui Crețu în echipa națională a constituit un motiv pentru care roș-albaștrii au hotărât să îl păstreze, dar a contat și interesul pe care cluburi din străinătate l-au manifestat pentru Crețu.
Valentin Crețu, interesant pentru francezi
Metz și Dijon, două echipe din Ligue 1, au adunat informații despre apărătorul român în perioada recentă. Ambele erau atrase și de situația contractuală a jucătorului, disponibil să semneze cu oricine începând cu 1 ianuarie 2021, când intra în ultimele șase luni din acordul cu FCSB. Metz îl considera pe Crețu o soluție pentru înlocuirea lui Fabien Centonze, un "lateral" pe care clubul la care a crescut, ca junior, Lukasz Szukala o să-l vândă în iarna aceasta la Marseille.
Metz e a 10-a în clasament. Cealaltă echipă interesată de Crețu, Dijon, e ultima și a acumulat numai patru puncte din primele zece runde, așa că planifică o reconstrucție pentru iarna aceasta, astfel încât să caute salvarea de la retrogradare în a doua parte a campionatului. Fundașul român ar mai fi disponibil pentru un transfer chiar dacă ar iscăli un contract nou cu FCSB, doar că formațiile care-l vor ar trebui să negocieze cu Becali, nu ar mai avea dreptul de a-l aborda direct pe jucător.
Valentin Crețu ar fi coleg cu un român
La Dijon, unul dintre cluburile care îl urmăresc pe Crețu, evoluează Mihai Dobre. Internaționalul de tineret a apărut în patru partide din zece runde, câte au fost consumate în Ligue 1. O singură dată a intrat ca titular și nu a marcat niciun gol. Mijlocaș cu 8 prezențe și cu un gol în naționala de tineret, Dobre a fost cumpărat de Dijon în vara acestui an de la Bournemouth cu un milion de euro.
Doar Rapid l-a mai testat
Crețu a jucat multă vreme ca titular la Chiajna, la Poli Timișoara, la Gaz Metan, însă numai o dată prestațiile sale au atras un club cu pretenții mari. Rapid l-a avut în lot în stagiunea 2011-2012. Giuleștenii îl împrumutaseră de la Concordia și l-au folosit doar în 11 partide din campionat, după care au renunțat la el. Răzvan Lucescu era antrenorul vișiniilor în perioada aceea. În 2016, Crețu a jucat pentru Cottbus în liga a treia germană, cu Miriuță antrenor. Contractul i-ar fi fost prelungit dacă Energie ar fi rămas în eșalonul secund, dar echipa a retrogradat într-un final dramatic, cu o înfrângere acasă în ultima etapă, 2-3 acasă cu "satelitul" lui Mainz. Așa s-a încheiat perioada germană a lui Crețu.
Alt exemplu: portarul lui Chelsea
Ascensiunea surprinzătoare a lui Crețu, devenit un fotbalist important abia după vârsta de 30 de ani, e rar întâlnită în fotbal. În general, jucătorilor care nu reușesc să se remarce devreme nu le mai sunt oferite șanse la nivelul cel mai înalt. O excepție din fotbalul mare: Edouard Mendy, portarul pe care Chelsea l-a cumpărat în vara aceasta de la Rennes cu 28 de milioane de euro. El are acum 28 de ani și a semnat primul contract ca profesionist abia la 24 de ani! Atunci l-a luat Marseille de la Cherbourg, un club de amatori. Mendy, adus de Chelsea ca rezervă a spaniolului Kepa, a devenit portarul numărul unu al lui Lampard, l-a scos din poartă pe ibericul pe care londonezii au plătit 80 de milioane de euro atunci când l-au cumpărat de la Bilbao!
{{text}}