Media

New York Times despre GSP: „Un ziar sportiv, Gazeta Sporturilor, a cultivat o echipă de investigație atât de uimitoare”

Articol de Andrei Crăiţoiu  —  vineri, 20 noiembrie 2020

Zeci dintre cele mai mari publicații ale lumii, printre care New York Times, The Telegraph, Financial Times, The Guardian și Los Angeles Times marchează lansarea de azi a filmului documentar Colectiv în SUA, UK și Canada și scriu despre felul în care munca ziariștilor români de investigație ”îți face inima să se înalțe” (Daily Mail).

Astăzi, 20 noiembrie, documentarul românesc ”Colectiv” se lansează în Statele Unite, Canada și Marea Britanie. Presa internațională este, folosind propriile ei cuvinte, șocată de felul în care tragedia românească de Colectiv, dar și mișcarea socială care încă e vie în România, a prevăzut ”pericolele reale ale unui guvern care îi minte pe cetățeni și a lansat un grav avertisment” (Chicago Tribune). 

Acest avertisment, pus de regizorul Alexander Nanau în filmul său documentar, în legătură cu lipsa de transparență a politicienilor și cu înflorirea populismului, e mult mai vizibil în toată lumea, odată cu pandemia COVID. 

Gazeta Sporturilor este elogiată în ultimele zile în zeci de articole, dintre care unele aparțin The New York TimesFinancial TimesLos Angeles TimesBoston GlobeChicago TribuneWashington PostSan Francisco Chronicle (USA), The TimesThe TelegraphThe GuardianDaily Mail (UK), The Globe and Mail (Canada).

”Nu trece neremarcată ironia că sarcina de a confrunta autoritățile revine unui ziar sportiv, Gazeta Sporturilor. Metodele jurnalismului din vechea școală triumfă: scormonitul prin hârtii, trântirea telefoanelor. Cea mai veche întrebare jurnalistică triumfă și ea: De ce mint acești oameni?”
Financial Times

Sunt elogiate sursele, oamenii care au curajul să discute cu presa și să dezvăluie abuzurile. 

”Colectiv este un film documentar pentru vremurile noastre, care va răsuna în toate locurile în care oficialii guvernamentali mint în mod flagrant pentru a-și camufla incompetența. Și în toate acele locuri în care reporterii - cei care se întreabă, sapă și nu se tem să ridice telefonul - au fost considerați produse de unică folosință”, notează, cu amar pentru criza prin care trece jurnalismul, Ian Herbert în Daily Mail.

Mi-aș fi dorit să știu cum un ziar sportiv, Gazeta Sporturilor, care prezintă de obicei echipe de fotbal în titlurile sale, a cultivat o echipă de investigație atât de uimitoare”, scrie în The New York Times jurnalista Manohla Dargis.

The New York Times îi prezintă jurnaliștii de investigație ai GSP ca pe niște ”oameni modești, de o informalitate neafectată”.

Și The Guardian își începe articolul despre Colectiv spunând că ”în incendiarul documentar al lui Alexander Nanau, un reporter-erou încearcă să afle cum cele mai multe dintre victimele incendiului dintr-un club de noapte au putut muri din cauza unor fraude din sectorul sanitar”.

”O îndrăzneață anchetă inițiată de Cătălin Tolontan, reporter la Gazeta Sporturilor, o publicație sportivă, a arătat că dezinfectantul alocat spitalelor de stat era inutil, din cauză că fusese diluat pe ascuns”, scrie The Guardian, citat de Rador.

”Filmul prezintă o paradă de miniștri grețos de nepăsători care încearcă să ocolească întrebările puse de Tolontan și de alții”, continuă The Guardian. 

Cele mai importante reacții ale presei internaționale, aici!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.