Fotbal   •   Nationala   •   ROMÂNIA

Un 2020 sumbru pentru selecționerul Mirel Rădoi » Mai rău a stat doar Daum!

Un 2020 sumbru pentru selecționerul Mirel Rădoi » Mai rău a stat doar Daum!

Articol de Marius Mărgărit   —  vineri, 20 noiembrie 2020

Procentul de reușită al actualului selecționer Mirel Rădoi, în primele 8 partide, este penultimul cel mai slab din ultimii 20 de ani, 45,8%, egal cu al lui Emeric Ienei în 2000, care n-a avut însă avantajul unei victorii la "masa verde". Mai rău a stat doar Daum, cu 37,5%

Cu remiza din Irlanda de Nord (1-1) s-a încheiat primul an din mandatul lui Rădoi. La prima vedere, bilanțul pare unul echilibrat - 3 victorii, 2 remize și 3 înfrângeri - dar trebuie ținut cont că dintre cele 3 victorii una e obținută la "masa verde", cu Norvegia, alta e într-un amical cu Belarus, 5-3. Dacă luăm fiecare partidă în parte, lucrurile nu stau deloc bine. Ne-am încurcat cu nord-irlandezii la București, n-am contat în Islanda și în Norvegia, am clacat acasă cu Austria, ne-am chinuit la Belfast.

O bilă albă rămâne victoria de la Klagenfurt, cu austriecii (3-2), prima în deplasare împotriva unei echipe mai cu ștaif, la 6 ani de la precedenta, 1-0 în Grecia, în mandatul lui Victor Pițurcă. Și o bilă gri: rămânerea în urna a doua valorică pentru preliminariile CM 2022. Fuseserăm acolo, dar căzuserăm în cea de-a treia în urma celor trei eșecuri la rând cu Islanda, Norvegia și Austria, din octombrie. Să nu uităm însă și de imensul ajutor din partea Serbiei!, care a surclasat Rusia.

Mulți jucători, dar nu se conturează o formulă clară


Rădoi a încercat să schimbe fața fotbalului la națională, susținând mereu că merge, indiferent de rezultat, pe cartea ofensivei, a determinării și a spectacolului. Sub conducerea sa, "tricolorii" au marcat 14 goluri în 8 partide, cu o medie de 1,75 pe meci, dar au primit tot atâtea. Media este însă ridicată de acest 3-0 cu Norvegia, obținut la "masa verde", altfel e de numai 1,37. Iar spectacolul, ca joc, a lipsit de multe ori, transformându-se uneori în grotesc, în Islanda și Norvegia sau cu Austria la Ploiești.

Selecționerul a folosit în aceste partide 35 de jucători. A lăsat impresia că încearcă să mărească aria de selecție, debutând 7 fotbaliști. A făcut însă mereu multe schimbări de la meci la meci, alegând prospețimea în dauna omogenității. De fapt, a lăsat impresia că la lot încă e un poligon de încercări pentru o formulă a cărei cristalizare se tot amână. Lipsa continuității s-a văzut cel mai mult în defensivă, una ce și-a dovedit șubrezimea chiar și în amicalul cu modesta Belarus.

Nu a găsit omul de gol

Devenit titular în mandatul lui Contra, Pușcaș a început bine în mandatul lui Rădoi, cu gol împotriva Irlandei de Nord. Apoi însă n-a mai înscris decât cu Belarus. Alibec, folosit în toate cele 7 meciuri, a avut o scânteie doar în Austria, unde a deschis scorul. De atunci, nimic! Cum Florin Andone tot are probleme cu accidentările, iar Keșeru pare trecut pe linie moartă, omul de gol al naționalei lipsește. 


Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.