Campionate

Vești uriașe de la UEFA! Mai așteptăm doar anunțul oficial

+16 Foto
FRF a intrat în cursa pentru EURO 2023 cu 8 stadioane, unde ar urma să se desfășoare cele 31 de partide. Sursă foto: CNI

Articol de Justin Gafiuc, Theodor Jumătate  —  marţi, 24 noiembrie 2020

Pe 3 decembrie, Comitetul Executiv UEFA va decide gazda Europeanului de tineret din 2023. România și Georgia au mai rămas în cursa pentru turneul final de peste doi ani și jumătate, dar suntem favoriți detașați să obținem competiția!

Ultima lună a anului nu vine doar cu tragerile la sorți pentru preliminariile CM 2022 (7 decembrie, Zurich) și turneul final Euro U21 (10 decembrie, Nyon), ambele cu „tricolorii” implicați în operațiuni. 

Înainte, pe 3 decembrie, Comitetul Executiv UEFA va decide gazda CE U21 din 2023, competiție pentru care mai concurează doar două țări: România și Georgia. A existat la un moment dat și o candidatură comună Irlanda&Irlanda de Nord, dar dosarul n-a ajuns în finală.

Șansele ca țara noastră să primească Europeanul sunt foarte mari. Asta cu toate că ex-sovieticii speră ca forul continental să-și îndrepte privirea și către ei, fiindcă în două ocazii anterioare au fost pe lista învinșilor: 

  • Euro 2020 (a existat un dosar comun cu Azerbaidjan, s-a renunțat la proiect după ce UEFA a decis că va fi un turneu extins în mai multe țări)
  • finala Europa League 2021 (Tbilisi a pierdut inițial în fața Sevillei, meciul se va disputa până la urmă la Gdansk, în Polonia).

Au găzduit însă Supercupa Europei 2015, un spectaculos Barcelona - Sevilla 5-4 după prelungiri, cu 52.000 de oameni în tribunele celei mai mari arene din țară, „Boris Paiciadze”. De altfel, acesta e stadionul care ține acum și capul de afiș al candidaturii Georgiei, care tocmai a inaugurat și un nou complex de 20.000 de locuri la Batumi, pe malul estic al Mării Negre, opus Constanței.

Patru orașe, opt stadioane

FRF a intrat în cursă cu 8 stadioane, unde ar urma să se desfășoare cele 31 de partide, cu 16 competitoare:

  • Arena Națională (București, 53.000 locuri)
  • Ghencea (București, 31.000 locuri) 
  • Giulești (București, 15.000 locuri) 
  • Arcul de Triumf (București, 8.000 locuri) 
  • "Marin Anastasovici" (Giurgiu, 8.500 locuri) 
  • "Ilie Oană" (Ploiești, 15.500 locuri) 
  • Cluj Arena (Cluj, 30.000 locuri) 
  • "Dr. Constantin Rădulescu" (Cluj, 23.500 locuri).

Dacă UEFA va acorda României competiția, va însemna că vom avea garantat locul la turneul final în calitate de gazde, ceea ce ar echivala cu a treia prezență consecutivă a naționalei U21 la Europeanul de tineret, după cele din 2019 și 2021. 

Per total, ar fi a patra participare, prima înregistrându-se în 1998, când tot România a organizat CE, numai că atunci nu ne-am calificat din oficiu, ci în urma preliminariilor, fiindcă așa era formatul la vremea respectivă

Criteriu pentru JO Paris 2024 

În plus, Euro 2023 va veni la pachet și cu o miză suplimentară: stabilirea celor patru reprezentante ale continentului pentru Jocurile Olimpice Paris 2024. Astfel, acasă am putea obține biletele pentru a doua Olimpiadă la rând, căci trupa lui I. Radu, Pușcaș și I. Hagi și-a câștigat în 2019 accesul la JO Tokyo din vara viitoare.

Vara viitoare găzduim Euro U19 

România se pregătește să organizeze în perioada 30 iunie – 13 iulie 2021 Europeanul U19, la care vor fi prezente 8 formații, cu "tricolorii" mici calificați din oficiu. Restul de 7 echipe vor fi stabilite în martie, după Turul de Elită. Patru stadioane vor găzdui întâlnirile: "Ilie Oană" Ploiești, Rapid & Arcul de Triumf București, "Anghel Iordănescu" Voluntari.

România U21, din oficiu la Euro 

Faptul că România organizează CE U19 și, probabil, U21 va oferi pentru două-trei generații posibilitatea să joace la un turneu final de juniori/tineret fără a mai trece prin emoțiile preliminariilor, unde am capotat în marea majoritate a cazurilor. Cine sunt norocoșii care trag biletele de favoare la începutul carierei?

Pentru Euro U19 2021 vor fi eligibili jucătorii născuți după 1 ianuarie 2002. Aici intră grupul cu Drăgușin (Juventus), L. Munteanu (Fiorentina), Cârjan (Arsenal), Pitu (Viitorul), Perianu (FCSB), R. Sava (Torino), Bani și I. Borcea (ambii Dinamo). 

Parte dintre ei vor ajunge să evolueze și la Euro U21 2023, la care vor avea drept de joc cei născuți după 1 ianuarie 2000. E vorba aici de o generație mai puțin spectaculoasă, cu Mihăilă (Parma), Petrila (Sepsi), Manolache (Petrolul), Sefer (Rapid), Horșia (Gaz Metan), Ehmann (Dinamo), R. Baicu (Astra), Screciu (U Craiova) sau I. Rus (CFR).

FOTO Imagini surprinse cu drona în „Ghencea”

VIDEO  Cum arată bijuteria de 100 de milioane de euro din Ghencea filmată cu drona

Citește și alte știri de actualitate: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.