După ce s-a decis să-și mute turneul de la Madrid la Berlin, Ion Țiriac, 81 de ani, a extins acum competiția, de la 10 la 13 zile. Astfel, competiția de Master Series va semăna din acest punct de vedere cu cele 4 turnee de Mare Șlem.
Anunțul a fost făcut de directorul competiției, Feliciano Lopez: „Suntem bucuroşi că am atins obiectivul de a deveni un turneu de două săptămâni. Este o creştere urmărită, meritată şi necesară, care ne va permite să ne bucurăm de mai multe zile de cel mai bun tenis la Caja Magica. Sunt sigur că atât sponsorii noştri, cât şi fanii vor primi această veste cu braţele deschise”. Modificarea va intra în vigoare începând cu anul următor.
Asta înseamnă că turneul patronat de Țiriac va trece la următorul nivel, de la un tablou principal cu 56 de jucători la unul cu 96, atât la feminin, cât și la masculin. În acest moment, numai două turnee sunt la acest nivel, Miami și Indian Wells. Singurele care se apropie de turneele de Grand Slam, care au pe tabloul principal câte 128 de jucători.
De asemenea, Țiriac ar fi din ce în ce mai hotărât să mute turneul la Berlin, schimbare care ar urma să aibă loc începând din 2022, după ce actualul contract cu Madrid expiră. Potrivit Tennis World USA, miliardarul de 81 de ani ar fi discutat deja cu Michael Muller, primarul din Berlin, după o întâlnire pusă la cale de ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu.
Ion Țiriac, „arhitectul” turneului de la Madrid
Inițial, la Madrid se disputa un turneu indoor, pe suprafaţă rapidă, disputat în Madrid Arena, cu o capacitate de 12.000 de locuri. Tocmai poziţionarea în calendar a determinat schimbarea drastică ce avea să urmeze începând din 2009. Mulţi jucători de top veneau la Madrid obosiţi după un sezon lung şi solicitant. Alţii chiar îl scoteau din programul lor, pentru a evita o accidentare înaintea Masters-ului.
Cumva, interesul, care iniţial a fost foarte mare, tindea să scadă. Atunci, Ion Ţiriac a obţinut un loc mai bun în schema sezonului. Hamburgul nu mai putea susţine exigenţele unui concurs de Masters şi s-a transformat într-un eveniment mai mic, mutându-şi şi datele de desfăşurare din mai în iulie. Madridul i-a luat locul, iar în toamnă a apărut Shanghai-ul, primul Masters 1000 desfăşurat în Asia.
Madridul în mai a însemnat, automat, şi schimbarea suprafeţei din hard indoor în zgură. A fost o modificare de mare succes. O lovitură. În 2009, a câştigat Federer în finală cu Nadal, în 2010 Nadal în finală cu Federer, iar în 2011 Djokovic după finală cu Nadal. Ce se putea spera mai bun de atât? În plus, evenimentul s-a extins, cuprinzând şi turneu feminin de primă categorie. Există doar 4 concursuri comune de această mărime în tot anul: Indian Wells, Miami, Madrid şi Roma, în ordine cronologică. Încă o ambiție împlinită.
- Imagini de colecție de la Madrid. foto: Guliver/Getty Images
{{text}}