Campionate

EXCLUSIV Maradona și drogurile, un tango cu năbădăi: „Putea intra cu un avion plin cu cocaină la Napoli! Carabinierii se puneau în genunchi"

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Wednesday, 25 November 2020

Unul dintre giganții fotbalului, Diego Maradona a murit astăzi, la 60 de ani. Considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie, într-o luptă constantă cu Pele și, mai nou, Messi și Cristiano Ronaldo, Diego a fost tras în jos în multe momente din cauza problemelor sale cu drogurile.

Giovanni Becali, fostul agent, care are legături importante în lumea fotbalului din Italia, a vorbit la „Prietenii lui Ovidiu” despre cum era privit Maradona în Italia, mai ales la Napoli, și cât de ușor îi era să își întrețină viciul teribil.

- Giovanni, tu ai trăit la Napoli. 
- Eu am prins anii când Maradona dacă voia să intre cu avionul plin de droguri intra cu un avion plin de droguri la Napoli! Am stat acolo și știu foarte bine. Acolo orice comandant și orice carabinier când îl vedeau pe Maradona se închinau și se puneau în genunchi să-l primească. A fost peste Messi și Pele.

- E jucătorul care ți-a plăcut cel mai mult?
- Eu cred că Maradona e mai mare decât Messi și decât Pele! A fost tinerețea mea. "La mano de Dios". E mâna lui Dumnezeu! Mai spune-mi alt jucător... Un jucător incredibil! Napoli era orașul lui. El are probleme cu fiscul italian, vine în Italia cu ceasuri de 100.000 pe mână și nu-l deranjează nimeni. Și Sophia Loren, pentru o sumă infinit de mică, a făcut două luni de pușcărie. Îi cântau câte 200 de oameni serenade seara la fereastră. Pușcăria era în oraș.

- Italienii îl iubeau fantastic.
- Lumea e nebună cu fotbalul la Napoli. Am trăit acolo și am stat pe stradă. Mai vindeam un ceas, mai vindeam o una-alta. Și Îi mulțumesc lui Dumnezeu că n-am intrat în altele. Când a jucat Steaua acum 10 ani cu Napoli, pe ei i-a așteptat un singur jurnalist, pe mine 30! Au fost domnul Hrebenciuc, domnul Păunescu, puteți să-i întrebați. 30 de napoletani m-au luat și m-au dus la restaurant. La cel mai mare restaurant.

Maradona, suspendat de două ori pentru dopaj

Maradona a cochetat constant cu substanțele interzise. A acumulat în total aproape 3 ani de suspendare din cauza problemelor. Prima suspendare a venit în 1991, când a fost testat pozitiv cu cocaina, pe vremea când evolua pentru Napoli. Apoi, chiar la Mondialul din 1994, Diego a ratat confruntarea cu România, fiind testat pozitiv în faza grupelor cu efedrină, substanță interzisă. Michel d'Hooghe, doctor și membru în Comitetul Executiv al FIFA, spunea: „Cred că a luat un cocktail de droguri, pentru că cele 5 substanțe identificate nu se găsesc într-un singur medicament”. 

În 1991, Maradona a fost arestat în Argentina pentru posesie de droguri, dar și pentru distribuirea lor. A fost o operațiune amplă, iar Diego a fost judecat atât în Italia, cât acasă. În cele din urmă, s-a ales cu o condamnare la 14 luni de închisoare cu suspendare.

A murit Maradona. Un gigant al fotbalului

  • Maradona a jucat la 6 cluburi: Argentinos (1976-1981), Boca (1981-1982 și 1995-1997), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1991-1992) și Newell's (1993-1994);
  • 312 goluri a marcat Diego Maradona în 588 de meciuri jucate de-a lungul carierei la echipele de club;
  • 91 de selecții a strâns „El Pibe de Oro” la naționala Argentinei în perioada 1977-1994;
  • 10 trofee a cucerit El Diez, cele mai importante fiind Cupa Mondială (1986), titlurile în Serie A (1987, 1990) și Cupa UEFA (1989).

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.