Fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu a fost aproape de a fi arestat în 1989, după ce avantajat Steaua într-un derby cu Dinamo. Dezvăluirea a fost făcută în direct la GSP Live de un fost fotbalist care era angajat al Ministerului de Interne 22 martie 1989.
În Ghencea s-a jucat Steaua - Dinamo, un meci decisiv pentru titlu în condițiile în care ambele echipe pierdeau foarte rar puncte în indirecte. În clasament, rivalele aveau același număr de puncte, 37, dar lider era Dinamo, la golaveraj. Steaua a câștigat, însă, titlul după ce a câștigat acest derby cu 2-1, cu golul victoriei încris în minutul 87, după ce Ion Crăciunescu a eliminat doi jucători de la Dinamo (Vaișcovici și Cămătaru).
Peste ani, Ion Crăciunescu (70 de ani) a recunoscut că l-a eliminat eronat pe Cămătaru. Și tot peste ani, în direct la GSP Live, un fost fotbalist angajat al Ministerului de Interne a povestit că arbitrul meciului a fost la un pas de a fi arestat pentru o faptă fictivă, pe care Securitatea urma să i-o însceneze drept răzbunare pentru prestația din meciul Steaua - Dinamo.
VIDEO. Dezvăluire incredibilă despre Ion Crăciunescu la GSP Live:
În 1989, Emil Ursu era unul dintre titularii Victoriei București, echipa Miliției care îi avea ca protectori pe temuții generali de Interne Constantin Nuță și Marin Bărbulescu. A doua zi după derbyul influențat de Crăciunescu, Constantin Nuță - adjunctul ministrului de Interne, Tudor Postelnicu - a venit la Săftica pentru a vizita cele două echipe ale ministerului care se pregăteau acolo, Victoria și Dinamo. Ursu a asistat la discuția dintre ofițerii Nuță și Bărbulescu, purtată de față cu toți jucătorii Victoriei.
“Crăciunescu a arbitrat Steaua - Dinamo și a eliminat doi jucători de la Dinamo, Vaișcovici și Cămătaru, de a câștigat Steaua în prelungiri. A doua zi vine generalul Nuță și de față cu noi, jucătorii, îi spune lui Bărbulescu, șeful Miliției Capitalei: “Băi, comandante, vezi că pe Crăciunescu îl arestez!”. Bărbulescu: “Da’ de ce?”. “Cum poate să o fure în halul ăla pe Dinamo? I-am dat tot ce trebuie, tot ce mi-ai zis, i-am făcut atâtea facilități și el?!”. Nu știu despre ce facitități era vorba, așa spunea el. Zice: “Îl fac eu. Îi pun pe unii să-i bage niște dolari în buzunar”. Bărbulescu i-a zis: “Lăsați-l că e cel mai corect arbitru”. Nu l-a mai arestat până la urmă. Crăciunescu nici nu știe, nu i-am spus niciodată”.
Ion Crăciunescu, lângă Lăcătuș și Mateuț, la un Steaua - DinamoCrăciunescu, protest la o înțelegere pe teren
Ursu a povestit un alt episod cu actualul analist Digi Sport, petrecut la ultima etapă a sezonului 1985-1986. La Buzău, s-a jucat Gloria - Victoria, iar cine pierdea retrograda, dar oaspeții - echipa Miliției - putea scăpa și cu un egal.
“La ședința tehnică de dinainte de meci, vine Nuță, care nu venea niciodată, cu prim-procurorul Popovici. Zice: “Eu cu Carolică, prim-secretarul de la Buzău, sunt prieten, victoria depinde doar de care echipă e mai bună”. Nu ne-a sugerat nimic, nu se punea problema de aranjament. Ne-a tocat Gloria tot meciul. Numai de la genunchi în sus, a fost omor în teren. Ion Marin a fost luat cu Salvarea, cu dublă fractură de maxilar.
În minutul 88, scorul era 0-0 și auzim tot stadionul: “Argeșul, Argeșul!”. Argeșul bătuse la Timișoara, retrograda Poli la scorul nostru egal, iar noi și Buzăul ne salvam. În momentul ăla, ne-am oprit toți. Noi stăteam pe linia de 16 metri la noi, ei pe 16 metri la ei. Ce a fost la România - Danemarca, luna trecută, a fost nimic. Pasam între noi cinci-șase mingi, apoi dădeam lungă la el. Ei pasau, o dădeau lungă la noi. După ce se înjuraseră tot meciul, băncile de rezerve se pupau între ele. Când am început să o pasăm între noi, Crăciunescu se plimba numai pe linia de centru și nu mai fluiera finalul. A mai prelungit vreo trei-patru minute ca să ne chinuie”.
{{text}}