Liga Campionilor

Mircea Badea, contra curentului: „Să identifici un om după culoare e o inabilitate, NU e rasism! Vă spun ce înțeleseseră ei de fapt”

Mircea Badea

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Wednesday, 09 December 2020

Mircea Badea, realizatorul emisiunii În Gura Presei la Antena 3, a comentat scandalul serii în Liga Campionilor. Arbitrul Sebastian Colțescu (43 de ani) a folosit o expresie considerată rasistă la adresa lui Pierre Webó (38 de ani), oficial al oaspeților în PSG - Bașakșehir. 

„Deci ce s-a întâmplat? Colțescu, ca să îi spună lui Hațegan pe cine anume să sancționeze de pe bancă, a zis «uite, ăla negru». Să identifici pe cineva cu ajutorul rasei, da, nu e cel mai fericit lucru pe care poți să îl faci. Dar nu mi se pare nicio tragedie, pentru că dacă meciul era în China, să zicem, iar acolo juca Rădoi și trebuia sancționat, tot la fel se spunea: pe ala alb. Cuvântul «negru» nu are nimic ofensator în el, totuși nu am înnebunit cu totul. 

>

Există alte cuvinte care sunt oribile și nu trebuie folosite, sunt cuvinte create cu intenție ofensatoare. Cuvântul «negru» nu este un cuvânt ofensator, descrie o rasă de oameni. 

Tot oameni sunt, absolut la fel după toate criteriile, doar că oamenii mai diferă după înălțime, după culoarea ochilor, după tot felul de atribute fizice, precum și după culoarea pielii. E ceva greșit în a identifica un om într-o mulțime după rasă? Bun, hai să zicem că e o inabilitate. Probabil cineva a auzit și a avut impresia că i-a zis «nigger», acel cuvânt cu adevărat oribil și ofensator, creat intenționat jignitor. Nu există echivalență între «nigger» și negru în limba română”, a explicat Mircea Badea la emisiunea În Gura Presei.

Nu se acceptă rasismul nicăieri în lume! Nu doar în fotbal sau la nivelul Ligii Campionilor. Asta este clar. Eu, cunoscând brigada, sunt convins că e doar o neînțelegere. Colțescu a folosit un cuvânt cu un anume sens și a fost auzit de fotbalistul lezat. Chiar daca seamănă cu un cuvânt rasist din limba engleză, e foarte diferit ca nuanță.

Îi cunosc foarte bine, ei nu au jignit niciodată pe nimeni, nici pe bază de culoare a pielii, nici pe bază de religie sau mai știu eu ce. Sunt foarte respectuoși cu toți jucătorii. E drept însă că era o situație care putea fi evitată și va fi un exemplu și pentru alți arbitri
- Cristi Balaj

>

Citește și alte știri despre cazul Sebastian Colțescu:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.